Százezer forintra bírságolt a NAV egy ingyenes játékgép miatt

Még a pénzbedobó nyílás is le volt ragasztva, de a törvény az törvény.

Az InsertCoin Egyesület célja a videójátékos kultúra megőrzése és népszerűsítése, rendezvényeiken egykori és mai játékokat, relikviákat, szoftvereket és hardvereket mutatnak be. Ezek között van egy régi arcade játéktermi gép, amit rendezvényekre visznek, majd otthagyják, hogy az oda járók ingyen játszhassanak vele. A pénzbedobó nyílását is leragasztották, így semmi hasznuk nincs belőle.

insertcoinarcade
Az a bizonyos arcade játékgép (fotó: insert-coin.hu)

Úgy látszik, a NAV-ot ez annyira nem érdekli, mert a Dürer kertben hagyott gép miatt százezer forintra bírságolta meg őket. Az indok:

játékgépet típusengedély nélkül nem lehet kitenni.

A NAV-nak az a problémája ezekkel a gépekkel, hogy nincsenek rendben a papírjaik, ezért nem lehet őket nyilvántartásba venni. A papírmunkával még nem lenne gondja az egyesületnek, de ez nem ilyen egyszerű:

Minek kell megfelelni? Hogy a pénzbedobó tényleg olyan érméket fogad el, amit el kell, és pontosan számolja a bevételt. Ezt a mérésügyi hatóság cirka 100+ ezer forint fejében ellenőrzi, majd a NAV kiállítja a típusengedélyt. Ezután rendszeres díjat kell fizetni a gép üzemeltetéséért, ami szintúgy kb 100 ezer Ft/év … Mindezt egy olyan gépért, aminek nem célja pénzt szedni, nincs is hol rajta pénzt bedobni (le van ragasztva a bedobója).

A büntetést egy 1991-es törvényre hivatkozva szabták ki, akkoriban még nagyon sok pénzbedobálós játékgép létezett, a törvényt is az akkori viszonyokra írták. Mára viszont megváltoztak a dolgok, ma már kevés az olyan gép, amelybe pénzt kell dobni. Ez a jogszabály a Flippermúzeum miatt vált ismertté, a NAV már a 2015-ös megnyitás másnapján lecsapott rájuk, de a bíróság a múzeumnak adott igazat.

(via insert-coin.hu)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!