Az MTK-t már megint összezavarta, hogy száznál többen akarták megnézni a meccsüket

A következő dolgok nem működtek: beléptetés, büfé, kilátás.

Október közepén adták át az MTK vadiúj, ultramodern fedett sportlétesítményét*, az Új Hidegkuti stadiont. Az avatóünnepség hozta a magyar futball általános nívóját: leszakadt feliratok a büfében, érintésvédelmileg necces mosdók, a nagynevű ellenfél csak a cseresorát küldte el, és végül egy kis balhé a lelátón, valamint ugye minden focilaikus kedvenc humorforrása, a látszóbeton-betonfal. Persze, ahogy annak lennie kell, itt még nem volt vége a történetnek. Hamarosan kiderült, hogy a fajlagosan jelenleg legdrágább stadionnál jó egymillliárddal benézték az építés költségeit, majd még százmillióval, ugyanis ennyibe került a vegyesen fűből és műfűből álló gyepszőnyeg sajátbejáratú szoláriuma.

* fedett sportlétesítmény: állandósult szókapcsolat, az EMMI javaslatára így kell nevezni a stadionokat. Nem összekeverendő az olyan álcázott stadionokkal, mint a kívülről annak tűnő balmazújvárosi, ahol hétvégén azért nem lehetett meccset játszani, mert nincs pénz a soktízmillióból kiépített pályafűtés bekacsolására.

Bármennyire is precízek voltak a tervezés és a fenntarthatósági ötletelés során, egy aprósággal úgy látszik nem számoltak:

mi van akkor, ha néző is lesz a stadionban?

Kimentünk az MTK-Kispest meccsre, és kipróbáltuk, milyen az, ha a végletekig feszítik a vendégszektor befogadóképességét.

A beléptetés

Az NB I mérkőzéseire a jegyek névre szólnak, azokat a kiépített forgókapukon rendszeresített leolvasókba bedugva kell érvényesíteni, majd jöhet egy kis motozás, mégse vihessünk be magunkkal akármit. Valahogy így néz ki az MLSZ és a sporttörvény által elképzelt szabvány, azonban nem mindig sikerül tökéletesen megvalósítani. Ősszel a Gyirmót-Kispest meccsre például olyan félelmetes nézőszám (mintegy 800 fő!) jött össze, hogy a vendégben az ügymenetet gyorsítandó, feladták a nevek és az adatok bekérését, így legalább csak néhány tucatnyian késték le a kezdést.

Az MTK-nál legalább a nevesítés működött, cserébe viszont az derült ki, hogy az elővételes, tehát otthon nyomtatott jegyeket valamiért nem kezeli a rendszer, azokkal újra sorba kell állni, és kérni egy rendes jegyet. Utóbbiról Benedek Szabolcs író és gyakorló Honvéd-drukker írt a blogjában egy rövid szösszenetet, mi nem tapasztaltuk. Ha rosszmájúak akarnánk lenni, akkor úgy is mondhatnánk, hogy

Deutsch Tamás – Beléptetőrendszer 0:2

Még sportminisztersége idején épültek ki először az NB I-ben az első szériás forgóajtós beléptetőrendszerek, amiket végül alig használtak, majd idővel a legtöbb stadionban el is bontották, vagy üzemen kívül helyezték, és mellettük, a régi módon történt a beléptetés. Most pedig a Deutsch által elnökölt MTK hasalt el a Nemzeti Stadionfejlesztési Programban használt standard beléptetőkapukkal.

A kezelt jegyem (animáció: Horváth András/reset)

Igen, jól látja, a jegyről egy biztonsági őr nemes egyszerűséggel letépte a vonalkódot, és így vált a zsuga kezeltté, én pedig jogosulttá a mérkőzés megtekintésére. Egy, a sorban mögöttem álló kispesti szurkoló a mobilján hozta el digitális formában az elővételben megvett jegyét, csak remélni tudjuk, hogy az ő kijelzőjéből nem kanyarintottak le egy darabot.

Levélben megkerestük az MTK-t, hogy pontosan mi történt a beléptetéssel? A klub válasza szerint csak a hazai bérletet online megrendelőknek kellett a pénztárakhoz fáradniuk plasztikkártyáikért, a vendégeknek nem volt szükséges helyben új jegyet kérniük az otthon nyomtatott helyett. Benedek Szabolcsot valószínűleg félreinformálta egy biztonsági őr. (Utóbbit már mi tesszük hozzá.)

MLSZ on Twitter

A rendszer jelenleg nem fogad jegyeket (@MezokovesdZsory, @MTK_Labdarugas), de minden jegytulajdonos bejut, lassabban, kézi beléptetéssel.

Arra, hogy a beléptetőrendszerrel mi történt, végül nem kaptunk pontos válasz, azonban az MTK elmondta, hogy az MLSZ Twitteren(!!!) értesítette őket és a Mezőkövesdet, hogy gond van a rendszerrel, ezért a klub úgy döntött, hogy a jegyeket kézzel érvényesítik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az MTK kézi megoldása az MLSZ ígéretével ellentétben végül gyorsabb beléptetést eredményezett.

