Húsz év telt el, de még mindig nem tudjuk, ki ölte meg az egyik legnagyobb rappert

Notorious B.I.G. rövid karrierje alatt rengeteget adott a rapvilágnak, a haláláért viszont a mai napig nincs felelős.

2017. március 9-én van húsz éve, hogy Christopher Wallace-t, a Notorious B.I.G. névre hallgató rappert Los Angelesben egy ismeretlen férfi megölte. A Biggie Smallsként is ismert rapper 1997-es halálát a mai napig rengeteg kérdés övezi, és többen is a 90-es évek nagy rapháborúinak legnagyobb áldozataként gondolna rá. Abban biztosak vagyunk, hogy nem mi fogjuk leleplezni a gyilkost, ha már az FBI és a Los Angeles-i rendőrök is kudarcot vallottak, annyit viszont megtehetünk, hogy felidézzük a két évtizeddel ezelőtti eseményeket, és megpróbálunk egy tiszta képet adni a körülményekről.

De mielőtt eljutnánk a gyilkosság éjszakájához, tudnunk kell, ki volt az a Notorious B.I.G., mit tett le arra a bizonyos asztalra, és miért lehetett egy gyilkos célpontja azon a bizonyos estén.

20 years ago today, RIP to the 🐐#NotoriousBIG

6 Likes, 1 Comments – Tom von Simson (@vonsimstagram) on Instagram: “20 years ago today, RIP to the 🐐#NotoriousBIG”

Többet ült börtönben, mint az iskolapadban

Wallace amerikai gengszterfilmekbe illő módon nőtt fel Brooklynban. Hiába volt jó tanuló, már tizenévesen cracket árult és fokozatosan beszippantotta a kilátástalan bűnöző élet. A rappelést amolyan szórakozásnak fogta fel, csak az utcán produkálta magát az embereknek, és különböző klubokban lépett fel a tudásával. Ebből persze nem lehetett megélni, éppen ezért a rap mellett továbbra is drogokat árult és fegyverekkel kereskedett. Ezzel az életmóddal aztán elérte, hogy 20 éves korára már 5 év próbaidőt és összesen 2 év letöltendőt vertek rá, aminek a javát le is ülte, majd óvadék fejében sikerült kiszabadulnia.

Miután 20 évesen kijött a börtönből, továbbra is szórakozásból, de felvett egy próbalemezt, amit a haverjaival elkezdtek árulni az utcákon. A lemez nem várt sikert hozott, miután több New York-i rádiós is elkezdte promózni, felkeltette a nagy kiadók érdeklődését is, Wallace-nak pedig egyenes útja volt egy lemezszerződés felé. 1992-ben végül leszerződött P. Diddy éppen megalakuló kiadójához, innentől kezdve pedig csak felfelé ívelt a karrierje, egészen az 1997-ben bekövetkezett haláláig.

The Notorious B.I.G. – “Juicy” (Official Video)

“Juicy” by The Notorious B.I.G. From The Notorious B.I.G. album “Ready To Die” (1994). Download on iTunes: http://bit.ly/Havuw2 Listen on Spotify: http://spoti.fi/HGeoal © 2011 WMG

Keleti oldal, nyugati oldal

Wallace karaktere 1994-es bemutatkozó albuma után teljesen megosztotta az embereket, hiszen a korábbi gengszteréletet nem tudta elhagyni, és a toplistás zenéi ellenére továbbra is rengeteg balhé vette körül. Egy slágerre szinte biztosan jutott egy balhé is, ráadásul a drogkereskedelemmel sem hagyott fel. Ennek az életmódnak az eredményképp legnagyobb riválisa, Tupac Shakur például egyenesen őt és P. Diddy-t tette felelőssé az 1995-ös megtámadásáért, amikor  egy New York-i stúdióban – ahol Wallace korábban több számot is felvett – három ismeretlen férfi többször is rálőtt, és ellopta az ékszereit. Tupac a lövöldözés után öt lőtt sebbel a testén még valahogy elkúszott a stúdió egyik termébe, ahol megtalálta Wallace-t és P. Diddy-t.

“Ott ültek, és meglepődtek, hogy még élek.”

Az, hogy ez mennyire hiteles érvelés Tupactől, mindenki döntse el maga, de valószínűleg ez volt az, ami elindította a köztük lévő ellenségeskedést. Wallace persze mindent tagadott, de az eset után olyan végeláthatatlan üzengetés kezdődött, aminek gyakorlatilag csak Tupac 1996-os halála vetett véget. Ezért persze ismét mindenki Wallace-t okolta, annak ellenére is, hogy a családja már a Shakur-gyilkosság másnapján közleményt adott ki, amiben egy megdönthetetlennek tűnő alibivel bizonyították a rapper ártatlanságát.

2Pac & Notorious B.I.G Freestyle .mov

https://www.youtube.com/classicraptv https://www.facebook.com/classicraptv 2pac & B.I.G rapping together!! BWTV Classic …

Ki volt Tupac Shakur?

Tupac Shakurt Notorious B.I.G. pályafutásának kezdetén már az Egyesült Államok legnagyobb rapperének tartották, és tartják a mai napig is. Karrierje során rengeteg balhéba keveredett a szókimondó stílusa és a bűnöző életmódja miatt. A pályafutása alatt szinte bárkibe beleállt, aki rosszat szólt róla, és kulcsszerepe volt a gengszterrap népszerűsítésében. Karrierje végül 1996-ban ért véget, amikor egy Las Vegas-i koncertje után lelőtték, miközben hazafelé tartott.

