Dráma dráma hátán, ki bírja ezt idegekkel? – NFL főcsoport-elődöntők

A kicsit álmosabb szombati meccsek után a vasárnap mindenért kárpótolt. Heti összefoglalónk már megint kiemelkedőre sikerült.

Nyolc csapat kezdhette úgy a hétvégét, hogy még reális esélye van a február 6-i Super Bowlba jutásba, de hétfő reggelre már 4 fősre szűkült a legjobbak mezőnye és a négy lejátszott meccsből kettő sima söprést hozott, kettő pedig az utolsó másodpercekig kiélezett, őrült csatával ajándékozta meg a sportág rajongóit. Mielőtt belemennénk a meccsek elemzésébe, és az összefoglalózásba, egy képen megmutatjuk, mi vár még ránk. Mindjárt vége az idénynek :(

NFL on Twitter

And then there were 4… #NFLPlayoffs

Szombat este az NFC-ben az Atlanta Falcons is megkezdte a szereplését és Matt Ryanék a sérülésektől tizedelt Seattle Seahawkst fogadták. A vendégek kezdtek jobban, egy hosszú drive végén Jimmy Graham szerezte meg számukra a vezetést, ám a Falcons erre szintén egy óraölő támadássorozat végén válaszolt, Julio “Földönkívüli” Jones révén. Ekkor még azt hihettük, hogy egy jó kis adok-kapok lesz kibontakozóban, de a Seahawks sok buta szabálytalansággal taknyosra szopatta magát, Russell Wilson pedig miközben a megint gyengén teljesítő támadófala mögül 2 labdát is eladott, addig az Atlanta egész szezonban tökéletesen működő támadógépezete nem tette meg azt a szívességet, hogy pont a rájátszásra visszább vegyen. A mérkőzés végig egészen sima volt, a második negyedtől kezdve egy percig sem volt kérdés, melyik gárda lesz ott az NFC döntőjében. Matt Ryan 37 passzából 26 embert talált, 338 yard, három TD, ismét MVP-teljesítmény, de nézzük meg az utolsó négy meccsét. Kyle Shanahan támadókoordinátor mintha feltalálta volna a spanyol viaszt, annyira hibátlan az összhang közte és irányítója között, pokolian nehéz lesz megállítani őket.

Matt Ryan = 338 yards, 3 TD, 125.7 Passer Rating against a Top 5 defense ❄❄❄

See this Instagram photo by @atlantafalcons * 16.3k likes

Azt jósoltuk, hogy Tom Brady-nek nehéz estéje lesz a Houston Texans ellen és igazunk is lett, talán ez volt a New England Patriots történetének legszenvedősebb 18 pontos győzelme. Brady a teljes alapszakaszban 432 passzkísérletből összesen két interceptiont dobott, a Texans ellen ezt sikerült egy meccsen összehoznia, és szerintünk az egész szezonban nem játszott ennyire pontatlanul. A Houston védelme kétszer is sackelte, és ez az egység mindent meg is tett, hogy hatástalanítsa őt, de Dion Lewisra már nem maradt energiájuk. A Patriots futója pedig playoff-történelmet írt, hiszen úgy szerzett három TD-t, hogy egyet futott, egyet elkapott, és egy 98 yardos visszahordott hatpontost is összeszorgoskodott. Igazából egy félidőn keresztül tartották magukat a vendégek, de Brock Osweiler a második félidőben három picket dobott, ez pedig luxus egy ilyen kaliberű ellenféllel szemben. Bill Belichick csapata NFL-rekordot állított fel azzal, hogy sorozatban hatodik alkalommal jutott be az Amerikai Főcsoport (AFC) döntőjébe, maga Brady pedig 15 kezdőként végigtolt szezonjából 11-szer csinálta meg ugyanezt. Döbbenetes.

Moving on.

