Akár mindhárom fia karrierjét tönkreteheti az Egyesült Államok legőrültebb sportapukája

Lavar Ball a születésük óta szupersztárnak neveli a gyerekeit. Azzal már kevésbé akar foglalkozni, hogy a gyerekei mennyire akarják ezt.

Valószínűleg nem könnyű feldolgoznia egy szülőnek azt, ha mind a három fia óriási tehetség a kosárlabdában, és reális esélyük van a liga következő szupersztárjaivá válni, de amit Lavar Ball művel, már tényleg minden határon túlmegy. Lavar Ball három fia, Liangelo, Lonzo és Lamelo fiatal koruk ellenére ugyanis már most hatalmas tehetségnek számítanak és gyakorlatilag többet szerepelnek a hírekben, mint néhány NBA-sztár. Na, és itt jön a képbe az apuka, Lavar Ball, aki olyan szintű médiafelhajtást csapott fiai körül, és akkora baromságokat nyilatkozik, hogy az Egyesült Államok legújabb címeres hülyéjévé vált.

Ilyen ökörség volt például a legutóbbi nyilatkozata, amikor is azt találta mondani, hogy a fiai minimum 1 milliárd dolláros szerződést érdemelnének a Nike-tól, meg amúgy Michael Jordan sem egy nagy eresztés, hiszen fénykorában simán leverte volna egy-az-egyben. Nyilván ez úgy nettó hülyeség, ahogy van, hiszen Michael Jordan a valaha volt legnagyobb kosárlabda játékos, de Lavar Ballt ez nem érdekli, hiszen neki csak az a fontos, hogy dőljön a pénz, a fiaiból pedig kényszeresen szupersztárt gyártson.

Ha nekem nem sikerült, majd a fiaimnak fog

Lavar Ball már kisgyerekkoruk óta tudatosan élsportolónak készíti a gyerekeit, amit a szakértők szerint egész egyszerűen azért tesz, mert az ő karrierje még a 80-as években szinte el sem kezdődött, amikor már véget is ért. Ball ugyanis összesen 2,2 pontot átlagolt a Washington State egyetemen eltöltött egyetlen idénye alatt, aztán egy kisebb amerikaifutballos kitérő után rögtön edzőnek állt. Edzőként aztán hogy, hogy nem egyszerre dirigált mind a három fiának, egészen addig, ameddig el nem érték a középiskolát.

Itt aztán megindult az az országos hírverés, ami a mai napig tart és egyre inkább durvulni látszik. Ball mindenfelé házalt a fiai sikertörténetével, aztán helyi lapokon át az ESPN-ig mindenkinek elmondta, hogy bizony az ő fiai lesznek a világ legjobb játékosai. Lavar Ball törekvései a közösségi médiában sikerrel is jártak, hiszen három fiát összesen csaknem 2,5 millióan követik.

🅱🅱🅱

16.5k Likes, 178 Comments – Lonzo Ball (@zo) on Instagram: “🅱🅱🅱”

Az eleinte csak büszke szülőnek tűnő Lavar Ball aztán a gyerekei középiskolai karrierje alatt fokozatosan kezdett átesni a ló másik oldalára, és a fiai nevében kezdett el nyilatkozni olyan dolgokat, amikkel elég erősen rombolhatja a karrierjüket. Ilyen volt például amikor azt találta mondani, hogy Lonzo nevű fia már most, első éves egyetemistaként sokkal jobb játékos, mint az NBA jelenlegi MVP-je, Stephen Curry. Ugyan Lonzo Ball tényleg tehetséges fiatal, de az NBA jelenlegi egyik legjobb játékosához hasonlítani tiszta elvakultság és hülyeség.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

De tovább tudta fokozni a negatív nyilatkozatokat azzal, hogy gyakorlatilag csapatot választott Lonzonak, és kijelentette,

a fia sehol máshol nem játszhat, csak a Los Angeles Lakersben.

