Aktuális: így kerülje el a másnaposságot!

Leszámoltunk minden tévhittel, és kiderítettük, mi az ami tényleg használ, ha már megtörtént a baj!

Vannak napok, amikor a konyháig eljutni is felér egy El Caminóval. Ezek azok a kegyetlen másnapok, amikor tulajdonképpen csak az ágyban vergődésre vagyunk képesek. Nem igazán tudunk ilyenkor enni, annyira rosszul vagyunk, hogy sokan komolyan aggódunk, hogy egycsapásra leállnak a szerveink, és nem éljük túl ezt a napot. A Reset most utána nézett minden népi praktikának, és kiderítettük, mit tehetünk a rettegett január 1 ellen?

Soha többé nem iszom!

Vajon hányszor mondtuk ki ezt az elhamarkodott mondatot, ami persze a legnagyobb baromság, amit ember valaha kiejtett a száján? Most azért, mert egyszer jól odacsaptunk az éjszakának, még nem kell ilyen drasztikus kijelentésekkel élnünk, amúgy is a halálra iszom magam és a teljes absztinencia között van jó pár lehetőség. Ha már szilveszter éjszakája van, senki ne érezze magát kellemetlenül, hogy kiveti macskakörmeit az éjszakába, és aztán jól bele is mar a szeszbe! Mi nem is szeretnék papolni, hogy mértékkel igyunk, meg ne igyunk össze mindent, és együnk sokat, mielőtt beájulunk az ágyba. Hagyjuk az egészet a francba, a megelőzésről már rég lekéstünk, kész, megtörtént a baj, ott vagyunk ébredés után a tegnapi ruhánkban vagy lefolyt sminkben

az ágy mellett a vödör, bennünk a fejfájás, szánkban a tegnapi alkohol bűze, hát ez a nap sem lesz egy szláv karnevál!

És ha már így elbántuk magunkkal első lépésként nézzük meg, hogy

mitől vagyunk olyan rettenetes állapotban?

A másnapos rosszulléteknek több oka is van. Az egyik ördögi dolog, hogy a legtöbb alkoholban magas a hisztamin-tartalom

hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. A szervezetben természetes módon a DAO-enzim bontja le: ha ez az enzim nem működik megfelelően, akkor nem tudunk a hisztaminnal megbirkózni,ennek következménye a fejfájás, a migrén, a könnyezés, bőrkiütés, emésztési problémák, gyomorgörcsök – írja a Házi Patika.

Az alkohol pedig gátolja a szervezetben a hisztamin lebontásáért felelős DAO-enzim működését. Ebből az enzimből a nők jelentős részének igen kevés van, illetve az ázsiai származásúak sem büszkélkedhetnek magas DAO-enzim szinttel.

Tehát az ázsiaiak és a nők egy jó része tényleg nehezen bírja az alkoholt,

hamarabb bekormányoznak és tovább is tart a részegség náluk. A hisztamin érzékenység a negyven feletti nők körében a legmagasabb.

Vagyis minél több szeszt veszünk magunkhoz, annál magasabb lesz a szervezetünkben a hisztamin tartalom és annál nehezebben tudjuk lebontani azt. Ennek egyik következménye a dehidratáció is, azaz kiszáradás, és másnaposan leginkább a szárazság következményeitől szenvedünk, ettől fáj például annyira a fejünk vagy baromira szédülünk.

És most vegyük sorra nagyanyáink módszereit és próbáljuk megmenteni magunkat!

masnap1
Fotó: Pixabay

Reggeli helyett: energiaital, kávé, kóla

Sokan az energiaitalra esküsznek, hogy az majd jót fog tenni, ám ez nem igaz.

Az alkohol minden formájában blokkolja a DAO-enzim működését – akárcsak a kakaó, a tea, az energiaitalok és még vagy százféle gyógyszer.

Tehát az amúgy is rohadt egészségtelen energiaital vagy az elengedhetetlen kávé nem segít minket a macskajaj kiheverésében. Ébereknek éberek leszünk, de ezek fogyasztásával csak fokozzuk a másnaposságunkat, lassítjuk az elmúlást!

A gyomornak jót tehet egy szódabikarbónás, citromos limonádé vagy egy gyömbéres tea, kevés kávé vagy kóla pedig segíthet felébredni. Ez utóbbiak hatása csak átmeneti, az alkohollebontást nem gyorsítják, és az sem igaz, hogy fogyasztásukkal megelőzhetők a kellemetlen állapotok.

Kutyaharapást szőrével

Vannak, akik a gyógysörre esküsznek. Annak ellenére, hogy másnaposan nem sok mindent kívánunk, a sör gondolata meg pláne beindítja a pavlovi reflexet, így sokan annak ellenére elvetik a módszert, hogy jó hatását sokan megerősítik. Vannak akik azt mondják, hogy abból az piából kell másnap újra innunk, amit előző nap vígan vedeltünk.

Az igazság az, hogy a népi hagyomány sajnos csak gyenge tűzoltás, az elvonási tűneteket valóban enyhíti, és ettől jobban érezhetjük magunkat, de több méreganyag lesz a szervezetünkben, és így csak a saját másnapunkat nyújtjuk vele, ellenben a vízfogyasztás hígítja toxikus anyagokat.

masnap2
fotó: Pixabay

Kenyeret és fájdalomcsillapítót a népnek!

Egy jó fájdalomcsillapító életeket menthet meg ilyenkor. De mikor vegyük be?

Ha fájdalomcsillapítóra is szükség van, akkor az aszpirines tabletták ajánlottak, a paracethamolt ugyanis a máj bontja le, aminek úgyis elég dolga van az alkohollal.

Zacher Gábor egyik videójában a másnapos gyomorbajokra kínál gyógyírt. Bármelyik gyógyszertárban vény nélkül vásárolhatunk gyomorsav elválasztást csökkentő gyógyszert vagy szukralfátot tartalmazó készítményt, azonban a fejben lévő bajokra nincs igazán hatásos megoldás. Ha a fejfájásunkra veszünk be gyógyszert gondoljuk végig, hogy mi a helyzet a gyomrunkkal, mert lehet, hogy nem fog fájni a buksink, de a fent említett aszpirines tabletták csúnyán megtépázhatják az amúgy is égő gyomrunkat!

Jó sok vitamint a meggyötört szervezetnek!

Úgy hírlik a szénhidrát segít felszívni az alkoholt, így hiába sírva nyögünk a fájdalomtól az első utunk sokszor a pékhez vezet. A szénhidrátpótlás mellett van, aki a forró levesre esküszik, sokan pedig rapid vitaminpótlásba kezdenek. Ilyenkor hiába állunk nagy gyümölcsevők hírében, egycsapásra szintetikus gyerekekké válunk és rögtön nyúlunk a százas C-vitaminért, hogy kihúzzon minket a gödörből!

A vércukorszintünket valóban helyrepofozhatják a gyümölcsitalok, a sok folyadék pedig amúgy is kulcsa a másnapos túlélésnek, így a leves is jó barátunk ilyenkor, ugyanígy a vitamin se jöhet rosszul a hazavágott szervezetünknek.

Sajnos az a helyzet, hogy tökéletes módszer nincs: aki berúg, az bizony másnapos lesz, próbálkozhat bármivel.

Mindenkinek kellemes másnapos fetrengést kívánunk és boldog új évet!

masnap3
Fotó: Pixabay

(Címlapfotó: Pixabay)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!