See this Instagram photo by @patriots * 32.9k likes

Vasárnap azzal a reménnyel kezdhettük a meccsnézést, hogy most végre nem lesznek teljesen sima párharcok és a Dallas Cowboys – Green Bay Packers össze is hozta a rájátszás és a hét kiemelkedően legszínvonalasabb meccsét. Pedig KO-nak indult ez a derbi is, Aaron Rodgers-ék villámgyorsan elhúztak 21-3-ra és addig a dallasiak csak nézőként voltak jelen a mérkőzésen. A második negyedben a hazaiak két klasszis újonca, a futó Ezekiel Elliott és a quarterback Dak Prescott is felfogták, hogy hol vannak és a félidőre Dez Bryant segedelmével 21-13-ra kozmetikázták az eredményt. A második félidő első drive-jában a Packers ismét körberajzolta a texasiakat, akik ekkor sem méltóztattak összeomlani, és a negyedik negyedre önkívületben játszva 28-28-ra egalizáltak. Ekkor még nem sejtettük, hogy a szezon legnagyobb drámasorozata hátravan. Előbb Mason Crosby vert be egy 56 yardos mezőnygólt, amire Dan Bailey válaszolt egy 52 yardossal. Fél perccel a vége előtt Aaron Rodgers kapott még egy esélyt, és amikor már csak 12 másodperc volt hátra, és harmadik kísérletre 20 yardot kellett megtenni, akkor jött Jared Cook az év legfontosabb/legdurvább/legmindenebb elkapásával (A legjobb, hogy a play előtt állítólag Rodgers egyesével mutatta meg, melyik receiver mit csináljon, mert ilyen játék nem volt az előre megírt playbookban.) 3 másodperccel a lefújás előtt Mason Crosby megkapta a lehetőséget, hogy berúgja csapatát az NFC döntőjébe, ő pedig élt is vele. (A hihetetlen meccs összefoglalója itt.)

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Az ónos eső miatt a Kansas City Chiefs látta vendégül a Pittsburgh Steelerst a forduló zárómeccsén, és a vendégek úgy nyerték meg a találkozót, hogy egyetlen egy touchdownt sem szereztek. Ilyenre utoljára az Indianapolis Colts volt képes 10 éve, de Chris Boswell rúgó egyedül írta be magát a históriáskönyvekbe, hiszen előtte senki sem értékesített egyetlen rájátszásmeccsen sem hat mezőnygólt. A Pittsburgh b-betűs ászai most is hátukon vitték a gárdát összesen 389 támadóyardot a pályára téve és bár nem kérdés, hogy a jobb csapat nyert, a jövő héten szükség lesz a touchdownokra is, mert a New England Patriots nem az a viccelődős típus. Le’Veon Bell az előző körben 167 futott yarddal csapatrekordot állított be, vasárnap ezt írta felül még hárommal, és szükség is volt a megalkuvást nem tűrő játékára, mert az irányító Roethlisberger ezen a héten sem volt toppon (nem lennénk meglepve, ha szezon végeztével azonnal kórházba vonulna, mert láthatóan még mindig nem 100 százalékos). A hazaiak támadósorát ha nem is teljesen, de sikerült kivéreztetnie a vendégek védősorának, és csak azért nem lett nagyobb a különbség a két csapat között, mert a Chiefs-defense is a liga legjobbjai közé tartozik. De még így is ott volt a lehetőség, hogy egyenlítsenek a végén, de a második touchdownjuk után a sikeres kétpontos kísérletüket egy csúnya holding miatt újra kellett játszani, és akkor már nem tudtak túljárni James Harrisonék eszén. A vége 18-16 a Pittsburghnek.

@chrisboswell9 has set an NFL postseason record with 6 field goals in tonight’s game.

See this Instagram photo by @steelers * 53k likes

Az eredmények:

Atlanta Falcons-Seattle Seahawks 36-20
New England Patriots-Houston Texans 34-16
Dallas Cowboys-Green Bay Packers 31-34
Kansas City Chiefs-Pittsburgh Steelers 16-18

Legszebb jelenet

Dion Lewis előhúzta a benne rejlő Tyreek Hillt és 98 yardos szlalomozás után csak az endzone-ban lassított le. A New England Patriots-ot a backfielden eddig leginkább LeGarette Blount és James White repítette, mikor máskor támadna fel az egy éve már egy sort brillírozó Lewis, ha nem a rájátszásban.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Legjobb passz

