Unja az ünnepi menüt? Csinálja meg a pizzatortát!

Ne ijedjen meg, nem kell hozzá a világ legjobb szakácsának lenni. A végeredmény pedig nagyon finom!

Van az úgy, hogy a két ünnep közötti vergődésben ránk tör az éhség, és az ember egyszerűen nem tud mit kezdeni magával. A karácsonyi kaja elfogyott, a szilveszteri még nem készült el, nekünk pedig tengernyi időnk van a konyhában forogni. Körülbelül ez játszódott le velem is, amikor kiszúrtam a pizzatorta receptjét az Apróséf nevű oldalon.

Lévén, hogy igazából pizzáról van szó, feltétnek – esetünkben amolyan tölteléknek – bármit használhatunk. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nagyjából minden volt itthon, így csak egy kis instant élesztőért és gombáért kellett beugranom a boltba.

Mielőtt belevágnánk, elöljáróban annyit elmondanék, hogy nem tervezek indulni a Bocuse d’Oron, az egyszerű húsok és mindenféle hozzávalók összekeverésén kívül nem vállalkoztam még nagyobb dologra. Végül sikerült megcsinálnom a pizzatortát, szóval nyugodtan vágjon bele mindenki!

Hozzávalók

  • kb. fél liter víz
  • 7 g élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 50dkg liszt
  • 2 teáskanálnyi só és fokhagymapor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Feltéthez: 1 fej vöröshagyma, 20 dkg kukorica, 20 dkg szalám, 25 dkg, 30 dkg pizzaszósz, 50 dkg trappista sajt

Félelem és reszketés a konyhában

Ha létezik előre elkészített pizzalap, akkor azt is használhatjuk, mert a tészta dagasztás tényleg rohadt pepecselős munka. Miután langyos vízben kikevertem az élesztőt és a mézet, állni hagytam, és rögtön nekiláttam a liszt, só és fokhagymapor és olívaolaj összerázásához. Körülbelül 20 perc elteltével ehhez a masszához adtam hozzá a már felfutott élesztőt.

A képen az élesztő, liszt, só, fokhagymapor és olívaolaj különleges találkozását láthatjuk.
A képen az élesztő, liszt, só, fokhagymapor és olívaolaj különleges találkozását láthatjuk.

Itt jött az a pont, amitől rettegtem: a tészta dagasztása. Mivel soha életemben nem dagasztottam tésztát, próbáltam minél jobban beleásni magam a dologba. Végül az egész egy szimpla játék lett a langyos vízzel és a liszttel. Ha úgy éreztem, nem akar összeállni, csak szimplán öntöttem hozzá egy kis vizet, ha sok lett, akkor lisztet adtam hozzá. Miután összegyúrtam valamiféle formára, fél óráig állni hagytam.

Ha így sikerül, már nyugodtak lehetünk.
Ha így sikerül, már nyugodtak lehetünk.

Miután eleget hagytam nyugton a tésztát, négy egyenlő, illetve egy nagyobb részre vágtam a tésztát. Erre azért volt szükség, mivel négy pizzalapot csináltam, az ötödik, nagyobb tésztával pedig a tortaformát oldalát béleltem ki. Amúgy ez a rész már egész egyszerű és élvezetes volt, bár az elején majdnem pékért kiáltottam. A tésztákat – kivéve persze a nagyobbikat, ami a tortaformába kell. 200 fokon, kb. 6-8 percig sütöttem, ezalatt az idő alatt pont kitudtam nyújtani egy újabb pizzalapot.

A feltéteket is gondosan össze kell készítenünk.
A feltéteket is gondosan össze kell készítenünk.

Innentől már gyerekjáték

Na, ennél a pillanatnál kezdtem el érezni, hogy ebből a kajából én ma még enni fogok, ugyanis a tészta elkészítése több, mint egy órát vett el az életemből. Következő lépésként kikentem szépen a tortaformát vajjal, kibéleltem az oldalát a téglalapra nyújtott tésztával, majd beleillesztettem az első pizzalapot. A feltétek pakolásánál tényleg csak a jó ízlés szabhat határt, én például csak úgy érzésre szórtam bele mindent, ami a kezem ügyébe akadt. Ami még fontos, hogy az összes pizzalapot, egyenletesen kenjük ki pizzaszósszal.

Nagyon fontos, hogy a tortaforma oldalát rendesen béleljük ki.
Nagyon fontos, hogy a tortaforma oldalát rendesen béleljük ki.
Ilyen legyen a pizzalap.
Ilyen legyen a pizzalap.

Miután végeztem a pizzalapokkal, csak felhajtottam a tortaforma szélein található tésztát. Itt már tényleg sínen voltam, egyszerűen betettem a sütőbe 180 fokra, és pár percenként ránéztem. Amikor aranybarna lesz a sajt, és az tészta is megpirul, már simán ki lehet venni. Végül ilyen lett:

A széle nem lett a legtökéletesebb, de ha kicsit gondosabban hajtjuk fel az oldalán, akkor ezzel sem lesz gond.
A széle nem lett a legtökéletesebb, de ha kicsit gondosabban hajtjuk fel az oldalán, akkor ezzel sem lesz gond.

Na, hát ennyi lenne a pizzatorta elkészítése. Talán nézhetne ki szebben, talán lehetett volna jobban készíteni a tésztát, de a lényeg, hogy egész egyszerűen

rohadt finom lett.

Ja, amúgy körülbelül 2 óra volt az elkészítése, pénzben pedig nem több, mint egy Mekis menü ára.

Jó étvágyat!
Jó étvágyat!

(A képeket én készítettem, ezért lettek ilyen gyatrák)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!