Most miért akkora bűn pucér képeket lopni Emma Watsonról?

Valaki évekre is börtönbe kerülhet, amiért kiszivárogtak a színésznő privát képei. Nem véletlenül, van előzménye a történetnek.

Márcus 14. óta már Emma Watson és Amanda Seyfried is csatlakozott azok közé a híres nők közé, akiknek a telefonjáról loptak el rejtélyes módon intim képeket gonosz és nagyon kíváncsi emberek, azóta pedig a Terminator 3-ból ismert Kristanna Lokenről is előkerültek jól láthatóan nem nyilvános felhasználásra szánt képek. Természetesen a 26 éves Watson ügye a legnagyobb lavina, nem véletlenül: Watson jelenleg nem csak színésznő, hanem szexszimbólum és feminista ikon is egyszerre, akinek szavain lelkesen csüng a világsajtó. Nem véletlenül, hiszen általában nem mond hülyeségeket.

Miért fontos Emma Watson?

Watson neve nem először kerül elő hasonló ügyben: pár évvel korábban már belengette egy azóta is ismeretlen csoport, hogy hamarosan kiszivárogtatnak pucér képeket a színésznőről, de akkor a közfelháborodáson kívül semmi nem történt végül. 2016-ban aztán jogi eszközökkel tüntette el minden lehetőséges helyről azokat a képeket is, amiken áttetsző pólót viselt melltartó nélkül. A mellesleg ENSZ jószolgálati nagykövetként is dolgozó Emma Watsonnak egyértelmű álláspontja van ezekben a kérdésekben: majd ha ő akarja, megmutatja a testét. Pontosan ezzel az érvekkel osztotta le az ellene hápogó feministákat, akik árulásnak érezték, hogy a Vanity Fairnek készített fotókon látszik a mellének egy része, ez pedig ugye nem való egy feministához.

“A feminizmus az egyenlőségről, a felszabadításról szól és arról, hogy választást kínál a nőknek.

Azt is hozzátette, hogy a feminizmus nem egy bot, amivel a nőket kell ütni.

“Nem értem, mi köze ehhez a melleimnek.”

Watson, Emma
fotó: MTI/EPA/Paco Campos

Ilyen előzmények után nem csoda, ha óriási érdeklődést váltanak ki a fürdőkádban készült szelfik, amiket a hírek szerint az épp most futó Szépség és a szörnyeteg forgatása alatt készített magáról, illetve ruhapróbás képek is előkerültek, amiken igazából nem meztelen, de azokat sem a nagyközönségnek szánta.

Muti a képeket!

A képeket természetesen nem mutatjuk meg, mivel már a létezésük is illegális. Magáncélú felhasználásra készültek, másnak nem lett volna szabad hozzájutni, illegálisan is szerezték meg őket valószínűleg az Apple-termékekhez tartozó iCloud-fiókok feltörésével, illetve természetesen Emma Watson és Amanda Seyfried sem járult hozzá egyetlen kép közléséhez sem. Ha valaki kicsit is ért a Google-höz, megtalálja őket, de igazából bűncselekményt követ el már azzal is, ha egy haverjának elküldi őket. Watson már közölte, hogy azonnal perelni fog, de azzal már biztosan együtt kell élnie, hogy ezeket a képeket bármikor meg lehet találni. Az internet már csak ilyen, mindennek van nyoma.

2014, a privát pucérkodás nagy éve

Az internetre került képekről természetesen mindenkinek a 2014-es Fappening (a maszturbálást utánzó fap és a happening szavak kereszteződése) jut eszébe, amikor több mint 500 fényképet tartalmazó pakk került fel különböző celebekről, köztük például Jennifer Lawrence-ről. Az eset, bár nem volt előzmény nélküli (2011-ben Scarlett Johansson fényképei szivárogtak ki), addig egyedülálló volt, és egészen új kérdéseket tett fel a celebek magánéletéről és annak a védelméről: sokan a képek terjesztői közül bele sem gondoltak első körben, hogy

itt most nők sokaságának sértik meg a privátszféráját.

