18

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Rá akarják venni a gyerekemet, hogy megölje magát, én pedig nem tudok semmit az egészről

A bálnamotívum Oroszországban indulhatott, most Ukrajnában tart. Pszichológusok dolgoznak azon, hogy öngyilkosságba hajszolják a gyerekeket, ami azért nagyon veszélyes, mert ehhez igazából pár vicces kedvű osztálytárs is elég.

Ukrajnában internetes oldalakon biztatják öngyilkosságra a gyerekeket, a helyzet pedig annyira súlyos, hogy az ukrán rendőrség kiberosztálya múlt vasárnap sajtóközleményben figyelmeztette a szülőket a veszélyre. Felhívták a figyelmet arra, hogy az efféle oldalakon szakképzett pszichológusok dolgoznak, szimbólumként pedig általában repülő bálnákat használnak, a tengeri emlősök ugyanis egyrészt a szabadság jelképei, másrészt gyakran követnek el “öngyilkosságot” úgy, hogy szándékosan a partra vetik magukat.

Mi a módszerük?

Az UNIAN ukrán hírügynökség által egyszerűen csak “rossz embereknek” nevezett szervezők a következőképpen irányítják a halálcsoportokat:

  1. Az adminisztrátor elsőként kérdésekkel teszteli a tiniket, hogy kiderüljön, valóban vannak-e öngyilkossági hajlamai.
  2. Aztán olyan feladatokat kapnak, amelyekkel valamilyen kárt kell tenniük magukban, fizikai fájdalmat okozva. Minden feladatot fel kell venniük videóra, ami ugye egy mai gyereknek nem túl nagy kihívás, ott van az okostelefon.
  3. Amikor az admin ténylegesen megbizonyosodik róla, hogy az illető valóban készen áll arra, hogy végezzen magával, egy személyes üzenetet küldenek neki zenei aláfestéssel, amiben felsorolják minden olyan problémáját, amit ő maga tárt fel előttük, majd közlik vele, hogy erre egyetlen megoldás van. Ez pedig az öngyilkosság, amit kamerával úgymond online közvetíteni is kell a “munkaadónak”.

Az ukrán kiberrendőrség arra kéri a szülőket, hogy fokozottan figyeljék gyerekük lelkiállapotát, ellenőrizzék, hogy nincsenek-e vágások, gyanús sebhelyek a gyerek kezén, különös tekintettel a bálna formájúakra, ellenőrizzék, milyen olyan internetes oldalakat látogat a gyerekük, ahova regisztráció szükséges.

balna
(fotó: cybercrime.gov.ua)

Arról egyelőre nincs hír, hogy az oldalak készítőit mi motiválja, egyelőre annyit tudni, hogy nemrégiben lelepleztek egy ilyen csoportot, aminek 209 felhasználója volt Ukrajnából. Ezeket az oldalakat az átlag felhasználó nem látja, hiszen regisztrálni kell, keresni sem lehet rájuk, ami lényegesen nehezíti a szülők helyzetét.

Nem öngyilkosság, hanem emberölés

Az UNION egy olyan konkrét esetet említ, ami tragédiával végződött, és kapcsolatban áll ezzel a közösséggel. Két hónapja, a donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban egy 13 éves lány leugrott a tizenharmadik emeletről. A rendőrség öngyilkosságnak könyvelte el az esetet, de a lány barátainak köszönhetően aztán kiderült, hogy az áldozat kapcsolatban állt egy netes oldallal, és onnan kapta feladatként, hogy így végezzen magával. Ezután már szándékos emberölés, vagyis az öngyilkosságra való rábeszélés irányába nyomoznak. Az viszont furcsa, hogy ha az ún. szabályzatban benne van az, hogy az öngyilkosságot online közvetíteni kell, hogyan oldotta ezt meg a 13 éves kislány?

Ugyanez a kérdés merül fel a február 1-jén, Kirgizisztán fővárosában, Biskekben történt esetnél is. Egy fiatal fiú egy volt szovjet bérház ötödik emeletéről vetette le magát. A helyi sajtó itt is a bálnás motívumot, az utasítást adó adminokat és a zárt csoportokat emlegeti. A rendőrség nyomoz, de a legutóbbi hírek szerint még nem találtak kapcsolatot a tragédia és az erre buzdító oldalak között.

