Amerikában áll a bál, hatalmas összegek forognak kockán a transzneműeket kirekesztő törvények miatt

Mintha több állam is azon dolgozna, hogy minden széthulljon körülötte.

A hétvégén rendezik az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA történetének 66. All-Star gáláját, de az ügyességi vetélkedők és a sztárjátékosok látványos meccse mögött jelenleg egy sokkal komolyabb téma húzódik, ami az egész Egyesült Államokat megosztja. Az eseményt ugyanis eredetileg Észak-Karolinában rendezték volna meg, de a liga még júliusban bejelentette, hogy egy

melegeket és transzneműeket diszkrimináló törvény miatt New Orleansba helyezik a gálát.

Az észak-karolinai állam vezetése ugyanis hozott egy törvényt, aminek következményeként a transzneműek nem használhatják az identitásuknak megfelelő illemhelyeket. Mivel az amerikai profi sportligákban horror összegek forognak kockán egy-egy rendezvény során, az ember azt gondolná, hogy egy ekkora eseményt nem fognak csak úgy egyik városról a másikra pakolgatni, most azonban mégis bevállalták, ami nagyon jól jelzi az ügy fontosságát.

Presenting the 2017 NBA All-Star logo! The Crescent City-inspired design features an iconic ironwork border with the classic fleur-de-lis symbol strewn across the background.

See this Instagram post by @nbaallstar * 10.7k likes

A balhé akkor kezdődött,

amikor márciusban az akkori észak-karolinai kormányzó rábólintott a fentebb említett, manapság csak HB2 néven emlegetett törvényre. Az állam 2016. novemberében leváltott ex-kormányzója, Pat McCrory egyébként sem örvendett jó hírnévnek, de amióta behozták a törvényt, tényleg minden felfordult körülötte. A Washington Post például már az életbelépésének napján erősen kritizálta a törvényt, maradinak és őrültségnek nevezte, illetve elővetítette azokat a problémákat, amik hetekkel később már valósággá is váltak.

Például azt a problémát, hogy Észak-Karolina szinte minden fontosabb eseményt elveszíthet, amit náluk rendeznének a jövőben. Az NBA például egy kisebb hallgatás után úgy gondolta, itt az ideje elbeszélgetni a kormányzó úrral, illetve Michael Jordannel, a charlotte-i kosárcsapat tulajdonosával, akiknek az arénájában bonyolították volna le az egész dzsemborit. Az NBA komisszárja, Adam Silver végül hosszas tárgyalások után úgy döntött, mivel az összes profi amerikai liga közül nekik van a legtöbb meleg szurkolójuk, nem adják a nevüket ehhez az egészhez, és nem fognak részt venni a kirekesztésükben.

Észak-Karolina a sportokban

Az államban két meghatározó sportcsapat működik, a Carolina Panthers és a Charlotte Hornets. A Panthers az elmúlt években szépen beverekedte magát az NFL felsőbb kategóriás csapatai közé, a Hornets pedig fiatal, tehetségekkel teli csapat, akiknek idén még a rájátszás is összejöhet. De nem szabad megfeledkezni a Michael Jordant is kinevelő North Carolina State egyetemi kosárcsapatáról sem, ami szintén tömegeket mozgat meg a meccsein. Most ezek a csapatok veszíthetik el a szurkolóik egy részét.

Az egykori Chicago Bulls legenda, Michael Jordan a bejelentés után egy nagyon korrekt nyilatkozatot adott ki az ügyben, amiben csalódottság fejezte ki:

Sajnáljuk, de megértjük, ha ez a liga álláspontja. Ezzel mi sem tudunk mit csinálni, de reméljük, a következő években rendezhetünk még All-Star gálát, ha változnak a dolgok.

Ugyan a szurkolók, és az eleinte szintén vaskalapos észak-karolinai polgárok is kezdték észrevenni, mekkora a tét, Pat McCrory még mindig úgy gondolta, hogy jól van ez így, és esze ágában sem volt megszüntetni a törvényt. McCrory azzal indokolta a kitartását, hogy az államnak egy NBA All-Star gála nem jelent pótolhatatlan veszteséget, szóval nyugodtan vigyék a gálát oda, ahova csak akarják.