Jó példa erre, hogy a képek egy részét még az amerikai bulváristenség Perez Hilton is megosztotta, és csak később távolította el őket sűrű elnézést kérve, amiért nem gondolta át reakcióját. A szép és híres emberek ruha nélküli fényképeire való igény tulajdonképpen egyidős a szép és híres emberek megszületésével: a Playboy egy egész univerzumot alapozott erre például, csak ott ugye hozzájárultak a képek elkészültéhez, míg a Fappening esetében erről szó sem volt.

Mostanra egyre kevesebben vállalják be a nyilvános meztelenkedést (köszönhető ez annak is, hogy Hollywoodban például már nem alap beugró a fiatal színésznőknek egy közepesen izmos szexjelenet valamelyik b-kategóriás akciószínésszel), de az igény megmaradt,

a technika fejlődésének köszönhetően pedig bizonyos kor alatt valószínűleg nem is létezik ember, aki soha nem csinált/kapott erotikus képet.

A 21. századi celebléthez pedig eleve borzasztó fontos az állandó jelenlét az interneten, ahol mindenki adatai bárhova letölthetőek egy jelszó és egy felhasználónév ismeretével.

Az emberek egy része hajlamos is azt hinni, hogy ezek a híres emberek nem is valós személyek szinte: létezni tulajdonképpen csak a tévében és a kijelzőkön léteznek számukra, ezért az ellopott fotók is annak az univerzumnak a részei, amiben például cuki saját videókon simogatja a kutyáját vagy táncol a tengerparton. Csak itt van mell és punci is.

Watson, Emma
fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Bár ártalmatlan szórakozásnak tűnhet, nem az: Scarlett Johansson képének szivárogatásáért tíz év börtönt kapott az elkövető,

a Fappeninget összehozó Edward Majerczyk pedig 2016-ban kilenc hónapnyi letöltendőt kapott.

Hasonló produkció a magyar jogszabályok szerint is súlyos következményekkel jár, úgyhogy több okból is azt tanácsoljuk, hogy senki ne akarjon betörni Zimány Linda telefonjába, nem éri meg.

De hogyan?

Watson és Seyfried képeit egyelőre nem tudni, hogy szerezték meg, de a Fappening egészen röhejes módon jött össze: Majerzyk regisztrált egy appleprivacysecurity nevű fiókot, és erről a címről kérte a celebeket, hogy erősítsék meg jelszavukat. Ezen persze most lehet röhögni, és megkérdezni, hogy egy telefonján élő ember hogy lehet olyan hülye, hogy bedől ennek az olcsó trükknek, de a helyzet az, hogy

hülyének lenni nem bűncselekmény, a hülyéktől adatot lopni más nevében és közzé tenni privát képeket róla viszont az.

Ahogy azt is meg kell érteni, hogy mindenkinek a magánügye, hogy fotózgatja-e magát fürdés közben: ahogy egy kirabolt embertől se kérdezzük meg, hogy minek hordott magánál annyi pénzt, úgy az adatlopás elszenvedője sem kárhoztatható azért, mert neki épp kedve volt fotózgatni magát.

Watson, Emma
fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Ezek az esetek természetesen mindig rávilágítanak arra, hogy mekkora “kincseket” tartunk egy karnyújtásnyira bárkitől. Ha Emma Watson telefonjáról előkerülhetnek adatok, akkor nyilván bárkiéről elő tudnak. Bár a mi pucér képeink jó eséllyel jóval kevesebb embert hoznak lázba, mint Emma Watson pucér képei, az adainkhoz való könnyű hozzáférhetőség megint ijesztőbb lett egy kicsit.

A fórumokon terjedő hírek szerint Emma Watsonról hamarosan újabb adag kép kerül ki, és bár a színésznőnek elképesztő tempóban dolgozó jogászai vannak, azt az életben nem fogják tudni megakadályozni, hogy ezek elterjedjenek.

(borítókép: MTI/EPA/Will Oliver)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!