Bement az oroszlán ketrecébe

Tupac halála után Wallace a hiphop egyedüli királyává vált. Mivel sokan továbbra is őt gyanúsították Tupac megölésével, Wallace több interjúban is elmondta, hogy egyre jobban félti az életét és szinte minden nap veszélyben érzi magát. A félelme ellenére azonban kénytelen volt a nyugati parti Los Angelesbe, Tupac területére utazni a Soul Train Music Awards díjátadóra, ahol nyilvánvaló volt, hogy nem fogják virágesővel köszönteni. Wallace a védelme érdekében több testőrt is felbérelt, és úgy döntött, végigcsinálja a díjátadót, ahol egy rövid előadás után Toni Braxtonnak kellett átadnia egy díjat.

Ez már csak azért is volt nagy szó, mert abban az időben, amikor tombolt a kelet-nyugat ellentét, a rapperek a legtöbbször inkább maradtak szépen a saját vidékükön, és nem utazgattak a riválisokhoz. Wallace azzal, hogy elutazott azt is bizonyítani akarta, hogy

nem fél semmitől.

 

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Ahogy a videón is látható, Notorious B.I.G. gond nélkül lezavarta a díjátadót, majd P. Diddy-vel együtt elment a gála afterpartijára. Itt egy ideig biztonságban buliztak, de mivel több Tupachoz köthető bandatag is jelen volt, később pedig a tűzoltók is veszélyessé nyilvánították a helyet a rengeteg ember miatt, Wallace-ék úgy döntöttek, visszamennek a pár kilométerrel arrébb található hoteljükbe, és ott folytatják a szórakozást.

Nem sokkal éjfél után P. Diddy vezetésével el is indult a három terepjáróból álló konvoj, amivel Wallace és a barátai a testőreik kíséretében próbáltak hazajutni. A három autót azonban már a Soul Train Music Awards helyszínétől folyamatosan követte egy ismeretlen férfi, aki csak a megfelelő alkalmat várta Wallace megtámadására. Alig néhány méter után aztán egy piros lámpánál a támadónak sikerült a rapper autója mellé húzódnia,

majd négy lövést leadni az autóra.

A rendőrség 2012-ben adta ki a boncolás jegyzőkönyvét amiből kiderült, hogy a négy lövésből mindössze egy volt  halálos, de az gyakorlatilag esélyt sem hagyott a túlélésre. Az első három lövés ugyanis Wallace hátát, csuklóját és lábát találta el, ami önmagában még nem vezetett volna a halálához, mivel kritikus pontokat nem értek el. Az utolsó lövés azonban a jobb csípőjét találta el, majd a golyó a bal vállában akadt meg, útközben szétroncsolva ezzel Wallace tüdejét, szívét és a veséjét. Notorious B.I.G. egy órával a támadás után meghalt.

A lövöldözésről a Ten Two Media nevű YouTube-csatorna egy remek videót is készített, amiben a rendőrségi jegyzőkönyvek alapján tökéletesen rekonstruálták az eseményeket.

The Notorious B.I.G.’s Murder Recreated Perfectly

WE DO NOT OWN THE MUSIC OR PICTURES USED IN THIS VIDEO. WE MADE THIS VIDEO FOR INFORMATIVE/ENTERTAINMENT PURPOSES. WE GET NO PROFIT FROM THIS VIDEO. IF YOU WANT US TO REMOVE THE VIDEO PLEASE CONTACT US** On the evening of March 9, 1997, a fateful shooting occurred outside Peterson Automotive Museum, in Los Angeles, that changed the course of rap history.

A mai napig nincs felelős

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a támadó elfogásához a legközelebb Wallace testőrei álltak, amikor pár száz méteren át sikerült üldözniük, közvetlenül a támadás után. Miután nekik nem sikerült elkapni, a rendőrség több éven át nyomozott az ügyben, de a mai napig nincs meg a tettes.Egy nyugalmazott Los Angeles-i rendőr, Greg Kading szerint az a legvalószínűbb verzió, hogy Wallace-t Tupac kiadójának első embere, Suge Knight ölette meg. Knight az éjszakai élet hírhedt alakja volt a 90-es években, hatalmas összegű csalások, gyilkosságok és mindenféle kegyetlenség fűződött a nevéhez, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy tényleg ő bérelt fel valakit a gyilkossághoz, főleg, hogy Tupac halála után nyilvánosan is bosszút kiáltott.

Ezt az elméletet azonban a rendőrség semmivel sem tudta bizonyítani, hiszen az egyetlen komolyan vehető gyanúsítottat 2003-ban megölték, szinte teljesen megakasztva ezzel a nyomozást, amit nem sokkal később le is zártak. Az ügy 2006-ban került újra nyilvánosságra, amikor Wallace családja Los Angeles városát okolta Notorious B.I.G. halála miatt, és megpróbálta beperelni a rendőrséget. A tárgyalások négy éven át húzódtak, majd 2010-ben a bíróság alaptalannak ítélte a Wallace család követeléseit.

A gyilkosságnak tehát a mai napig nincs felelőse, a New York Times pedig a celebvilág legtitokzatosabb ügyének nevezte az esetet. A legjobban talán mégis a New York-i rapper, Nas világított rá a tragédia lényegére azzal, amikor azt mondta:

“Notorious B.I.G. és Tupac halálával a rap is meghalt egy kicsit.”

(via Rap-Up, Time, The Guardian, Quora)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!