Ha valami állandó a magyar fociban, az az ellenfél szidalmazása

Színes-szagos grafikonokon mutatjuk meg az MLSZ őszi büntetési gyakorlatát.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága a 2016/17-es bajnokság őszi szakaszában sem változtatott komolyabban az elmúlt években kialakult büntetési gyakorlatán, és a 19 forduló 114 meccsén szereplő 228 csapatnak több, mint negyedénél, összesen 67-nél talált valami kifogásolni valót, és ha már talált, ki is osztott

10 millió 700 ezer forint

összbüntetést. Vagyis meccsenként átlagosan csaknem 94 ezer forintot.

A leggyakoribb tétel az ellenfél, ellenfél játékosának, vezetőjének, edzőjének szidalmazása volt, az összes 124 tétel (egy klubot egy meccsen több tételért is büntethettek) negyede. Második helyen végzett a más sportszervezet (játékosának, vezetőjének – ez általában kubatovozás, edzőjének – ez általában pintérezés) szidalmazása, valamint ide sorolódik az egyik legfurább tétel: az MLSZ-nek, mint szövetségnek a szidalmazása is. Megjegyzendő, hogy tizenegy alkalommal a fegyelmi bizottság indoklása csak annyi volt, hogy “megbotránkoztató magatartás”, ami jelenthet bármit az előbbi két kategóriából.

A büntetési középmezőnyt képviseli a pirotechnika és a rendezési előírások megszegése, a futottak még kategóriát pedig a játékvezetők szidalmazása, tárgyak pályára dobálása, és a szinte teljesen visszaszorult indokolatlan gyűlölködő magatartás.

Ide tartozik, hogy az MLSZ fegyelmi bizottsága néha a legfurább módon kommunikál csak a külvilággal. A nyolcadik fordulóban megrendezett Debrecen – Újpest mérkőzés tételeit soroló hivatalos anyagukban például nem szerepel az újpesti szurkolók által begyújtott pirotechnika, pedig amiatt a rendőrség a közelmúltban nyomozást is indított.

Levélben megkerestük a szövetséget, hogy nem véletlenül arról van-e szó, hogy a kiküldött ellenőr figyelmét elkerülte a piró, és a honlapjukon ezért szerepel még mindig hibásan a fegyelmi bizottság döntése? A válaszuk szerint az ellenőri jelentés nem nyilvános, és itt csak adminisztrációs van szó (amit ugye még mindig nem javítottak), és természetesen az Újpestet megbüntették, ami ki is derül a fegyelmi határozatokat összesítő táblázatukból. Utóbbit igen sokáig kerestük, majd megtaláltuk a mindig aktuális fegyelmi döntéseket tartalmazó oldalukon alul:

mlsz-fegyelmi-ujpest-dvsc-piro

Itt a sportszervezeteknél ha rákeresünk az Újpestre, és visszagörgetünk a nyolcadik fordulóig, akkor a határozat melletti kis nyílra kattintva már láthatjuk is, hogy bizony volt pirotechnika. Ha viszont az MLSZ honlapján publikált fegyelmi határozatokra hagyatkoznánk csak, akkor azt hihetnénk, hogy vagy minden a legnagyobb rendben van, vagy, hogy a szövetség ellenőrei inkább pogácsáznak, mintsem a szurkolótáborokat vizslassák és füleljenek, hátha szidja valaki egy kicsit a Fradit.

Az Újpestre amúgy is rájár a rúd, az összes 124 tétel mintegy harmadával őket sújtották, és mindössze két olyan forduló volt, amikor nem kaptak büntetést(!!!):

 

A Diósgyőr második helye sem meglepő. Egyrészt rájuk még mondhatjuk, hogy van szurkolójuk, másrészt egyáltalán nem úgy tervezték az őszt, hogy erős kiesési gondjaik lesznek.

A harmadik Kispest viszont meglepő. George F. Hemingway tulajdonos az elmúlt években mindent megtett, hogy visszaszorítsa a klubját érő büntetéseket. Úgy tűnt, sikerült is neki, azonban az idei év mintha ennek ellentmondana. A Honvédot 19 forduló alatt nyolcszor meszelték el, összesen tizenhét vádpontban. A magyarázat valószínűleg az eredményességben, és a jelenlegi második helyezés felett érzett örömben keresendő: egy több és hangosabb a szurkoló.

