Van, ami sosem változik: ismét elítélték Stadler Józsefet

A bíróságok szerint az akasztói vállalkozó nagyon nem érti az adózás rendjét.

Bűnösnek találta a Kecskeméti Törvényszék Stadler Józsefet, és öt év börtönre ítélte. Enyhítő körülménynek tekintették az esetek óta eltelt hosszú időt, 7-10 évet, amely megközelíti az elévülési időt, valamint a vádlott egészségi állapotát. Az ítélet nem jogerős.

Stadler, a vádirat szerint 2007 és 2010 között valótlan tartalmú számlák felhasználásával, jogtalan haszonszerzés céljából adót kísérelt meg visszaigényelni, és összesen

420 millió forintnyi adótartozással vádolják.

A fociszurkolók körében csak Puszta Abramovicsának hívott akasztói vállalkozó nem először került adócsalási ügyben a bíróságok elé. Korábban éveket töltött börtönben, legutóbb alig egy éve szabadult, ez pedig már a negyedik büntetőpere, ezért a tanácsvezető bíró elmondása szerint, mint különös visszaesőt súlytották az öt éves börtönnel.

Az eljárás során kiderült, hogy a vádban szereplő minden társaság alapítása Stadler Józsefhez köthető. Valamennyit ő irányította és finanszírozta annak ellenére, hogy nem mindegyiknek volt az ügyvezető igazgatója, továbbá a cégek bankszámlái felett is ő rendelkezett. Megállapították azt is, hogy a közös, solti telephelyen a ruházati nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok között nem volt elkülönítve az árukészlet és egyetlen pénztárgépük volt. A cégek bevételei jórészt készpénzes befizetésekből, illetve a társaságok egymás közötti utalásaiból származtak.

A bíró kiemelte, hogy a vádlott az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében valóban foglalkozott ruházati termékek kereskedelmével, de a beszerzések nem a számlákon feltüntetett mennyiségben és nem a számlákon szereplő eladóktól történtek. Az ügyletek fiktív voltát leplezendő, az egyes társaságoknak tagi kölcsönt nyújtott.

Az ügyészség a végindítványban módosította a vádat, és a társasági adóra vonatkozó részt mellőzte. A vád szerint Stadler József így is több mint 240 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Stadler József pere
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetőper tárgyalása előtt a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. (fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A Stadler-sztori

Stadler József ellen először 1997-ben emeltek vádat. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993 és 1994 között fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. A Legfelsőbb Bíróság a döntést megsemmisítette és a megismételt eljárásban Stadler négy és fél év fogházbüntetést kapott. 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult.

2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év tíz hónap börtönre ítélték. 2014-ben betegsége miatt büntetését megszakíthatta. Még ugyanebben az évben, októberben csődbűncselekmény miatt két év tíz hónap börtönbüntetést kapott. A két ítéletet a Szegedi Ítélőtábla összbüntetésbe foglalta és 2015 márciusában jogerős ítélete szerint hat év börtönre ítélte Stadler Józsefet. Az egykori vállalkozó végül 2016 februárjában feltételes kedvezménnyel szabadult a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegéből.

Mostani, negyedik büntetőpere különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt 2014 novemberében kezdődött.

(MTI)

Ügyvédje állítása szerint Stadlernek nincs semmilyen hátraléka, és már egy hónapja is arról beszélt a sajtónak, hogy erről igazolásuk is van a NAV-tól.

Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását, a vádlott és védője pedig a vádlott felmentését indítványozták.

Frissítés

Az öt évet közben maga az elítélt is megerősítette Facebookján, ahová azóta is sorra érkeznek a kitartásra bíztató és sajnálkozó üzenetek:

József Stadler – Az ítélet öt év börtön !!!!! | Facebook

Az ítélet öt év börtön !!!!!

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!