Döbbenet: az NBA-kosarasok a Tinder miatt kevesebbet piálnak és buliznak

A könnyűvérű lányok már házhoz mennek, ezért a játékosoknak már nincs akkora szükségük az éjszakai klubokra, ettől pedig sokkal jobban képesek teljesíteni idegenbeli meccseken.

Hajrájához érkezett az NBA alapszakasza, már csak nagyjából 10 meccs van hátra a rájátszás kezdetéig, és ilyenkor már érkeznek is bőséggel az egész szezonra lebontott statisztikai adatok. A számok szerelmeseinek álla le is esett, mert kiderült,

a 2016-17-es szezonban mindössze 57,4 százalékban nyerik meg a hazai csapatok a meccseiket,

aminél alacsonyabb szám még nem volt a liga történetében. Összehasonlításképp ez a szám az 1987-88-as szezonban még 67,9 százalék volt, és bár a 2000-es években ismét valódi előnyt jelentett a hazai pálya (60 százalék körüli győzelmi arány), ez a fór ismét eltűnni látszik.

De miért?

Nem a csarnokokba kilátogató nézők lettek csendesebbek, és a játékvezetők sem fújták meg kevésbé a hazai pályát, az ESPN átfogó oknyomozása azt állítja,

az NBA játékosai 2017-ben sokkal többet alszanak és kevesebbet vedelnek/buliznak, mint korábban.

Mindenki látott már élsportolót, így mindenki tudja azt is, hogy a hétköznapjaik merőben eltérnek az átlagostól. Edzés, edzőtábor, utazás, egy bizonyos szint felett már média -és szponzormegjelenések, vagyis ha szakmailag és anyagilag eljutnak egy pontra, onnantól az egész életük megváltozik. Az Egyesült Államok profi ligáiban szereplő sportolóira ez különösen igaz, hiszen nagyon sokan alacsony státuszból, gyatra körülmények közül nagyon keményen és sok munkával megszerzik a hírnevet és a vagyont, majd amint eljutnak a legfelső polcra, kijön belőlük a gettó és többek között a szórakozási szokásaik is gyökeresen megváltoznak. Ismerve az amerikai éjszakai életet tehát különösen meglepő, hogy például az NBA legnagyobb sztárjai manapság sokkal komolyabban viselkednek, és nem akkora kujonok, mint a 90-es évek legnagyobbjai.

Jim Jackson: Some NBA players ruined their careers chasing girls | THE HERD

Jim Jackson talks about life on the road in the NBA. SUBSCRIBE to get the latest Colin Cowherd content: https://www.youtube.com/colincowherd Watch the latest Colin Cowherd content: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJTqmdE_6UmnhVlcYIOKNhvqNEz6qpQf8 Connect with The Herd with Colin Cowherd: Visit the The Herd with Colin Cowherd WEBSITE: http://www.foxsports.com/watch/the-herd-with-colin-cowherd Like The Herd with Colin Cowherd on FACEBOOK: https://www.facebook.com/TheHerd Follow The Herd with Colin Cowherd on TWITTER: https://twitter.com/TheHerd Watch “The Herd” Monday through Friday at NOON ET on FS1 and Fox Sports Radio.

Egy meg nem nevezett NBA-csapat általános igazgatója (general managere) úgy fogalmazott, hogy az NBA tinderizálódik, vagyis egy játékosnak már nem feltétlenül kell éjszakai klubokba járnia, ha ki akarja ereszteni a gőzt és esetleg hölgyekkel is szeretne ismerkedni, hiszen a Tinderhez hasonló randialkalmazások segítségével gyakorlatilag a buli jön házhoz. Ez mondani sem kell, hogy mennyire kényelmes dolog egy olyan embernek, aki október végétől április elejéig szinte folyamatosan utazik keresztül-kasul az Államokban.

„Nincs a háttérben sugdolózás, nincs klubokba járás és a nőt még kajálni sem kell elvinni a parti után, de még a hotel előtt. Teljesen igaz, hogy manapság két órával többet alhat egy NBA-játékos, mint mondjuk 15 évvel ezelőtt. Még akkor is, ha órákon át kefél valakivel.”

Ezt egy korábbi all-star játékos mondja, hozzátéve, hogy a Tinder mellett az Instagramról is bőségesen csajoznak a játékosok és manapság a groupiekat már nem különféle éjszakai lebujokban kell keresni.

Repülés + alkohol = rotty

A hazai pálya mint tényező korábban még a repülőgépes utazások miatt is erodálódott, hiszen ha egy csapat többmeccses idegenbeli túrára indult, akkor az első mérkőzés után másnap rögtön a legelső, kereskedelmi járattal tovább is kellett állni, míg manapság már minden valamirevaló csapat magánrepülőgéppel közlekedik, így akár már két órával a mérkőzés lefújása után is leléphetnek, megelőzve például egy ilyen „balesetet”:

Egy csapat kedden meccset játszott Los Angelesben, győztek, aztán egy lájtos ünneplés csak összejött, de akármennyire is megpakolták a baszatáskát, hajnali 5:30-kor indult a menetrend szerinti gépük Salt Lake City-be vagy éppen Portlandbe, és bizony előfordult olyan, hogy egy játékos alvás nélkül ült fel a járatra.

Az NBA-játékosokkal megpakolt kereskedelmi járatokról legendák zengtek, nem volt ritka, hogy a kosarasokból áradó alkoholgőznek akár bicikliket is lehetett volna támasztani. Még az egyetlen magyar NBA-profi, Dávid Kornél is beszélt nekünk arról, hogy Jordanék idejében a szivarfüst alaptartozék volt a repülőútjaikon, sőt egy mozgó kaszinójuk is volt, ami mellett Jordan és kevés kiválasztottja nyugodtan kortyolhatta a drága whisky-ket több ezer méter magasban. Ennek az időszaknak azonban már jó ideje vége.

