A cuki az új trend a nemzetközi édességdivatban

Az elmúlt pár évben az egész világot meghódító olasz-francia macaron eddig csak tartalmi sokféleségéről volt ismert. A gasztrodivatban is érvényesülő megújulási kényszer azonban a formát sem kíméli.

Az elmúlt években a macaron elsöprő lendülettel hódította meg a világot. Kevés olyan gasztroblogger akad, aki ne szentelt volna pár Instagram-posztot valamelyik felfedezésének, illetve saját kreálmányának.

Pár évvel ezelőtt nekem még csak netes macaron jutott, könnyes szemekkel figyeltem a mutatós korongocskákat, és csak elmélkedni tudtam azon, hogy milyen ízkatarzisban lesz részem, ha végre hozzá jutok egyhez. Elsőre rögtön legmagasabbra tettem a lécet, és egy párizsi látogatás során sikerült egyből a macaron-rajongók legfőbb zarándokhelyeinek számító Laduree, illetve Pierre Herme mesterműveit kóstolnom.

Laduree-Paris
Párizs egyik macaron szentélye.

Egy vagyont fizettem értük.

Úgy emlékszem 2,5 euró volt 1 darab, aminek elfogyasztása szintén 2,5 volt – másodpercben mérve. Egy ilyen drágaság két harapásra lecsúszik, pláne ha finom is. Meg nem mondom már, hogy a közel harmincféléből milyeneket választottam, de nem nyúlhattam nagyon mellé, mert percek alatt eltűnt az összes. Akkor el is döntöttem, hogy a macaron lesz a kedvenc desszertem.

Itthon se adtam fel a keresést, de eleinte rendszerint csalódtam. Mármint abban, hogy úgy gondoltam, ha több száz forintot kifizetek két harapásért, ugyanazt érzem majd, mint Párizsban. Hát nem.

Pedig, ha rossz macaront kóstol az ember, az akár a műfajból való azonnali kiábránduláshoz is vezethet.

Ez ugyanis tényleg az a desszert, amit ha nem tudunk tökéletesen elkészíteni, akkor inkább bele se vágjuk a forgalmazásba. Magyarán, amíg nem jut olyan eredményre a cukrász, mint ami a nagy könyvben szerepel, ne kérjen pénzt érte. Persze az is magára vessen, aki némi gasztronómiai gyakorlat birtokában nem tudja kiszúrni a kontár munkát.

A macaronnak látszó példányok színe fakó, a korongok teteje töredezett, a párok színben vagy méretben sem passzolnak egymáshoz. Gyanúra ad okot az is, ha a töltelékből szinte semmit nem látunk, illetve ha ránézésre porzik, de nem holmi kirakati dekoráció.

Én is beszereztem persze egy macaronkészítési szakkönyvet, átolvasva azonban rájöttem, hiába dolgozom főállású szakácsként napi 10 órát a konyhában, jobb ha ebben a témában a profikra bízom a dolgot.

paris-cooking-class-learn-how-to-make-macarons-in-paris-208362
Tanóra egy párizsi iskolában.

Az utóbbi években a kínálat itthon is sokat javult szerencsére. A párizsi mintára nálunk is megrendezett macaron-napoknak köszönhetően már sok megbízható minőséggel szolgáló hely akad.

A nemzetközi macaron színtér az íz- és színkombinációkat szinte kimerítette. Az innovátorok nemrégiben ezért a tartalom után a formán is újítottak – mielőtt a divat törvényszerű körforgása miatt bekövetkezne a piaci lejtmenet. Így lett az új trend a cukiság.

Az új favorit a cukibbnál is cukibb macaron.

A legmenőbbek az állatkás desszerteket, amiket egyenként, aprólékos munkával festenek, díszítenek a macaron-mesterek. Elsőként az amerikai Art Fetti Instagram oldala bolondította meg a netet unikornis macaronjaival.

IMG_6681
forrás: Instagram

Az ötlet beütött, süteményeiket csak előjegyzési listán lehet megrendelni. Azóta mackó, pingvin, kutyus, panda, malac, csibe, mókus és még ki tudja, milyen formácskák bukkannak fel sorra.

A magyar macaron-szcéna reakcióidejét ismerve az itthon hatodik alkalommal március 20-án rendezett Nemzetközi Macaron Napon talán már találkozhatunk a cuki trendet követő darabokkal.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!