Létezik olyan, hogy diszkóval egybe kötött konditerem? Budapesten igen, és mi kipróbáltuk

Mi a Resetnél nagy hívei vagyunk a testmozgásnak, de ezt a konditermet valahogy nem tudtuk hova tenni.

A XIII. kerület már hónapok óta tele van plakátolva Budapest legújabb fitnesztermével, a John Reed Fitness Music Clubbal, aminek már a promója annyira hipszter volt, hogy kötelezőnek éreztük kipróbálni. A John Reed Fitness Music Club Európában már több helyen is megvetette a lábát, hiszen nyitottak már termet Bonnban, Salzburgban és Berlinben is, idén pedig a budapestin kívül újabb városokba szeretnének beköltözni. Angyalföldi lakosként egyébként már azt is nehezen értettem meg, miért nyit valaki termet egy olyan kerületben, ahol egymást érik a jobbnál jobb konditermek, de a John Reed már a megjelenése első napján annyira különlegesnek és többnek hirdette magát, hogy megelőlegeztem nekik a bizalmat.

Mivel az ingyenes nyitóhétvégéről lemaradtam, elkezdtem böngészni a honlapon, milyen lehetőségeim vannak, ha kiszeretném próbálni a termet. Az első dolog ami szemet szúrt és egy kicsit ijesztően hatott, az a tagsági szerződéses rendszer. A John Reed ugyanis úgy tűnik, szereti magához láncolni az embereket, hiszen ha valaki a budapesti átlag bérletárak alatti 6000 forintos összegért szeretne edzeni náluk, minimum két éves szerződést kell kötnie a teremmel. Ráadásul a szerződést rendesen csak a futamidő lejártával lehet lemondani, addig pedig fizethetünk akkor is, ha már rég nem szeretnénk a John Reedbe járni.

john-reed
Forrás: John Reed Fitness Facebook

Olyan, mint egy múzeum, ahol lehet egy kicsit edzeni

Valószínűleg a vezetőség is tudta, hogy így nem fognak túl sok embert becsalogatni, ezért van lehetőség egy egynapos szerződés kötésére is, amivel ingyenesen edzhetünk egyet a teremben. Én ezzel a lehetősséggel számolva látogattam el a terembe, ahol már a belépésnél valami fura érzés fogott el, amit leginkább ahhoz tudnék hasonlítani,

mintha egy múzeumban lennék és nem érhetek hozzá semmihez.

Ennek persze lehet az volt az oka, hogy az ajtóban rögtön egy szamurájnak öltöztetett bábú nézett rám, a háttérben pedig egy óriási Buddha-szoborral kellet farkasszemet néznem. Ebből az érzésből csak az tudott kirángatni pár percre, amikor a recepciós lány nagyon kedvesen egy érintőképernyős panelhez irányított, ahol egy gyors szerződéskötéssel megválthattam az ingyenjegyemet. Amint ez megtörtént, a gép szó szerint a lábam elé vágta a belépőkártyámat, és már mehettem is öltözni.

Az öltözőben már el is kezdtem keresni a különlegességet, az igazi John Reed életérzést, amivel a hely reklámozza magát, de helyette csak nagyon szűkös szekrényeket kaptam. Szintén nem volt jó élmény az sem, hogy a körülbelül 100 szekrényre jó ha 10 ülőhely jut, így kénytelen voltam egy zsebkendőnyi területen átöltözni. De legalább sikerült nevetnem egy kicsit, hiszen kifejezetten vicces volt, ahogy az egyik szekrényen található teljesen felesleges aranydíszt majdnem levertem a táskámmal.

john-reed1
Forrás: John Reed Fitness Facebook

A teremben aztán szerettem volna mindent kipróbálni, így először a sima súlyzós részleg felé vettem az irányt. Már pozitívumként hatott, hogy a súlyzós rész nagyjából pontosan ugyanúgy néz ki, mint a többi teremben. Semmi szamuráj, kirívó csillár, vagy arany evőeszköz készlet nem jött szembe, a 20 kiló pedig itt is ugyanúgy 20 kiló, mint öt utcával arrébb.

Az egyetlen probléma, hogy az előtérben feltörő múzeumos érzés továbbra is bennem volt, és azt sem nagyon tudtam megérteni, hogy néhány ember miért kezd el táncolni az edzés közben. Igen, a John Reed Fitness Music Clubban a hely nevéhez hűen, volt aki táncra perdült két széria között. Nem tudom, hogy ez mennyire általános jelenség ott, ezért nehéz is lenne ítéletet mondani, mindenesetre a sima edzőtermekben szocializálódó embereknek

nagyon fura látványként hathat egy bulizó ember a fekpad mellett.

john-reed2
Forrás: John Reed Fitness Facebook

Miután kipróbáltam szinte az összes lehetséges padot, állványt, rudat, súlyzót, de a John Reed-életérzést itt sem találtam meg, kénytelen voltam tovább állni. Kimerészkedtem hát arra a részre, ahol a fentebb említett Buddha-szoborral is találkoztam, arra a helyre, ami a terem legnagyobb részét teszi ki. Ezen a hatalmas területen találhatóak a kardiógépek mellett a különböző izmokat megdolgoztató gépek, amiknek a legnagyobb negatívuma talán az, hogy a menő kinézet ellenére egyszerűen nem jók.

Én legalábbis már évek óta járok konditermekbe, de ezeknél a gépeknél tettem fel magamnak először azt a kérdést, hogy mégis mi az istent csinálok most? Ez persze simán lehet, hogy csak az én hibám volt, és az összes többi gép amit eddigi életemben próbáltam megtréfált engem. A sok giccs között egyébként az egyetlen jó dolog talán a hatalmas bőrkanapé volt, amire rohadt jól esett leülni, és rendezni kicsit a soraimat.

Ami kimaradt az élményből

A teremnek egyébként volt még egy funkcionális edzés része, de ott szinte minden le volt foglalva, valószínűleg valamilyen csoportos óra keretein belül, így ezt nem próbáltam ki, ugyanúgy ahogy a szintén telt házas Cyberobics részleget sem.

Most akkor diszkó, vagy konditerem?

De ne feledkezzünk meg a John Reed Fitness Music Club talán legfontosabb részéről: a zenéről. A legérthetetlenebb ezzel kapcsolatban az volt, hogy a John Reed ugyan rendelkezik saját rádió csatornával, illetve a jó zenék zászlóshajójaként pozicionálja magát, az egyszeri látogatónak az égvilágon semmilyen különlegesség nem lesz a zenéjükben. Az egyszeri látogatónak pedig tényleg csak annyi csapódik le a zenéből, hogy ugyanaz a tötyögős zene megy a háttérben, mint az összes többi budapesti konditeremben.

A John Reed Fitness Music Club ezekkel együtt is teljesen megfér a budapesti edzőtermek között, és az is tisztán látszik, hogy megvan ennek az egésznek a célközönsége. Abban azonban nem vagyok egészen biztos, hogy jó irány a fitnesznek és a testépítésnek az, ha az emberek két szett között táncra perdülnek és azért járnak a termekbe, hogy a bulizás közben egy kicsit edzenek is.

(via John Reed Fitness)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!