Hatalmas házi droglabort számoltak fel Újpesten

Úgy főzték az amfetamint, mint a Breaking Badben. Még a mentők is a helyszínre vonultak.

Ötvenmillió forint értékű amfetamin piacra kerülését akadályozták meg a készenléti rendőrség nyomozói egy kábítószerlabor felszámolásával Budapesten – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a rendőrség honlapján.

A rajtaütésre még vasárnap került sor a főváros IV. kerületében. A helyszínen lefoglalt műanyag tartályban található mintegy

120 liter amfetamintartalmú folyadékból az igazságügyi vegyészszakértő véleménye alapján 15-20 kilogramm por állagú kábítószer készülhetett volna.

A rendőrségi videóban látható eszközzel 2-Propanone néven azonosított nagy mennyiségű folyadék a benzil-metil-keton (BMK), amely az amfetamin úgynevezett prekurzora. Ebből készíthető legegyszerűbben “házilag” az Európában második legnépszerűbb illegális stimuláns. Az amfetamin, a kokain kevésbé menő, olcsóbb kistestvére, amelyet a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) legfrissebb jelentése szerint közel kétmillió ember fogyaszt. Míg világviszonylatban az ectasy alapanyagául szolgáló metamfetamin már elterjedtebb, az öreg kontinensen még mindig a speed fut a leginkább, nagy részét itt is állítják elő. Az előállításához szükséges elsőszámú prekurzort, a BMK-t korábban főleg ázsiai importból szerezték be, de egyre többször helyben állítják elő.

Mivel az amfetamint rendkívül robbanásveszélyes vegyi anyagokból állítják elő, az intézkedésben a rendőrök mellett a katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat egységei is részt vettek.

2_1176
Fotó: police.hu
1_1541
Fotó: police.hu

A házilag épített laborban a kábítószer előállítása közben érték tetten G. Endre 33 éves budapesti férfit és a rajtaütéssel egy időben, más budapesti és főváros közeli helyszíneken további három gyanúsítottat fogtak el az összehangolt akció során.

A vizsgálat adatai szerint:

  • E. Ferenc 33 éves szurdokpüspöki lakos a kábítószer előállításához szükséges vegyi anyagok beszerzését és szállítását intézte
  • a 35 éves kakucsi K. Sándor az anyagi fedezetet biztosította és részt vállalt a kábítószer értékesítésében
  • a 48 éves dunapataji P. János a gyártáshoz használt ipari telepet bocsátotta rendelkezésre

A négy elfogott férfit a rendőrök kábítószer-kereskedelem  megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásukra – közölte a kommunikációs szolgálat.

Kábítószerlabort számoltak fel Budapesten

Ötvenmillió forint értékű amfetamin feketepiacra kerülését akadályozták meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!