Húsz percig tartott a sör a büfében, a sor kicsit tovább

Az Új Hidegkuti Stadion vendégszektora mintegy 700 fő befogadására alkalmas. Mivel a beléptetésnél mellőzték a beléptetőrendszert, és mivel a jegyek végül elfogytak a vendégbe, sok kispesti csak ilyen-olyan kerülőúton tudott bejutni – és ezt engedték is számukra. Így fordulhatott elő, hogy a maximálisan engedélyezettnél valószínűleg több ember gyűlt össze a lelátó ezen részén.

cof
A mozgássérültek számára fenntartott helyről ilyen remek kilátás nyílt a pályára (fotó: Gazsó István/reset)

A kerítésekkel körbeölelt szektor egy részéről eleve nem látni rendesen a pályát, így nem csak a lépcsőkön, a mozgáskorlátozott szurkolóknak fenntartott helyeken, de még a lelátót tartó ferde betonelemeken is szurkolók álltak (l. nyitóképünkön). A széksorok mögötti közlekedőben összetorlódott három-négy sornyi tömegből, a fejek között kikandikálva, a mérkőzés egyes pillanatait lehetett csak elkapni.

Ha már a pályán történő eseményekhez nem fértünk hozzá, gondoltuk legalább éljünk egy kis szociális életet, és a háttérbe húzódva, sörözgetve dumáljuk át a “hogyan lesz bajnok idén a Kispest?” témakörét. A gondolat végül gondolat maradt, mert a huszadik percre elfogyott a vendégbüféből a sör. Pedig a rendezők számolhattak volna azzal az aprósággal, hogy Kispestről bőven érkeznek majd nézők:

  1. A honvédosok egy szombattal korábban megtöltötték a Groupama Aréna vendégszektorát, ami 1200 szomjas embert jelent.
  2. Az elővételes jegyekből szombat reggelre alig 200 maradt, tehát alsó hangon 500 vendégdrukker garantálva volt.
igy-fogytak-a-jegyek-az-mtk-ellen-14335-1
Grafikon: Csak a Kispest! blog

Az MTK gyorsreagálású cateringje hozta a négyes alát, és sebesen megoldást talált a kialakult helyzetre: félidőre megérkezett a sörutánpótlás, ami aztán folyamatosan frissítve, simán kitartott a meccs végééig. (Megjegyzés: az Új Hidegkutiban egy korsó sör négy deci és 500 forint.)

Persze az ultramodern, európéer vendéglátást ígérő stadionban a hirtelen jött hordók sem mentik azt a helyzetet, hogy a teltházas vendégszektor zökkenőmentes kiszolgálása végül benne ragadt a reménytelenség mocsarában. A kilencven perces meccsből két(-három) sörért úgy fél-háromnegyed órát álltunk sorban az egyetlen működő csap mögött, majd a mosdó előtt még nyolc-tíz percet.

cof
Bent néhány angol wc, és egy mintegy 15 méter hosszú hugyozóvályú (stadionnyelven: siratófal) várta a szurkolókat. Ez is kevés volt 7-800 emberre. (fotó: Gazsó István/reset)

Hogy nem lett nagyobb hőbörgés,

az jórészt annak köszönhető, hogy a Honvéd húsz forduló alatt ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az élen álló Videoton, és csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul az NB I tabellájának második helyére. A boldog kispestiek pedig elég sok mindent elnéztek, mert volt más, ami lekösse a figyelmüket. Igaz, a végül 2-1-es vendéggyőzelemhez rendesen hozzátettek a játékvezetők is. Pintér Csaba sporttárs 1-1-nél előbb kiszórta ütésért Torghellét, majd befújt egy tizenegyest Eppel elgáncsolásáért, amit mindenkitudjamár Eppel be is rúgott. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy valószínűleg mindkét ítélet téves nagyvonalú volt.

MTK Budapest – Budapest Honvéd | 1-2 | OTP Bank Liga | 20. forduló | MLSZTV

2016.02.18., OTP Bank Liga 20. forduló MTK – Budapest Honvéd 1-2 (0-1) összefoglaló

Az NB I állása

A 20. forduló eredményei

  • Videoton – Újpest 5-1 // videó
  • Gyirmót – Paks 0-0 // videó
  • Mezőkövesd – Diósgyőr 3-0 // videó
  • MTK – Bp. Honvéd 1-2
  • Debrecen – FTC 0-0 // videó
  • a Vasas – Haladás meccset az újpesti Szusza stadion játékterének alkalmatlansága miatt elhalasztották

Tabella

1. Videoton 37 pont
2. Honvéd 37 pont
3. Vasas 34 pont (egy meccsel kevesebbet játszott)
4. FTC 31 pont
5. Mezőkövesd 30 pont
6. Újpest 27 pont
7. Haladás 26 pont (egy meccsel kevesebbet játszott)
8. Paks 24 pont
9. Diósgyőr 21 pont
10. Debrecen 21 pont
11. MTK 20 pont
12. Gyirmót 14 pont

(nyitókép: vendégszurkolók az Új Hidegkuti Stadionban | fotó: fb/1909foto)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!