Oroszországban már tavaly májusban megjelent egy részletesebb írás a jelenségről, ami a VKontakte-on, a legnépszerűbb orosz közösségi oldalon terjed. A Novaja Gazetában megjelent cikk szerzője 130, kiskorúak által elkövetett öngyilkosságot számolt össze 2015 novembere és 2016 áprilisa között, amelyek közül nyolcvan köthető ezekhez a bizonyos netes halálcsoportokhoz.

A lap újságírója azután kezdett el nyomozni, miután beszélt egy öngyilkosságot elkövetett 12 éves lány anyjával. A tini a 2015 decemberében ugrott le a tizennegyedik emeletről, anyja, Irina pedig saját nyomozásba kezdett. Csinált egy kamu felhasználói profilt, és megpróbálta követni lánya korábbi “útvonalait”.

Hipót ivott, de kiröhögték

Bár a bálnáshoz hasonló szervezetről nem tudni, arra, hogy mennyire könnyű tönkretenni egy kiskorút a neten keresztül, több példa is van.

A 16 éves glasgow-i Britney Mazzoncini valószínűleg azért lett öngyilkos, mert nem bírta elviselni azt a rengeteg negatív üzenetet, amivel az iskolatársai bombázták a közösségi oldalát. Az angolul bullyingnak nevezett sértésáradat után, a halála előtt egyébként pont a saját Facebookján próbált meg üzenni, de senki sem figyelt fel rá, illetve – ahogy az ilyenkor lenni szokott – senki sem gondolta, hogy ekkora lehet a baj.

Netes heccelés miatt már tíz éve is történt tragédia, akkor egy Megan Meier nevű 13 éves amerikai diáklány lett öngyilkos egy fiú miatt, aki valójában nem is létezett. Kiderült, hogy valójában a kislány szomszédai írogattak neki a MySpace-en keresztül. A lány azután végzett magával, hogy a nemlétező srác megszüntette vele a kapcsolatot, majd lejárató kampányt kezdett ellene a neten.

Tavaly májusban egy 19 éves francia lány közvetítette élőben a Twitter-Periscope-on, ahogy a vonat alá ugrik Párizs külvárosában. Mielőtt megölte volna magát, több ismerősének is küldött üzenetet arról, hogy mire készül. Azt mondta, megerőszakolták, és a támadóját is megnevezte, de ezt a vonalat a rendőrség fenntartásokkal kezeli. A Periscope egy olyan mobilos alkalmazás, amivel a felhasználó élőben közvetítheti, mi történik vele. Ezek a videók általában még 24 órán át elérhetőek maradnak.

A 15 éves kanadai Amanda Todd 2012. október 12-én lett öngyilkos, előtte pedig az alábbi segélykérő videót töltötte fel a YouTube-ra.

My story: Struggling, bullying, suicide, self harm

I’m struggling to stay in this world, because everything just touches me so deeply. I’m not doing this for attention. I’m doing this to be an inspiration and to show that I can be strong. I did things to myself to make pain go away, because I’d rather hurt myself then someone else.

Elmesélte, hogyan gyötörték és alázták meg osztálytársai egy róla készült meztelen fotó miatt, amit csetelés közben küldött el egy ismeretlen fiúnak, aki később elkezdte terjeszteni a neten. Amanda emiatt öngyilkosságot kísérelt meg, hipót ivott, de az iskolatársai ebből is viccet csináltak, olyan, hipósflakonokról készült fotókat tettek ki a Facebookra, amin betaggelték a fiatal lányt. Utolsó videójában segítséget kér, és elmondja, nincs senkije, aki segíthetne.

Magyarországon a pecöli K. Gábor, vagyis netes nevén Crazy srác néven buzdította a fiatalokat öngyilkosságra. Négyen meghaltak, két fiatalt az utolsó pillanatban mentettek meg.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

(Címlapkép: Twitter)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!