Van a pénzen kívül bármije az F1 újfiújának?

Dúsgazdag faterja eddig 80 millió dollárt költött a kölyökképű Lance Stroll versenyeztetésére.

18 éves. Újonc. Rengeteg pénze van. Első blikkre ezek ugranak be az F1-et követőknek Lance Strollról, a 2016-os szezon eddigi egyetlen megerősített, vérbeli újonc pilótájáról. A kanadai érdekes helyzetbe került, ugyanis elvileg Felipe Massa helyét foglalhatja el a Williamsnél, ám Valtteri Bottas feltételezhető Mercedeshez távozása miatt a brazil visszatérhet nyugdíjazásából.

Szemtelenül fiatal kora ellenére Stroll eddig mindhárom formaautós szezonjában bajnok tudott lenni: 2014-ben az olasz F4-es bajnokságot, 2015-ben a Toyota Racing Series-t, 2016-ban pedig az F3-as Európa-bajnokságot hódította meg. Igaz, mielőtt utóbbiban a csúcsra ért volna, többek között ilyen pillanatokkal hívta fel magára a figyelmet:

Formula 3 2015 at Monza, Lance Stroll’s massive crash

Lance Stroll had a big accident during the 2nd FIA F3 Race at Monza, Italy !!!

Az már régóta köztudott volt, hogy a pilóta előbb-utóbb az F1-ben találja magát, mégis mindenki meglepődött, hogy már most versenyülést kapott 2017-re.

Persze tehetsége mellett hatalmas szerepet játszott ebben vagyonos édesapja is, aki hírek szerint 80 millió dollárt fizetett eddig azért, hogy fiacskája megvalósítsa álmát.

Ebbe beletartozik a Williamsnek a versenyzésért kicsengetett 35 millió, az összeg másik felét pedig az intenzív tesztprogram költségei, valamint az alacsonyabb szériákban való szereplés tették ki.

Lawrence Stroll többek között a  Pierre Cardin, a Ralph Lauren, a Tommy Hilfiger, valamint az Asprey & Garrard luxusmárkákban érdekelt, ő a tulajdonosa az egykor F1-es futamokat rendező mont-tremblant-i pályának, fia pedig nem is rejti véka alá, hogy nagyon sokat jelentett neki az atyai és anyagi támogatás. Azt azonban sietett kihangsúlyozni, hogy mindez semmit sem ért volna ha nem teljesített volna azokban a szériákban, ahol elindult.

A pénzes háttér nem újdonság az F1-ben, sőt ha azt vesszük, hogy Sebastian Vettel a Red Bull, Lewis Hamilton pedig a McLaren jóvoltából jutott a csúcsra, egészen más a leányzó fekvése.

Teljesítménye alapján összegyűjtötte az F1-es induláshoz elégséges licencpontokat, így teljes joggal megérdemli a lehetőséget, de vajon a legmagasabb szinten is képes lesz beváltani a hozzá fűzött reményeket?

Fotó: Williams
Fotó: Williams

A Williams csapatvezetője szerint mindenképpen: “Komoly csapat vagyunk komoly ambíciókkal, nem tennék olyan pilótát az autómba, akiről tudom, hogy nem fog teljesíteni. Úgy vélem, Lance képes lesz rá. Igen, újonc pilótáról van szó, és biztosan hibázni is fog, de ami a legjobb benne, hogy nagyon gyorsan tanul.”

Sokan megkérdőjelezik, hogy Stroll miért hagyja ki az F1 előszobájának számító GP2-t. A cinikusok szerint azért döntött így, mert nem szeretné, hogy hírneve megtépázódjon, a kanadainak azonban erre is volt válasza:

“Ha lehetőséged van az F1-be jutásra, a legjobb felkészülés az, ha ott versenyzel.”

Ebből a szempontból nézve mindenképp igaza van. Max Verstappen megmutatta, hogy már egyetlen F3-as (sőt, egyetlen formaautós!) szezon után képes magas szinten teljesíteni, Stroll pedig még tapasztaltabban érkezik meg meg a csúcskategóriába, mint ő. Első évében benne volt több balesetben, megtanulta kezelni a kényes szituációkat, eme tapasztalatát pedig remekül tudta hasznosítani 2016-ban, amikor már futamokkal a vége előtt bajnokká koronázták.

Bár aktuális gépet még nem vezetett, az biztos, hogy rengeteg időt eltöltött a szimulátorban, ráadásul a világ versenypályáin folyamatosan tesztelte a Williams 2014-es autóját. Jövőre azonban teljesen új szabályok szerint építik az autókat, amely sokak szerint megnehezíti a Stroll dolgát.

“Nem hinném, hogy könnyebb, vagy komplikáltabb lenne, inkább csak más” – mondta az ifjonc.

“Ha van tapasztalatod, semmi kétség afelől, hogy az segít, de bizonyos szempontból nekem is könnyebb dolgom lesz, hiszen ha nem is a nulláról, mindenki alacsonyabb szintről kezd majd.”

Egy biztos: Lance Stroll szereplését komoly figyelem fogja övezni 2017-ben: ha elbukik, mindenki a pénzes srácot fogja látni benne, ha viszont mennybe megy, akárcsak Verstappen, senkit sem fog érdekelni, mennyiért vásárolta be magát az F1-be. Mi inkább az utóbbiban reménykedünk.

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!