Arra úgy tűnik, nem gondol, hogy ez már sokkal többről szól mint egy All-Star gála, hiszen nem csak az NBA, de már a PayPal is felemelte a hangját a törvény ellen. A világ egyik legnagyobb pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi vállalkozása azt tervezi, nem hosszabbítja meg a szerződését az állammal, és elérhetetlenné teszi náluk a szolgáltatást. De még a zenészek sem hagyták szó nélkül a sztorit: koncertek lemondásával tiltakozott például a Pearl Jam, Demi Lovato, Bruce Springsteen és a Maroon 5 is.

Ezek után csak idő kérdése volt, hogy az Egyesült Államok legnagyobb egyetemi sportszövetsége, az NCAA is megtegye a szerintük szükséges lépéseket, és az összes 2016-ban és 2017-ben Észak-Karolinában rendezendő fontos sporteseményt elvegye az államtól. Ezek közül a legfontosabb a márciusi egyetemi kosárlabda bajnokság egyenes kieséses szakaszának első két fordulója, ami rendszerint több százezer embert vonz az államba, és óriási bevételeket termel.

#Wizards #NBA #be_who_you_are

See this Instagram post by @jasoncollins98 * 157 likes

Nemrég Jason Collins, az NBA történelmének első, nyíltan meleg játékosa is nyilatkozott az ügyben, kiemelve, hogy büszke a cégekre és a ligákra a hozzáállásukért, de szerinte komoly változásra McCrory kormányzása alatt semmi esély sincs.

A HB2 törvénynek nem szabadna léteznie. Jól esik, hogy a cégek és a sportszervezetek ilyen szinten felléptek ellene, de ameddig az emberek Észak-Karolinában ennyire maradiak, és továbbra is ugyanoda teszik le a voksukat, nem lesz változás.

A helyzet pedig az, hogy Collinsnak az objektív tényeket nézve, teljesen igaza van. Bár úgy tűnik, ezt már észrevették az észak-karolinai polgárok is, hiszen a novemberben tartott kormányzóválasztáson Pat McCrory ugyan csak 10 000 szavazattal, de elvesztette a harcot Roy Cooperrel szemben. Bár McCrory hetekig nem akarta elismerni a vereséget, a HB2 törvényt meghagyta örökségül 2017-re is, hiszen a január 1-én hivatalba lépett Roy Coopernek nem lesz lehetősége megszüntetni a törvényt, csak 2019-ben.

Texas is bevállalta a küzdelmet

A korábbi észak-karolinai kormányzó kedvenc érvelése a HB2 mellett az volt, hogy még Texas is bevállalt egy hasonló törvényt, ráadásul egy Super Bowlt is sikerült rendezniük. McCroryék azonban azt pont elfelejtették, hogy a texasi törvény sokkal később, csak a nyár közepén lépett életbe, az NFL pedig nem tudja 5 hónap alatt elmozgatni egy teljesen más városba a világ egyik legnézettebb sporteseményét.

Amit viszont megtett, hogy egy hónappal a Super Bowl előtt elhatárolódtak a texasi törvényektől, és figyelmeztették az államot, ha nem vonják vissza a kirekesztő törvényt, soha többé nem rendezhetnek Super Bowlt. Mivel Texasban az amerikaifoci szinte külön vallásnak számít, a szurkolókat felháborította az NFL húzása, de odáig azért nem merészkedtek, hogy felemeljék a hangjukat a törvény ellen. Texasban ráadásul csak 2018-ban lesz legközelebb kormányzóválasztás, így addig a szakértők szerint körülöttük is szétesik minden. Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság kupa meccseit már el is vették tőlük.

#dallasstadium #dallascowboys #gocowboys

See this Instagram post by @davidgarciapadilla * 9 likes

Ahogy a már visszavonult Jason Collins is fogalmazott, az egészben az a legérthetetlenebb, hogy miért pont most jutott eszükbe ezeknek az államoknak egy ilyen drasztikus törvényt behozni, amikor a melegek elfogadása lassan szinte divat lett. A helyzet mindenesetre minimum 1-2 évig még ilyen marad, és szintén Collins szavaival élve, még a sport sokszor emlegetett egyesítő ereje sem tud előbb segíteni rajta.

(via USA Today, Outsports, Reuters, Bleacher Report, Medium, Charlotte Observer)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!