Itt van korunk új betegsége: a mértéktelen evészavar

Nem azon van a hangsúly, hogy mit együnk, hanem hogy még többet, így a binge eatinges akkor sem áll le, ha fizikailag már rosszul van az evéstől.

Az anorexiáról és a bulimiáról már mindannyian hallottunk, de van egy harmadik táplálkozási zavar is ez pedig nem más, mint a Binge Eating Disorder, magyarul mértéktelen evészavar. Sokan nem is tudunk a betegség létezéséről, sőt, maguk a betegek sem tudnak róla, hogy ebben szenvednének. A mértéktelen evés eszközét kétségtelenül a fogyasztói társadalom adja, hiszen széles választék áll rendelkezésünkre az ételek terén, mindemellett a betegség gyakran összefüggésben áll a fogyókúrázással is,

a fogyni vágyó 3-4 napig koplal, majd vipera módjára rárabol a hűtőre.

Természetesen nincs ember, akivel még nem fordult elő, hogy túlette magát, a betegségben szenvedőknél ez a jelenség azonban gyakori, és akkor sem állnak le, ha már rosszul vannak a bevitt ételmennyiségtől. A betegséget ne keverjük össze a hozzá hasonlónak tűnő bulimiával sem, hiszen a nagy zabálást követően a binge eatinges nem törekszik az ürítésre, míg a bulimiás egyből nyúl a vízhajtókért vagy őrületes hánytatásba kezd.

Nézzük is meg, hogy mik a tünetei a falászavarnak:

 • Legalább heti háromszor van rohamunk, a falási rohamok során sokkal gyorsabban eszünk, mint máskor, és úgy érezzük nem bírjuk abbahagyni az evést.
 • Falási rohamok ismétlődnek legalább 2 óránként, lényegesen többet eszünk, mint amennyit ez idő alatt pótolnunk kéne.
 • Akkor is folytatjuk az evést, ha már nem is vagyunk éhesek, sőt, rosszul vagyunk.
 • A nagy zabálást követően lelkiismeret furdalásunk van, gyakran depressziósak leszünk, ennek ellenére nincs kompenzációs törekvés, mint a bulimia esetében.
 • Az időnk jelentős részében, akár napi 3 órában az evésre gondolunk.

Érdekes, de a betegség hasonlóságot mutat az anorexiával, csak itt nem csontsovány alanyokról van szó. Az önbizalom terén azért van némi különbség, hiszen az anorexiás kitartó és meglehetősen büszke arra, hogy milyen keveset képes enni, így nem szenved a kudarcoktól, az önértékelése magas. Ezzel szemben a binge eatinges vagy a bulimiás folyamatos evésrohamait kudarcként éli meg, ami alacsony önbecsülést és depressziót eredményezhet.

Az elhízás altípusai között a “sovány-kövér” egyének is említést érdemelnek: ők túlsúlyosak, de állandóan a fogyással foglalkoznak, pszichológiailag úgy viselkednek, mint az anorexiások -írja a letvagy.hu.

Most valószínűleg sokan azon gondolkodunk, hogy mi is ebben szenvedünk-e, hiszen mindenkivel megesik, hogy egy jó kiadós evésbe csap, és aztán nem érzi túl jól magát, mert egyrészt tele van, másrészt irritálja, hogy már megint fölöslegesen halmozza a kilóit.

Ne azt képzeljük el, hogy ketten rendelnek otthon egy pizzát és megfelezik, hanem hogy az ember gyomra már teljesen tele van, megevett egy pizzát egyedül, és nem képes abbahagyni az evést, rádob még 3 tál müzlit vagy bármit, amit otthon talál, mert nem azon van a hangsúly, hogy mit együnk, hanem hogy még többet, így a mértéktelen evészavaros akkor sem áll le, ha fizikailag már rosszul van az evéstől – világosít fel Mándi Csilla személyi edző

Sokkal gyakoribb betegség, mint azt gondolnánk!

Mint a táplálkozászavarok általában, ez is nőkre jellemzőbb, a férfiak inkább beteges gyúrásba kezdenek. A nők 3,5 százaléka, a férfiak 2 százaléka binge eatinges és bőven akadnak serdülők is a halálra zabálók körében. Ugyancsak elmondható, mint az összes evészavar esetében, hogy ennek a hátterében is pszichológiai okok vannak.

Egy binge eatinges önbizalma sincs az egekben és szorongásait a mértéktelen evésbe folytja. Lévén, hogy a betegségnél belső okok játszhatnak közre, nem tudjuk elintézni a dolgot fogyasztótablettákkal, ez nem fog rajtunk segíteni, sőt! Csak többet fogunk enni, és az újabb kudarc még egy pofont ad önértékülésünknek. Így első körben egy pszichológust keressünk fel, aki megállapítja a kiváltó okokat.

Az étel mindig egyfajta komfortot jelentett számomra, ha éppen nem voltak pozitívak a dolgok körülöttem, nagy mennyiségű fogyasztásba kezdtem. Amikor boldogtalan vagyok, nem érzem jól magam a bőrömben vagy történt valami, amitől depressziós vagyok, az evéssel töltöm ki a negatív dolgok okozta űrt. Utána persze mindig hatalmas bűntudatom van és átkozom magam, ennek ellenére újra és újra csinálom -nyilatkozta a Telegraphnak Janet Jakson.

De maguknak a kiváltó okoknak a felkutatása sem egyszerű, nehéz eldönteni, hogy mi a tünetet kiváltó ok és mi a tünet maga. Okként említhető az alacsony önbecsülés, a családi problémák, de maga a depresszió is. Ha például a falási rohamokat önsanyargató diéta előzi meg, akkor elmondhatjuk, hogy nemcsak testi, de lelki éhezés is történik, és az említett falásokkal a beteg a lelkét akarja megtömni, így a depresszió is lehet kiváltó ok, de tünet is, ha például unalmunkban, boldogtalanságukban eszünk. A depressziós binge eatingest így gyakran kezelik antidepresszánsokkal. A betegség emellett gyakran párosul félelemmel, bűntudattal vagy szégyenérzettel.

A legtöbb elhízott ember nem szenved ebben a betegségben, ők az egészségtelen életmódjuk vagy más egészségügyi okok miatt túlsúlyosak. A falási rohamokkal küzdők jó részének van normál vagy átlag feletti testsúlya. A nagy zabálásoknak nem csak belső következményei vannak, az egy dolog, hogy szégyelljük magunkat, és az önbizalmunk is nagyon lent van az állandó kudarctól, amitől depressziósak leszünk, ennek enyhítésére csapunk rohamos zabálásba, de testünk is megsínyli a betegséget.

Íme néhány súlyos következmény:

 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • szívbetegség
 • epehólyag-betegség
 • ízületi fájdalom
 • alvási zavar

Tehát a binge eatingest azt különbözteti meg az elhízott embertől, hogy nem csak testileg, de lelkileg is rosszul van. Csak addig van jól, amíg zabál, utána pedig jön a szörnyű bűntudat. Ráadásul a kellemes jóllakottsági állapot is elmarad, küzdünk a rosszulléttől és még rettentően szégyelljük is magunkat.

Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy környezetünkben valaki binge eatingben szenved, mielőbb forduljunk segítségért!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!