Ezt egyébként azzal indokolta, hogy a fiai mindig is a nyugati parton éltek, és így ő is jobban rajta tudná tartani a szemét Lonzo fejlődésén, aki a Lakersben nagyon sokat tanulhatna a személyes kedvencétől, Magic Johnsontól. Mármint Lavar Ball kedvencétől, hiszen Lonzo Ballnak továbbra sincs beleszólása abba, hol szeretne játszani. Ő inkább szűkszavúan szinte mindenre csak ennyit mond:

“Én csak szeretnék kosárlabdázni, és jól csinálni a dolgomat.”

Ugyan a Ball család elsődleges témája most a legidősebb fiú, Lonzo karrierje, Liangelo és Lamelo is ugyanúgy kapja az áldást az apjától. Jelenleg mindketten a Chino Hills-i kosárlabdacsapat tagjai, amit az ország egyik legjobb középiskolai csapataként tartanak számon amióta ott játszanak, és amit nem más, mint az édesapjuk választott ki nekik. De a lelkes apuka a középiskola kiválasztásával nem érte be, évekkel korábban megmondta a két srácnak, hogy csak is a UCLA kosárlabdacsapatához mehetnek játszani, hiszen Lonzo is ott játszik, és így legalább nekik sem kell messzire menniük.

Egy sportológyár már megbukott

Lavar Ball küldetése a gyerekeivel nem egyedi eset. Az amerikaifutballban már akadt hasonló, annak pedig egészen csúnya vége lett. Egy megszállott erőnléti edző, Marv Marinovich ugyanis szó szerint egy emberkísérletet csinált a fiával, Todd-al. Marinovich terve az volt, hogy már a születése után elkezdi a sportra nevelni a gyereket, és az egész életét ennek fogja szentelni. Ennek következtében aztán Todd Marinovich már háromévesen súlyzózott, felüléseket csinált, és kilométereket futott le csak úgy.

A küldetés aztán ott bukott meg, amikor a fiatal Marinovich rájött, hogy nem bírja elviselni ezt a nyomást drogok nélkül, és már a középiskolában függővé vált. Végül a rengeteg balhéja ellenére is sztárként kezelték, az NFL-ig is eljutott, de a rengeteg eltiltás után kiesett a ligából. Jelenleg börtönben ül, miután bedrogozva és részegen, meztelenül mutogatta magát egy parkban, a bíróság pedig 90 napra becsukatta.

Lavar Ball legutóbbi húzása azonban nem a fiai népszerűsítésére szól, hanem a saját maga fényezésére. Ahogy a bevezetőben már említettük, képes volt azt nyilatkozni, hogy fénykorában még Michael Jordant is megverte volna. Ezzel a nyilatkozatával sikerült feldühítenie az NBA mindenkinek beszólogató kommentátorát, a korábban többszörös All-Starnak választott Charles Barkley-t is, és Barkley aztán ki is hívta Ballt, hogy kosarazzon vele egyet, de azt a választ kapta, hogy menjen inkább fánkot zabálni, hiszen amúgy is rohadt öreg.

Ball másnap végül kosarazott egyet a SportsCenter stúdiójában, de azt nem lehetett komolyan venni.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

A Jordannel kapcsolatos nyilatkozata egyébként annyira kiverte a biztosítékot az embereknél, hogy megszületett a #LavarBallSays hashtag, amivel általában a Chuck Norris-viccekhez hasonló poénokat jelölik.