Tom Brady 45 yardos passza nem tűnik olyan óriási mágiának, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy szándékosan dobta el úgy, hogy Chris Hogannek vissza kelljen nyúlnia érte, mert tudta, hogy a houstoni védő úgy fog rohanni előre, mint egy őrült. Bármennyire is fáj ezt leírni, de Tom Brady tényleg a valaha volt legnagyobb.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Legjobb futás

Le’Veon Bell 73 futott yardra van attól, hogy megdöntse a Steelers all-time playoff rekordját, és hiába a New England lesz a következő ellenfél, ha akkor is így fogja dobálni a rátámadó védőjátékosokat, akkor nem lehet kérdés, hogy megfosztja Franco Harrist a csúcstól.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Legjobb elkapás

Nem elég, hogy Aaron Rodgers két hónapja zseniálisan játszik, még a társai is kihozzák magukból a maximumnál is többet. A Dallas ellen sérülés miatt be sem öltözött Jordy Nelson, az oldalvonal melletti elkapások specialistája, de a győztes mezőnygól előtt a tight end Jared Cook is megcsinálta élete highlight-ját. Azt ne kérdezzék, hogyan volt pályán belül mindkét lába és mit csinált a lábujjaival.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Legnagyobb balek

A szezon ezen szakaszában már nincsenek igazi balekok, de a Seattle Seahawks mindent megtett, hogy az Atlantának könnyű dolga legyen ellenük. Előbb Devin Hester szenzációs punt visszahordását annulálták a bírók egy véleményes szabálytalanság befújásával, aztán a következő játékban Russell Wilson lábát saját támadófalembere taposta meg, amivel a Falcons kapott is két pontot ajándékba. Idén már rengetegszer mondtuk el, de újra megtesszük: Wilson elé egy NORMÁLIS offensive line fog kelleni.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Legnagyobb ütközés

Brian Poole, az atlantai cornerback nyomott egy igencsak szigorú álljt a szaladgálni próbáló Russell Wilsonnak. Tökéletes és teljesen szabályos ütközés, hiszen Wilsont itt már nem védte az irányítószabály, de a seattle-i nem is nagyon rinyált. Miután konstatálta, hogy nincs meg a first down, lekocogott. Második helyre a green bay-i Kentrell Brice-t hoztuk, bár minél többször látjuk a megsemmisítő szerelését, annál inkább neki adnák a hét ütközése címet.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Legjobb labdaszerzés

Az Atlanta Falcons esetében mindig minden a támadóoldalt emeli ki, pedig a szezon második felében a védelem is összekapta magát és amellett, hogy 20 pont környékén tartották ellenfeleiket, még labdákat is bőséggel szereztek. Deion Jones most hétvégén egy igazi csapatmunka végén húzhatott be egy interceptiont, házi feladat megszámolni, hogy előtte hányszor dadogott a labda.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Heti WTF#1

Egy öreg hobo valahogy odakeveredett a New England Patriots játékoskijárójába és annyira boldog volt, hogy majd összepisálta magát. A táncoló öreg még a játékosok szimpátiáját is kivívta, közvetlenül a tiltott övezet felirat előtt.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Heti WTF#2

Szintén a New England – Houston meccs, az egyik reklámszünet utáni vágóképen egy vadul korcsolyázó fiatal vitte el a show-t. Technikás srác na, de hát valahol mindenkinek el kell kezdeni.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Heti WTF#3

Chris Jones a Kansas City Chiefs védőfalembere így hergelte magát és társait. Aztán mégis benyelték a meccset eldöntő harmadik kísérletet.

Streamable – simple video sharing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Heti WTF#4

Ez nem is WTF, hanem az év legmenőbb himnuszelőadása Mike Phillips szaxofonjából. 10/10.

SAXTHEM

Uploaded by Clay Wendler on 2017-01-14.

nfl-hatter-1A 2016/17-es idény összefoglalói

RÁJÁTSZÁS //
Wild Card hétvége

Alapszakasz //
1. hét / 2. hét / 3. hét / 4. hét / 5. hét / 6. hét / 7. hét / 8. hét / 9. hét / 10. hét / 11. hét / 12. hét / 13. hét / 14. hét / 15. hét / 16. hét / 17. hét

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!