Magyarul nézheti meg a Superman-filmet, amit még soha nem látott

Az elveszett Superman-filmet közel harminc éven át senki nem láthatta, de most a tévében adják majd.

Tényleg ritkán mondunk ilyet, de péntek este érdemes lesz a Duna TV-re kapcsolnia: a csatorna a múlt héten leadott Superman után most a Superman II-t fogja vetíteni. De nem azt a Superman II-t, amit ön olyan sokszor látott, hanem a Richard Donner változatot, amire

egész nyugodtan mondhatjuk, hogy egy teljesen más film.

Sokszor láttunk már persze rendezői változatokat különböző filmekből, de a Superman 2: Richard Donner változat tényleg egyedülálló, pláne, hogy gyakorlatilag harminc év után került elő.

superman-2-donner-cut

Aki nem tudná, Richard Donner az eredeti 1978-as Superman rendezője: később még olyan filmek direktora volt, mint a Halálos fegyver-sorozat és a Maverick, szóval mondhatjuk, hogy odáig vagyunk az öregért.

Donnert arra kérték fel 1977-ben, hogy forgasson le egyben egy kétrészes történetet, a Supermant és a Superman II-t, ami így két egymást követő évben jelent volna meg. Ez ma már teljesen bevált módszer, így forgatták a Gyűrűk ura- és a Hobbit-trilógiát is, de 1977-ben hallatlan vállalkozás volt.

A történet nagyjából ugyanaz, de a stílus és a hangulat teljesen más.
A történet váza nagyjából ugyanaz, de a stílus és a hangulat teljesen más.

Donner leforgatta a teljes első filmet, és a második rész bő 70%-át, de a produkció iszonyú lassan haladt, és a büdzsé is elszállt, így a producerek azt mondták, tegyék inkább félre azt a Superman II-t, és Donner először fejezze be rendesen az első részt. Így is lett, a film mozikba került, és evidens lett volna, hogy a rendező ezután befejezheti a folytatást, de addigra már olyan komoly ellentét volt közte és a producerek közt, hogy nem térhetett vissza.

Helyére Richard Lestert, az első rész rendezőasszisztensét hozták, mert úgy látszik, Richard nevű direktort akartak. Donnert teljesen kizárták a produkcióból, így ahhoz, hogy kizárólag Lestert kreditálhassák rendezőként, az ő nevéhez kellett fűződjön a leforgatott jelenetek 51%-a.

Mivel a filmet korábban már majdnem teljesen felvették,

Lesternek újra kellett forgatnia és vágnia a meglévő jelenetek kétharmadát, és a maradékot is átgyurmázta kicsit.

Annyi biztos, hogy a mindenki által ismert Superman II negyedét így is Donner forgatta, köztük az összes olyan részt, amiben Gene Hackman szerepel.

A rajongók szerették a mozikba került folytatást, de senkit nem hagyott nyugodni a tudat, milyen lett volna a film, ha Richard Donner befejezheti a saját változatát. Az ilyesmi általában ennyiben is szokott maradni, de az imák ezúttal meghallgattattak: a Warner Brothers a lehető legjobban fel akarta izgatni az embereket a 2006-os Superman visszatérhez, úgyhogy majdnem harminc év után felhívták Donnert, hogy eljött az idő, befejezheti a filmjét.

Eredetileg Marlon Brando is szerepelt a második részben, most az ő jeleneteit is láthatjuk.
Eredetileg Marlon Brando is szerepelt a második részben, most az ő jeleneteit is láthatjuk.

A Richard Donner változathoz előtúrták az ő vezetésével felvett részeket, és a rendező ezekből (Lester jeleneteivel kiegészítve) összerakhatott egy filmet, ami a lehető legközelebb van ahhoz, amit ő akart készíteni.

Ez a Superman II történetében nagyjából megegyezik az általunk ismerttel, de a játékidő fele soha nem látott jelenetekből áll. Ez annak is köszönhető, hogy Lesternek olyan részeket is újra fel kellett venni, amik amúgy teljesen rendben voltak, hogy meglegyen az 51%-os forgatási aránya.

Szóval van egy olyan 50-60 perc, ami tényleg ugyanaz a film, csak egy másik rendező szemszögéből, stílusából. A jelenetek sorrendje is más, és egyes történetszálakat eredetileg sokkal komolyabban kidolgoztak volna. Hogy pontosak legyünk, így néznek ki az arányok:

  • Superman II (1980):
    Lester jelenetei: 75%; Donner jelenetei: 25%
  • Superman II – A Richard Donner változat
    Lester jelenetei: 17%; Donner jelenetei: 83%
A Donner-verzióban nincs sok kretén humor.
A Donner-verzióban nincs olyan sok kretén humor.

Lestert imádták a producerek, mert megpróbált humort csempészni a szuperhősfilmjükbe. A Superman II esetlen poénjai teljesen megfeleltek a kor popcornkultúrájának, de be kell látni, hogy szörnyen öregedtek. Donner változatában alig találunk ilyet, teljes egészében egy komolyabb, kevésbé családbarát mozi. Nincsenek olcsó poénok, helyette hosszabb és véresebb harcok vannak. A legnagyobb különbség ezen kívül a befejezés, amit a tévénézők biztos nagyon ismerősnek találnak majd.

Enyhe spoiler: A befejezés

Mivel a Superman két részét eredetileg szorosan összefűzték volna, az első film már azzal ért volna véget, hogy Zod tábornokék kiszabadulnak, és így egy komoly cliffhangerrel hagyták volna félbe a sztorit. Mivel ezt végül elvetették, a befejezés tetőpont nélkül maradt, és valamit gyorsan be kellett dobni: így került az első film végére a legendás földvisszaforgatós jelenet, amit eredetileg a második részhez készítettek. Mivel Richard Donner 2006-ban már nem forgathatott új befejezést, így a Superman 2: Richard Donner változat részben megismétli a Superman befejezését, amit múlt héten láttak a tévénézők.

A Richard Donner változat másik óriási újdonsága, hogy szerepel benne Marlon Brando, akinek a jeleneteit azért vágták ki a filmből, mert komoly bevételi részesedés járt volna miattuk. A Superman visszatérhez aztán felhasználták az archív felvételt: így már mindenképp járt a részesedés Brandónak (pontosabban ekkor már a családjának), úgyhogy nyugodtan felhasználhatták a jeleneteket az új verzióhoz is.

Lois Lane eredetileg egy pisztolylövéssel bizonyította volna, hogy Clark Kent Superman. Ez Lesternek és a producereknek túl durva volt.
Lois Lane eredetileg egy pisztolylövéssel bizonyította volna, hogy Clark Kent Superman. Ez Lesternek és a producereknek túl durva volt.

Ha valaki szereti a Superman-filmeket, annak tényleg érdemes megnéznie a speciális kiadást, főleg, ha már a magyar nézők kedvéért még szinkront is kapott, amivel tényleg csak kevés országban büszkélkedhet ez a változat. Igazi kis csemege ez, és a keményvonalas rajongók állítása szerint ez a Superman II definitív változata.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!