Sokat iszik? Nem biztos, hogy alkoholista, még az is lehet, hogy rohamivó

A binge drinking lényege: hogy minél rövidebb időintervallum alatt a lehető legtöbb alkoholt igyuk. Ezért is a szüleink a felelősök!

Korábban már írtunk a binge eating nevű betegségről, amit magyarul mértéktelen evészavarnak vagy falási rohamokkal járó táplálkozási zavarként definiálhatunk. Ennek mintájára alkották meg a binge drinking disorder elnevezést, ami mértéktelen, rohamos ivást takar.

A jelenség nem keverendő össze az alkoholizmussal, a binge drinkingesnél nem jelennek meg az alkoholizmushoz köthető testi, lelki, szociális tünetek. A rohamivó legfőbb jellemzője, hogy ha már iszik, akkor jó gyorsan be is rúg.

vedelolany
(Pixabay)

Vegyük is sorra a binge drinking ismérveit:

  • Rapid berúgás, berúgás maximum 2-3 óra alatt.
  • Az említett 2-3 órában tömény vagy koktél fogyasztása.
  • Nők esetében 4-5, férfiak esetében ez 5-6 ital elfogyasztását jelenti.

A binge drinking az Egyesüt Államokban és Angliában ütötte fel a fejét, de Magyarországtól sem idegen a jelenség. Természetesen mi még erre is ráteszünk egy lapáttal. A Szigeten lévő fény ital is a binge drinkinget promózza, ami magas szénsav- és alkoholtartalma miatt egy csapásra a fejünkbe száll.

Megiszunk belőle 3-4-et és máris úgy bekarmoltunk, mint még soha.

A szénsav ingerli a gyomornyálkahártyát és fokozza a helyi vérbőséget. Ennek hatására az alkohol gyorsabban szívódik fel a gyomorból és a hatását is előbb érezzük, akár már négy-öt perc után. Ha nappal kezdünk fényt iszogatni, könnyen lehet, hogy az esti buliból már nem lesz semmi

– mondta Zacher Gábor az Indexnek.

Ahogy írtuk, a binge drinking lényege a minél rövidebb időintervallum alatt minél több alkohol bevitele. Az új jelenség kialakulásának magyarázata meglehetősen bizarr, hiszen éppen a szülői kontroll tette lehetővé az elterjedését, és ezzel már el is árultuk, hogy a rohamivók leginkább fiatalok közül kerülnek ki. A szülők ugyanis mit mondanak a gyereknek?

Legkésőbb 10-re legyél otthon!

És ez mit jelent egy tini számára?

Csak 3 órám van magamat kiütni!

Nem csak a szülők, az egész ország ráállt a tiltás politikájára, ami természetesen csak ront a helyzeten. Angliában például már 11-kor zárnak a kocsmák, és a zárásig tartó ivós tervek igencsak rövid idő alatt kell megcsinálni. Egyre több binge drinkinges van a középkorú munkavállalók között is, akik a munka utáni lazulást a rendelkezésükre álló szűkös idő miatt gyakran túldimenzionálják. Így lesz a binge drinkinges apukának binge drinkinges a gyereke.

piasfater
(Pixabay)

A neten is rendesen adtunk a binge drinkingnek, amikor az online közösség nagy része beszállt az “igyál meg egy perc alatt egy sört” egymást kihívós játékba, ahol egy felvételen bebizonyíthattuk, hogy mennyire vagyunk tökösek, és ihattuk meg a piánkat húzóra. A játék hamar elfajult, a sör gyorsan töményre változott, és végül 5 halálos áldozatot követelt.

Milyen következményei lehetnek a binge drinkingnek?

  • alkoholmérgezés, halál
  • meggondolatlan szexuális együttlétek, nemi úton terjedő betegségek terjedése
  • agresszív viselkedés

Az alkoholmérgezés nem gyerekjáték, és sokszor az okoz gondot, hogy a társaság együtt iszik, ugyanannyi idő alatt ugyanakkora mennyiséget vedel, mi meg persze nem akarunk lemaradni, lépést tartunk a többiekkel. Aztán megeshet, hogy ugyanannyit ittunk, mint a többiek mi mégis kórházi ágyban ébredünk. Az alkoholmérgezés nagyban függ attól, hogy mennyit ittunk, mekkora a testsúlyunk, milyen az enzimrendszerünk, milyen neműek vagyunk és hogy milyen és mennyi táplálékot vittünk be a szervezetünkbe aznap.

(Címlapfotó: Pixabay)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!