A valódi érdekesség azonban a Ferencváros. A tavalyi szezonban valahogy elkerülték a büntetések, most viszont hat fordulónál és tíz tételnél tart, ráadásul a negyedik helyre kúszott vissza az összetett forintok alapján:

Persze az Újpest első helyezése itt sem kérdéses. A 10,7 millió összes forintból 3,7-et nekik kellett átutalniuk az MLSZ számlájára, míg a többi, forintra is büntetett kilenc csapatra csak 7 millió forint jutott.

Az egyáltalán nem vérmes szurkolóiról híres Gyirmót, 100 ezer forintos tétele csak elsőre tűnik meglepetésnek. Mivel a Gyirmótnak alapvetően nincsenek szurkolói, és nézője is csak igen kevés, a büntetést igazából a jófejségüknek köszönhetik, mivel a hazai, Fradi elleni mérkőzésre bárkit beengedtek, és máris repült a következő indoklás:

(…) hazai szektorokban elhelyezett szurkolók másokat megbotránkoztató magatartásáért (más sportszervezet és az ellenfél egyik vezetőjének szidalmazása).

Vagyis vélhetően ferencvárosi érzelmű szurkolók szidták az MLSZ-t, netán az Újpestet, és az ellenfél egyik vezetőjét, amit hirtelen nem is értünk ki lehet, hiszen gyirmóti klubot tulajdonló alcuferes Horváth Ernő és Ferenc egyike sem az a tipikus közszájon forgó név. Vagy ami inkább valószínű, hogy a gyirmót szektorban ülve, az ellenfél a Ferencváros volt, és itt egy szaftos kubatovozást kell keresni a háttérben.

Pedig ha van sikerpropaganda az MLSZ fegyelmi bizottságának és a szurkolótáborok idei viselkedésében, az a visszaszorulóban lévő

Ferencváros elleni büntetések száma.

Tavaly garantálható volt, hogy legrosszabb esetben is minden második fordulóban büntetnek valakit a Fradi ellen, míg idén ez alig nyolc alkalommal fordult elő, ami nevezhető akár előrelépésnek is, ráadásul már nem egyedül, hanem holtversenyben állnak az élen az Újpesttel, és verik a Vasast (7), valamint a Videotont (6).

Azért forintra váltva még mindig erős a Fradi. 2,15 millióba fájt ellenük játszani, vagyis ha nagyon szuperrealisták akarnánk lenni, akkor simán leírhatnánk, hogy

ha nincs Kubatov és a kubatovozás, akkor a fegyelmi bizottság 20%-kal kevesebb büntetést osztana ki a csapatoknak:

És végül nézzük a fegyelmi vétségekkel legjobban fertőzött stadionok listáját. Az előzőek alapján mindenki biztos lehet benne, hogy a Vasas – közben már lebontott – Fáy utcai Illovszky stadionja lesz az első, hiszen itt játszott szinte egész ősszel albérletben az Újpest (és házigazdaként a Vasas). Harminc tétel tizennégy csapatnak nem gyenge teljesítmény.

A második helyezett sem lehetett kérdéses. A Diósgyőr vagy megoldja magának, vagy a Diósgyőrt szidják. Érdekesség, hogy az Újpest az ősz végén Kecskemétre költözött (meg is jelent a grafikonon), a Diósgyőr pedig Mezőkövesdre (szintén, bár Pintér edző miatt már korábban is büntették arrafelé a vendégeket).

A grafikon extra érdekessége, hogy tizenhárom stadiont tartalmaz, amiből:

  • kettőt, a Fáy utcát és Diósgyőrt menet közben lebontottak, vagy épp bontanak;
  • Dunaújvárosban, Felcsúton, Kecskeméten és Sopronban pedig jelenleg nincs NB I.

Miközben azt várták sokan, hogy az NB I. nézőszáma a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságon mutatott teljesítménye következtében emelkedni fog, addig pont nem úgy történt. Ősszel még a tavalyinál is kevesebben látogatták a meccseket.

Ahogy abban is sokan reménykedtek, hogy az Eb-n tapasztalt szurkolói mentalitás fogja jellemezni a bajnoki meccseket is – ám ez is elmaradt, és ahogy látjuk, az MLSZ fegyelmi bizottsága még erre is rátett egy lapáttal, és a rendszeresen kiszabott büntetéseivel

szinte önálló nézőriasztó szereplővé lépett elő.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!