Itt vannak az idei szezon legérdekesebb F1-es statisztikái

Hála a Pirellinek, nagy számolgatásuk után azt is megtudhatjuk, ki előzött a legtöbbet idén, vagy hogy kié volt a legnagyobb végsebesség.

Ha az ember arra adja a fejét, hogy Forma-1-et nézzen, nyilván a számok érdeklik a legkevésbé, ám évről évre vannak olyan statisztikák egy adott szezonból, melyekre bizony nem is gondoltunk az elmúlt 9 hónap alatt. A sportág hivatalos gumiszállítója, a Pirelli pedig van olyan kedves, hogy mindig összegyűjti nekünk a legérdekesebbeket.

Tudták például, hogy a gyártó

összesen 42792 abroncsot állított elő a 2016-os szezonban?

És hogy ezek közül az összeset újrahasznosították?

A felhasznált gumikon Sergio Perez tette meg a legtöbb kilométert (6566 a lágy keverékkel), a legkevesebbet pedig Jenson Button (444 az intermediate-ekkel).

A pilóták összesen 933 bokszkiállást hajtottak végre, átlagosan 44,4-et futamonként, melyekből négy büntetés volt.

De mi a helyzet az előzésekkel?

A pilóták összesen 866-szor mentek el egymás mellett, a legtöbb manővert hozó futam pedig a Kínai Nagydíj volt, 128-cal. Sajnos a mi Hungaroringünk nem teljesített a legjobban idén, hiszen

a Magyar Nagydíj alatt mindössze tíz előzés történt.

Ez majdnem nyolcadannyi, mint amennyit Max Verstappen bemutatott 2016-ban: ő 78 alkalommal járt túl társai eszén, amivel egész szezonra vetítve a Forma-1 legsikeresebb pilótája lett.

Fernando Alonso a rajtoknál parádézott, hiszen összesen 41 helyet lépett előre a futamok első köreiben. Íme, egy összefoglaló a spanyol remekléseiről:

F1 2016 – Fernando Alonso onboard start compilation

Here’s the full video with his start in Mexico https://vimeo.com/194432360 *I do not own any of the content featured in this video. The footage is owned by Formula One Management. All rights belong to FOM, as are the rights to the footage.

A szezon leghosszabb és legrövidebb futama között 1 óra és 43 perc az eltérés (Brazil GP: 3 óra 1 perc, Olasz GP: 1 óra 17 perc), amely felér egy átlagos nagydíj hosszával.

A legnagyobb sebesség tekintetében is csúcsdöntés volt idén:

Valtteri Bottas 372.5 km/h-val repesztett Mexikóban.

Hatalmas volt az eltérés a legkisebb és legnagyobb hőmérsékletű futamok között is: Kanadában 11, Malajziában 37 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

De persze a Pirellinek haza is húzott a szíve: 5600 embert láttak vendégül a szezonban, akiknek összesen 15600 adag ételt szolgáltak fel, ebben benne van a 900 kilogrammnyi tészta, 420 pizza (ez nem is olyan sok!), az 50 féle desszert, melyekből 7500 adag fogyott. Mindez azonban nem múlja felül az elfogyasztott kávémennyiséget:

Az erőt adó fekete italból 30 ezer csészényit hörpintettek fel a Pirelli vendégei.

Nyitókép: Red Bull

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!