Újabb úszóbalhé: hamisítás miatt téphetik szét a Magyar Úszó Szövetséget

Az érintett úszó szerint jogtalanul vették el tőle az olimpiai szereplést, de a szövetségnek homlokegyenest más a véleménye a dolgokról.

Megint balhé lehet a Magyar Úszó Szövetség körül, miután újra elővettek egy vitatható olimpiai kvalifikációs eredményt. A fullánk.hu birtokába jutott egy információ jegyzőkönyvvel együtt, ami szerint a Budapest Open úszóverseny jegyzőkönyvét úgy hamisították meg, hogy Burián Kata helyett György Réka jusson ki az olimpiára. Megpróbáljuk röviden, de érthetően összefoglalni, hogy most akkor

elcsalták-e a versenyt, vagy sem,

meg egyáltalán mi is történhetett. Első körben tudni kell, hogy Burián Kata az Európa-bajnokságon már megúszta az olimpiai szintidőt, – ezen a versenyen György Réka a középdöntőbe sem jutott be – éppen ezért a Hargitay András szövetségi kapitány arra kérte, el se induljon a Budapest Openen, koncentráljon az olimpiára. A szövetség ezután egy úgynevezett csúcskísérleti úszásra adott lehetőséget György Rékának, ami nagyjából úgy néz ki, hogy egy felvezető úszó társaságában leússza az első 100 métert, a befejező 100-ast pedig már egyedül teljesíti.

röviden is elmondjuk

Aki nagyon elveszett a számokban, annak röviden összefoglaljuk: Burián Kata állítása szerint jobb időt úszott a versenyen, mint György Réka, akinek egy korábbi, nem versenyen – hanem a bizonyos csúcskísérleten – elért eredményét írták be a 200 méter hátra, a versenyen elért tényleges eredménye helyett. Így nem Burián, hanem György Réka jutott ki az olimpiára.

Ezt ráadásul a futamok között tette június 29-én a Budapest Openen, nyilvánvalóan nem versenykörülmények között, így tehát elméletileg a FINA (a nemzetközi úszószövetség) sem fogadja el, mint kvalifikációs eredményt. György Réka itt 2:09:64-es eredményt úszott, ez 5 tizedmásodperccel jobb, mint amit a Budapest Openen mégis elinduló Burián Kata ért el. Ezen a versenyen mindketten elindultak, és nézők százai láthatták, ahogy György Réka 2:12:00 idővel teljesíti a futamot, Burián pedig 2:10:17-essel, amivel egyértelműen övé lett az olimpai kvóta. A gond csak az, hogy a fullánk.hu állítása szerint az Úszó Szövetség György Réka neve mellé a június 29-én elért eredményt írta be, így manipulálva a jegyzőkönyvet.

Nyilván megkerestük az ügyben az érintett feleket, a Magyar Úszó Szövetség pedig elég konkrét választ adott a dolgokra. Először is legszögezték, hogy

nincs jegyzőkönyv-botrány. A Magyar Úszó Szövetség szerint szabályos úszás történt.

Állításuk szerint a FINA elfogadta a Budapest Open jegyzőkönyvét, amit gép készít el és a szövetség bele sem tud nyúlni, így teljesen szabályosan jártak el az ügyben. Az egyetlen dolog, amit a szövetség szerint meg lehet kérdőjelezni, az a kvalifikációs rendszer, ami miatt Burián Kata lecsúszott a kvótáról. Hozzátették még, hogy feljelentés nem érkezett az ügyben, Burián Kata és ügyvédei csupán egy panaszt nyújtottak be a szövetségnek ezzel kapcsolatban. Annyi tehát biztos, hogy az ügy egyelőre szövetségen belül van. Ellenben egyáltalán nem biztos, hogy sokáig ott is marad, ugyanis Burián Katának teljesen más a véleménye, mint a szövetségnek.

Az úszó sokáig nem nyilatkozott az ügyről senkinek, ráadásul abban sem volt biztos, hogy a szövetséggel megéri-e a konfliktus. Végül több elnökségi tag és szakmabeliek unszolására állt ki magáért, kártérítést és igazságot remélve.

A MÚSZ szerint szabályos a kvalifikáció, mégis meghamisították a dátumot a világranglistán a lány neve mellett, aki csúcskísérletben úszta, és egy olyan napra írták át a dátumot, amelyik nap valójában a 200 méter női hát futama volt – mondta a Resetnek.

Tehát Burián szerint mégis meglett hamisítva az a jegyzőkönyv, ami a MÚSZ szerint érinthetetlen. Éppen ezért a fiatal úszólány egyesülete kérte a szövetséget, hogy értesítsék az esetről a FINA-t, és kérjenek hivatalos állásfoglalást. Burián állítása szerint ez az értesítés és állásfoglalás azóta sem történt meg, jelenleg is ezt követelik a szövetségtől. A lány szerint azért is egyedi az eset, mivel ez volt az első olyan kvalifikáció, amikor valaki versenyen elért eredményét egy csúcskísérletes próbálkozás ütötte ki.

Az elnökségi tagok is azt beszélték, hogy szegény lány, ezt nem tehetik meg vele. Mégis megtették, mert öt ember kvalifikált csúcskísérletben, és ha mellettem döntenek akkor az az öt ember nem utazhat ki.

Ebből kiderül, hogy ha Burián jut ki a versenyen elért eredménnyel, akkor az öt másik úszó csúcskísérletes eredménye semmissé válik. Burián szerint tehát ezért babrálták meg a jegyzőkönyvet, ahogy ő fogalmazott:

 A létszámra mentek, így több kísérő mehetett nyaralni.

Fontos tudni, hogy a szövetség megkérte Buriánt, ússzon ő is egy csúcskísérletet, de mivel nem volt felkészülve rá, így nem sikerült teljesítenie. A labda tehát a szövetség oldalán pattog, Burián pedig minél előbb választ szeretne kapni, ellenkező esetben simán perre megy az igazáért, mivel ezzel nagyon sok pénzt és szponzort bukott. Többször is kihangsúlyozta,

ha annyiban hagyják, akkor nem csak vele fogják megcsinálni ezt az egészet.

Egyébként az olimpiára kijutott úszó, György Réka végül 22. lett Rióban, arra pedig elég kevés az esély, hogy ezt az eredményt elvegyék tőle. Itt tart tehát az ügy, aminek most már mi is nagyon kíváncsiak vagyunk, hol lesz a vége. Akárhogy is, de

ha Buriánnak végül tényleg igaza lesz, az újabb mélységekbe taszíthatja a már amúgy is botrányokban fulladozó Magyar Úszó Szövetséget.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!