A csimborasszóját, makkból készítettek kávéízű italt Kolozsvárott

Így lett teljes az Emberiség Itallapja.

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem egyik diákja feltalálta azt a makkból készült italt, amely helyettesítheti a kávét, és méregtelenítő hatása van.

– tudhatja meg a világ a Krónika beszámolójából.

„Én nem fogyasztok kávét, ezért arra gondoltunk, hogy kifejlesztünk egy, a kávéhoz hasonló italt, a babokat makkal helyettesítve. A folyamat során a makkot 200 fokon megpörköljük, ledaráljuk, és így jutunk hozzá a makkporhoz. Egy kutatás során jöttünk rá arra, hogy a makkot 20 percig kell pörkölni 200 fokon ahhoz, hogy hasonlítson az íze a kávéhoz” – mondta Ioana Cozma negyedéves egyetemi hallgató, aki az ital elkészítéséhez már ősszel begyűjtötte a vöröstölgymakkot.

ioana-cozma-a-makkoskave-anyja
Ioana Cozma, a makkoskávé anyja (fotó: kronika.ro)

A végeredményhez, vagyis a kávéízű makkitalhoz pedig úgy jutottak, hogy a makkport egy készülékbe tették, vízzel felöntötték és megfőzték. Gondolta volna?

„Az általunk kifejlesztett ital nem tartalmaz koffeint, de helyettesítheti a kávét, mert gazdag A és E vitaminban, valamint méregtelenítő hatása van. A kávéhoz hasonlóan keserű íze van, cukorral és tejjel fogyasztható.”

– részletezte Ioana Cozma, akinek a diplomamunkája részét képezi a kutatás.

Vlad Mureşan, Ioana Cozma témavezetője hozzátette, hogy az így előállított ital olcsóbb, mint a kávé, mivel a makkhoz mindenki könnyen hozzáférhet. A kutatók a jövőben azt szeretnék bebizonyítani, hogy az új ital segít a rák és öregedés megelőzésében, valamint csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!