„Összességében a játékosok sokkal komolyabban veszik a munkájukat, és sokkal elhivatottabbak, érzik, hogy mi az a Nagy Pénz. Terveik vannak a jövőjükre, befektetnek, és igyekeznek folyamatosan fejlődni, mivel tudják, hogy a munkájuk az életük is.”

− mondja George Karl, az NBA egyik legendás trénere, ő pedig tudja miről beszél, hiszen a 70-es években még játékosként volt jelen a ligában, és akkoriban még komolyan hittek abban, hogy a félidőben sört inni jó ötlet a kiszáradás ellen.

Jordan-2
Jordan visszavonulása óta sem vett vissza a játékszenvedélyéből, állítólag megesett vele, hogy egy éjszaka alatt 5 millió dollárt bukott (Fotó: Twitter)

Ehhez képest ma már több kutatás is kimondja, hogy az alkohol súlyos méreg és a sportolók esetében ezernyi kockázattal jár a fogyasztása, hiszen nem csak az izmok regenerálódását hátráltatja, de még az immunrendszert is gyengíti és növeli a sérülések kockázatát.

A WHOOP nemrégiben készített felmérést a témában 148 egyetemi sportolóval és megállapították, hogy egy átitalozott éjszaka után 16 százalékkal növekedett a játékosok pulzusszáma, valamint ha egy sportoló rendszeresen alkoholt fogyaszt, annak ahhoz hasonló hatásai lehetnek a testére, mintha 12 évet öregedne. De ha csak hetente egyszer isznak, akkor is kétszer nagyobb az esélye a sérülésnek és ha az alkoholfogyasztást kombináljuk azzal, hogy egy 82 meccses NBA-szezonban összesen több mint 72 ezer kilométert kell repülni 10-20 százalékos páratartalmú utastérben, a test garantáltan szenvedni fog.

Régen minden jobb más volt

A 80-as évek az NBA-ben is jelen volt a szex, drogok és a rock and roll, a Houston Rockets jelenlegi segédedzője, John Lucast például játékosként 1984-ben kivágta a csapata, mert Houston belvárosában találták rá eszméletlenül, összevizelt nadrággal, de nem az egyedüli volt. A kokainláz többek között az 1986-ban másodikként kiválasztott szupertehetségének, Len Biasnek is az életébe került (a róla szóló dokumentumfilm kötelező minden sportrajongónak), de előtte 1984-ben David Thompson a manhattani Studio 54 klubban sérült meg úgy, hogy nem sokkal később vissza kellett vonulnia. De Michael Jordan is úgy döntött, hogy az 1993-as Keleti főcsoportdöntő második meccse előtt Atlantic City-ben kaszinózik egyet, Charles Barkley pedig 1997-ben egy orlandói bár ablakán hajított ki egy embert, állítólag meglehetősen ittas állapotban. Ha 2017-ben ilyesmi történne, szinte azonnal tele lenne az egész internet az incidenssel, a Snapchat, a Facebook vagy az Instagram létezése pedig még helyszíni videókat is kínálna a kíváncsiaknak.

„Manapság már nem lehetne ilyesmiket megúszni. A mai srácok már felépítették a saját brandjüket, és egy-egy ilyen kihágást a szponzoraik sem tolerálnának.”

− meséli Sean Marks, korábbi NBA-játékos és igaza van:

2017-ben egy őrült buli sem éri meg annyira, hogy utána egy játékos élete végéig lekaparhatatlan stigmákat szerezzen.

Real Sisters 🌟🌟

94.3k Likes, 4,123 Comments – @jharden13 on Instagram: “Real Sisters 🌟🌟”

Ha nem csinálsz semmit, nincs is miért baszogatnia a sajtónak, röviden így lehet összefoglalni a liga játékosainak álláspontját. Kiváló példa erre a jelenlegi szezon egyik MVP-várományosa, a houstoni James Harden, aki tavaly kicsit összemelegedett az egyik Kardashian-lánnyal. A TMZ akkoriban tízesével közölte a magánéletéről és éjszakázásairól szóló hosszabb-rövidebb anyagokat, és még maga Harden is úgy vélte, hogy a tavalyi bajnoki éve volt a legrosszabb, annak ellenére, hogy szinte minden mutatóban karrierje legjobb számait nyújtotta.

„Ha BÁRMIT csinálsz, ott lesz a közösségi médiában, az Instagramon és az emberek máris sokkal nagyobbnak képzelnek mindent, mint amekkorák valójában. Azt hiszem ezzel jár az.”

− mondta Harden az időszakról, amikor Khloe Kardashiannal randizgatott. Még szerencséje, hogy azóta kikerült az A-listás celebcsalád bűvköréből, és Khloe azóta már egy másik kosarassal, a clevelandi Tristan Thompsonnal jár.

Nem azt akarjuk mondani, hogy a klubokba járás, a partizás és az alkohol eltűntek az NBA-ből, de egy ereje teljében lévő profi kosárlabdázó már sokkal inkább tisztában van azzal, mit veszíthet ha csak egyszer is megbotlik. Steve Francis vagy Gilbert Arenas nem vette túl komolyan a munkáját, és bár 25 éves korukra mindketten a liga sztárjai voltak, 30 éves korukra már el is tűntek a süllyesztőben, de Lamar Odom tündöklése és bukása is tankönyvi eset.

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!