A szurkolóbarát Forma-1 valóban életveszélyes?

Az F1-es Ausztrál Nagydíj levezető körében rengeteg drukker tódult a pályára. Sokak szerint ez nagyon veszélyes volt, mások viszont úgy gondolják, visszatért valami szerethető a sportág múltjából.

Sebastian Vettel népszerű győzelmet aratott Melbourne-ben, de talán semmi sem lepte meg annyira a hétvége során, mint az, hogy a helyi rajongókat már akkor beengedték a pályára, amikor még az autók javában a pályán voltak a levezető kör alatt.

F1 2017 Australia Fans running on the track… driver still drive!

f1 2017 Australia The Best and Saddest moments! f1 2017 Australia QUALIFYING highlights official!

Vettel belső kamerájából így nézett ki az eset:

Sebastian Vettel Parade lap

Australian GP 2017

Ahogyan látható, néhány drukker egészen közel került az autókhoz, amelyeket egyébként sokkal komolyabban őriznek a hétvégék során annál, mintha az értékükkel megegyező pénzösszegről lenne szó.

Persze nem a vagyonvédelem az elsődleges szempont, hanem a biztonság: a szervezők minden egyes verseny minden egyes belépőjére ráírják, hogy a motorsport veszélyes játék, annak ellenére, hogy gyakran több kerítéssor választja el a nézőket az autóktól.

A baleset megelőzése végett az eddigi protokoll úgy szólt, hogy amíg a pályán lévő utolsó versenygép be nem hajt a bokszutcába, és azt a biztonságiak le nem zárják, addig a kerítésnél álló kisegítő személyzet nem engedheti be a pályára a rajongókat.

Ez persze a visszájára is fordulhat, elég csak egy hungaroringi példát hozni:

e cikk szerzője is részese volt már néhány adok-kapoknak a kerítés mellett a Magyar Nagydíj végén. Minél később nyitották ki a kapukat, annál türelmetlenebb volt a drukkerhad, és annál erőteljesebben gázoltak át később a másikon, mivel mindenki élőben szerette volna látni a pódiumceremóniát.

Az Ausztrál Nagydíj végén még sokat látott televíziós kommentátorok sem tudták eldönteni, vajon szándékosan engedték be hamarabb a szurkolókat a pályára, vagy banális félreértés történt. Előbbi mellett szólt az F1 új többségi tulajdonosának, a Liberty Mediának az alapvetése, amely a minden korábbinál rajongóbarátabb Forma-1 megteremtését célozza meg. Egy nappal később viszont kiderült, hogy nem erről van szó, ugyanis vizsgálat indult az ügyben.

Az eset kísérteties hasonlóságot mutat az 1998-as Magyar Nagydíjjal: ott szintén egy Ferrari-kedvenc, Michael Schumacher hódította el az első helyet, ám Melbourne-nel ellentétben ott nem beengedésről volt szó, hanem a levezető körben rajongók ezrei másztak át a kerítéseken, és sokan még a bokszutcába is betódultak. 

F1 Ungarn 1998 – M Schumacher Sieg, Fans stürmen die Strecke – Premiere (SKY)

Jacques Schulz und Marc Surer,

A Nemzetközi Automobil Szövetség súlyos, egymillió dolláros bírságot rótt ki a Hungaroringre a szabályszegés miatt, amelyből 750 ezer dollár felfüggesztett büntetés volt, így csak az összeg negyedét kellett kicsengetniük a magyar szervezőknek.

Nem túlzás azt állítani, hogy az autóversenyzés a legveszélyesebb sportág a világon, legalábbis a rajongókra nézve, ezért sem lényegtelen az elővigyázatosság.

Vessünk csak néhány pillantást erre a videóra!

crazy rally fans close to action – flying rally ca

crazy rally fans gone too close to cars passing by and flying. Watch also https://youtu.be/wBgLQWJqhUc

Nem valószínű, hogy a vasárnap látottak után a Forma-1-ben a közeljövőben engedélyezni fogják a rajongók mihamarabbi beengedését. Felnőtt egy új szurkolói generáció, akiknek teljesen más a viszonya a pilótákhoz és autóikhoz, mint a 25-30 évvel ezelőttieknek.

schumacher
Michael Schumacher győzelme hazai pályán (Fotó: ESPN)
mansell
Nigel Mansell győzelme hazai pályán (Fotó: F1-grandprix.com)

Gondoljunk csak Nigel Mansell 1987-es sztorijára, amikor egyik legszebb diadalát aratta hazai közönség előtt, Silverstone-ban.

A brit pilóta hatalmas különbséget ledolgozva érte utol, és alázta meg egy gyönyörű előzéssel pökhendi csapattársát, Nelson Piquet-t, a levezető körben viszont elfogyott az üzemanyaga, és megállt a pálya közepén.

A rajongóknak sem kellett több, és azonnal megrohamozták a Williamst, Mansell azonban elkiáltotta magát:

“Srácok, ha valaki egy ujjal is hozzányúl az autómhoz, elveszíthetem a győzelmet!”

A drukkerek visszahőköltek, és hagyták, hogy a kisegítő-személyzet egy platós teherautón elfuvarozza a győztes gépcsodát.

Vajon ma is megtennék?

Nyitókép: Pirelli

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!