Persze, Lavar Ball nem lenne ennyire megosztó személyiség, ha a negatív kritikák miatt befejezte volna az okoskodást. Ball szarvát még az sem törte le, hogy Lebron James szépen bekussoltatta, és megmondta neki, hogy soha többé ne vegye a szájára a gyerekeit. A jó Lavar ugyanis képes volt azt mondani, hogy James gyerekei sosem lesznek olyan ügyesek, mint a Ball-fiúk, hiszen az ő fiai már eleve sikerre születtek.

lebron-james-
fotó: Twitter

Pár nappal a szóváltás után Ball-apukát Stephen A. Smith, az ESPN riportere alázta porig a FirstTake nevű műsorban. Itt egyébként konkrétan azt mondta, hogy Lonzo nevű fia legalább akkora hatással lenne a Los Angeles Lakersre, mint maga Magic Johnson, amin Smith – és az egész kosárlabda társadalom – ordítva kelt ki magából.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Ezen a ponton lett elege Lavar Ballból az amerikai sportsajtónak, és ahogy mindig, most is sikerült előtúrniuk a fiók aljáról olyan dolgokat, amikre valószínűleg nem a legbüszkébb a legidősebb Ball. Első körben például az ESPN kiderítette, hogy Lavar Ballt a New York Jets kétszer is kivágta az edzőtáborából, annak ellenére, hogy már akkor azt állította saját magáról, hogy ő a világ legjobbja.

Ha ez még nem lett volna elég, végre előkerült egy videó is, amin Lavar Ball kosarazik. Lelőjük a poént: szarul játszott, és még csak momentuma sem volt a pályán. Jordan valószínűleg hátra kötött kézzel is leverte volna.

Lavar Ball Exclusive *Video* Playing Basketball at Neighborhood Center The Hoops Column

As seen on ESPN, Yahoo News, Washington Post, NY Daily News, NY Post, USA Today, Sports Illustrated, Complex, SB Nation, Bleacher Report, Deadspin, GQ Magazine, UPROXX, FanSided, HotNewHipHop, Hip Hop Wired, GossipOnThis, Total Pro Sports, Sports Grid, Comcast Sports Net, TV Overmind, The Comeback, CBS Detroit, NESN, Hero Sports, Fanrag Sports, Hero Sports, Charlotte Observer, 247 Sports, The Comeback, SportsGrid, Obsessed With Everything, Lavar Ball Is #8 On The Red Team!

Komolyabban kellene venni, amit Lavar Ball csinál

Na, nem azt amit mondd, hanem amit a gyerekeivel tesz. A VS korábbi cikkében például jól láthatjuk, hogy a sportpszichológia mennyi különböző típusú sportszülőt tart számon, akiknek a rossz tulajdonságai nagyjából mind egyesülnek Lavar Ballban. Mivel Ball rendszeresen kritizálja, túldicséri, irányítja és döntésekre kényszeríti a fiait, mindezekhez pedig felhasználja korábbi sportolói múltját,

elképesztő károkat tud okozni a fiai személyiségében.

Az érdekesség azonban, hogy ebből a Ball-testvéreken az égvilágon semmit sem venni észre. A három fiú ugyan általában szűkszavúan nyilatkozik, de ezekből a szavakból senkinek sem az jön le, hogy nekik most mennyire rossz lenne, és sajnálni kellene őket. Persze, az apjuk akciói nagyon soknak hathatnak, de a srácok a hozzájuk közel álló források szerint valósággal fürdőznek a sikerben és a felhajtásban. A Sporting News még egy NBA-csapat általános igazgatóját is megkérdezte az ügyről, aki szerint Lavar Ball nem akkora faktor, mint azt sokan gondolják.

“Beszélünk a sráccal, aztán úgy is kiderül, hogy nyomásként, vagy egy jó viccként fogja fel azt, amit az apja művel.”

– mondta a neve elhallgatását kérő szakember. Úgy tűnik legkorábban csak a júniusi NBA-draft idején derülhet ki, hogy Lavar Ball tevékenysége végül milyen formában befolyásolta a gyerekei életét, addig pedig hiába próbálja a fél világ megfejteni a módszereit, az eredmények egyelőre az ő oldalán állnak. Ezt pedig talán a Ball testvérek egyik középiskolai edzőjének a szavaival lehet a legjobban alátámasztani, aki azt mondta:

“Hülyeségeket csinál, de végül mindig igaza lesz.”

(via CBS, VS, 247Sports, Maxpreps, Forbes)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!