Addig repül a drón a női napozó fölé, amíg jól le nem vadásszák

Még nem késő beszállni a bizniszbe.

Az elmúlt években a dróntechnológia szépen-lassan leszivárgott a lakossági felhasználás körébe, egyre több a hobbireptető, így várható volt, hogy nem csak a hatóságok próbálják majd szabályozni a működésüket, hanem megjelennek olyan cégek is a piacon, amelyek a drónok levadászására szakosodnak.

Magyarországon épp a napokban bocsájtották társadalmi vitára az a rendelettervezetet, amelyik egyáltalán meghatározza a drón fogalmát, majd ha már meghatározta, akkor jól be is szabályozza  a használatukat. Jelen állapotában így néz ki a tervezet:

  • 0,25 kilogramm összsúly alatt bármit lehet használni;
  • 2 kilogramm és/vagy 50 méter repülési magasság alatt online oktatáson kell részt venni;
  • minden más esetben pedig külön tanfolyamra,
  • az eszköz regisztrációjára
  • és biztosításra is szükség lesz.

A magyar tervezet jelentősen korlátozóbb, mint a nemzetközi gyakorlatban előforduló egyéb törvények. Németországban például szó sincs biztosításról, és 5 kiló alatt lehet szinte bármerre reptetni, Ausztráliában pedig 2 kiló a civil felhasználás határa.

Nem véletlen egyébként, hogy a kormányzati szabályozók egyre aktívabbak drónügyekben. A hobbireptetés ugyanis komoly adatvédelmi és biztonsági kérdéseket vet fel. Elég csak arra gondolni, hogy a paparazzi-fotózásnak egészen új távlatokat nyit egy kamerával felszerelt minikopter, vagy a terrorizmust is könnyen felturbózhatja egy ilyen eszközre szerelt robbanószer.

dron-madartavlat-pixabay
Drónnal kukkolni annyira, de annyira 2016 (fotó: pixabay)

Drón ellen ellendrón

A kormányzatok mellett a startupok is hatalmas lehetőségeket látnak a drónvadászatban, és a legkülönfélébb fura ötletekkel állnak elő. Néhány egészen elképesztő példa:

  • Hollandiában a rendőrség egy cégtől betanított ragadozó madarakat bérelt, akik egyszerűen levadászták a koptereket.
  • A Boeing lézeres elfogó rendszert fejlesztett.
  • Egy másik cég mindenféle eszköz kombinálásával olyan no-go zónákat alakít ki, ahová a drónok képtelenek berepülni.
  • Tajvanon drónvadász puskát hoztak létre, amivel blokkolni lehet a drónonak kiadott utasításokat, így a drón, miután elvesztette a jelet, a protokollt követve visszarepül az irányítójához.
  • Franciaországban drónfogó drónokkal kísérleteznek, amik egy hálót, és a hálóra szerelt ejtőernyőt lőnek ki a befogni kívánt drónra.

Persze a nem kívánatos helyekre berepülő drónokat a hadseregek bármikor levadászhatnák, viszont vannak szituációk, amikor ennél szofisztikáltabb megoldásra van szükség.

Szakértők szerint a hobbidrónok piaca az elkövetkező négy-öt évben akár az 5 milliárd dollárt is meghaladhatja, így egyáltalán nem meglepő, hogy a XXI. század első komoly fegyverkezési versenye éppen most kezd formába rázódni.

(via bitport/reset)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!