Dolgok, amelyekre a Magyar Labdarúgó Szövetség kicsit sincs felkészülve

Thomas Doll fegyelmi tárgyalásának esete sokkal súlyosabb, mint elsőre tűnik. Sokadik fejezet a valóságtól teljesen eltávolodott magyar fociról.

Thomas Doll, illetve vele együtt tulajdonképpen az egész Fradi összebalhézott a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. A sztori egyszerű: az edző az MLSZ szerint olyan kijelentéseket tett, amelyek megingathatják a szervezet működésével szembeni bizalmat. Doll azt mondta, hogy van egy olyan érzése, idén ők nem lehetnek bajnokok, majd sérelmezte, hogy 8-9 tizenegyest ítéltek csapata ellen, Kassai Viktor a Vasas ellen például hármat is. Majd arra utalt, hogy a játékvezetők hihetetlen arroganciával vezetnek csapata ellen.

Doll, Thomas;
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ebből a történetből két nevetséges alsztori is kijön:

  1. Az MLSZ ezek szerint azt hiszi, hogy bármiféle bizalom is fennáll a működésével szemben. Talán kijelenthető, hogy 2017-ben csak nagyon kevés olyan szurkoló van Magyarországon, aki ne lenne meggyőződve arról, hogy fentről szólnak bele az eredményekbe.
  2. Thomas Doll, Orosz Pál, Kubatov Gábor és társai azt hiszik, hogy pont az állami és államközeli pénzekkel kitömött hipermodern stadiont kapó Fradit nyomják vissza a bajnokságban.

Ha ezen a két apróságon kinevettük magunkat, akkor jöhet a legnagyobb felismerés: az MLSZ valószínűleg Paolo Sousa óta először találkozott olyan jelenséggel, hogy egy edző tulajdonképpen azt mond, amit akar. Bár nem valószínű, hogy megtörténik, de papíron ezekért a kijelentésekért Doll akár két év eltiltást is kaphat. Persze nem túl szép dolog összeesküvést kiáltani akkor, ha épp rosszul megy a csapatnak, de mégis megdöbbentő, hogy a szövetség környékén mennyire borzasztóan fontos, hogy sehol ne lehessen őket rossz fényben feltüntetni. Mivel mi segíteni szeretnénk, felsorolunk pár dolgot, amivel még a büdös életben nem találkozott az MLSZ, és még javaslatokat is tennénk az esetleges találkozás megoldására.

Szólásszabadság

Az MLSZ gyakorlatilag mindenkit büntet, aki neki nem tetsző véleményt fogalmaz meg: ahhoz képest, hogy például José Mourinho az egész imidzsét arra építi, hogy őt és a csapatait utálják a bírók, különösebb megrovást soha nem kapott a kirohanásaiért. Csányi Sándorék nyilván ahhoz vannak hozzászokva, hogy Pintér Attila öööö-zéseit úgysem érti senki, a többiek pedig örülnek, ha munkát kapnak, ezért is kezelik kiemelten Doll ügyét. Mi javasolnánk, hogy ilyenkor inkább fogadják el, hogy egy edzőnek is joga van hülyének lenni, és a szövetség iránti tiszteletet ne azzal próbálják kivívni, hogy megtiltanak mindent.

Tegyük hozzá, hogy szurkolói szinten is létezik a masszív kussoltatás: igazán nem mondanánk, hogy minden szalonképes, ami a magyar lelátókon történik, de valahogy mégis röhejes az, hogy a klubok komoly részét minden héten büntetik a trágár és ellenfelet szidalmazó rigmusok miatt. Szégyen vagy nem szégyen, de a “faszszopó Újpest” és társai már nagyon régóta beépültek ebbe a csodás szórakozásba, és egy percig se higgyük azt, hogy a legpozitívabb példaként emlegetett németek például nem szidják épp ugyanilyen elánnal egymást a stadionban.

Javaslat: Hagyják békén az embereket, mindenkinek joga van parasztnak lenni.

EURO-2016 - Magyar szurkolók Marseille-ben
fotó:MTI/Illyés Tibor

Szurkolók

Az teljesen egyértelmű, hogy az MLSZ igazából nincs is felkészülve arra, hogy netán tényleg érdekli az embereket egy meccs. Erre bizonyíték, hogy a beléptetés egy 3-4 ezres közönségnél is akadozik, nem is beszélve a két évvel ezelőtti Magyarország-Románia eb-selejtezőről, amikor egyszerűen összeomlott az online jegyértékesítő rendszer. Azt stadionja válogatja, hogy italhoz/ételhez mennyire nehéz jutni egy meccsen, de az aggodalomra ad okot, hogy a Groupama arénában válogatott meccsen rosszabb esetben fél órát kell sorba állni ásványvízért.

Javaslat: az MLSZ vezessen be olyan szabályokat, amik az átlag meccsre járónak nem tűnnek felesleges plusz kényelmetlenségnek, és ha már új stadionokat építenek, számoljanak azzal is, hogy talán emberek is lesznek benne.

Pozitív reklám

Az Európa-bajnokság után tökéletesen kiderült, hogy az MLSZ-nek semmiféle terve nem volt arra az esetre, ha megőrül az ország a tornától. Aztán mégis megtörtént, a bizalmat a saját világában nagyon élvező szövetség pedig úgy csinált, mintha az egész Eb meg se történt volna, és tulajdonképpen semmiféle lépés nem történt afelé, hogy a nyáron az utcán ünneplő tömegnek legalább egy része látogassa már meg azt a szerencsétlen NB I-et. Sőt, a nézőszámok tovább csökkentek.

Javaslat: Talán meg kéne próbálni vonzóvá tenni a stadionokat. Az nem elég, hogy újak.

Foci

Ezt már csak a végére írjuk le, mert igazából nem csak az MLSZ nem nagyon találkozott mostanában focival, hanem mi sem. Néha vannak jó meccsek, lehet őket szeretni, de ez azért más szint.

Javaslat: Tökre szeretnénk látni focit!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!