Tíz éve megy a marakodás Puskás emlékezete körül

Erre szokták azt mondani, milyen magyaros történet, nem?

GYORSHÍR – Elhunyt Puskás Ferenc

Budapest, 2006. november 17., péntek (MTI) – Hetvenkilenc éves korában pénteken reggel, a Kútvölgyi Kórházban elhunyt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója – erről Szöllősi György, a család szóvivője tájékoztatta a MTI-t.

2006. november 17-én, a reggeli órákban jelent meg az a szomorú hír, hogy elment a vélhetően valaha élt legjobb magyar labdarúgó (Orth György sem vitatkozik), de mindenképp a világon a Legismertebb Magyar Ember. Az MTI ezen a napon ötven különböző anyagban foglalkozott Puskás halálával, és az Országos Sajtószolgálathoz is tucatjával érkeztek a részvétnyilvánító közlemények. Az élet egy kicsit megállt az országban, mindenki Öcsire emlékezett.

A FIFA, az UEFA, a brit Reuters, az amerikai AP, a francia AFP, a német dpa, az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökségek vezető anyagban hozták le a gyászhírt, a magyar országgyűlés megszakítja a 2008. évi költségvetés vitáját, a köztévé átrendezi az esti és a következő napok műsorrendjét, és Puskással foglalkozó anyagokat sugároz. A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánítja a temetés napját.

puskas-fortepan-32796
Szepesi György sportriporternek nyilatkozik Balogh II Sándor, mellette Lakat Károly, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán. (Magyarország-Lengyelország 8-2, 1948, Debrecen | fotó: fortepan/Kovács Márton Ernő)

Egy legenda távozott,

majd szinte azonnal elkezdődött egy egészen furcsa, a kispesti szurkolókat, valamint a közvélemény egy részét szívenütő folyamat: Puskás múltjának részleges újraértelmezése. Özvegye Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét kéri fel a temetést szervező emlékbizottság elnökének. A bizottság tagja lesz Lamperth Mónika önkormányzati miniszter a kormány nevében, Jacques Rogge a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Joseph Blatter a FIFA, Lennart Johansson az UEFA, Kisteleki István az MLSZ, Ramón Calderon a Real Madrid elnökei, valamint Buzánszky Jenő és Grosics Gyula az Aranycsapat akkor még élő tagjai. A bizottság és a család szóvivője marad Szöllősi György.

Döbbenetes, de a Bp. Honvéd (Kispest), Puskás egyetlen magyarországi egyesülete egyáltalán nem képviselteti magát a bizottságban.

A nap folyamán Mészáros Lőrinc, a felcsúti akadémia kuratóriumának elnöke tájékoztatja az MTI-t, hogy a tervekkel ellentétben nem 26-án vasárnap, hanem csak tavasszal veszi fel az akadémia Puskás nevét. A Bp. Honvéd szintén 2006-ban alapított akadémiája a Magyar Futball Akadémia nevet kapja.

Egészen elképesztő marakodás,

indult meg tehát Puskás halálával. Bár az is igaz, hogy voltak előzményei a folyamatnak, a csúcspontot talán mégis akkor érte el, amikor 2014-ben, egy Fehérvárott rendezett Felcsút – Bp. Honvéd (0-4) mérkőzésen a rendezők nem engedték kitenni a kispestiek Puskás, Kispest, Hungary molinójából a Puskás feliratot tartalmazó részt. (A Puskás, Kispest, Hungary egy utalás Almási Tamás Szöllősi György szakértésével forgatott Puskás, Hungary című, egyébként nagy sikerű filmjére.)

A mérkőzést egyébként nem közvetítették, egy fotónak köszönhetően azonban mégis végigszaladt a magyar interneteken a történet. Sőt, a folytatása talán még méltatlanabb lett Puskás emlékéhez: a felcsúti akadémia közleménye szerint:

(…) Néhány tucat vendégszurkoló politikai provokációja áll a háttérben. (…) Nagyon sajnáljuk, hogy a politika olcsó kampánytémává süllyesztette ezen a tavaszon a XX. század világszerte elismert nagy magyar hőse, Puskás Ferenc emlékének az ügyét.

Az akadémia – akkor még szintén Szöllősi György szerkesztette – honlapján később egy névtelen olvasói levél is megjelent azzal a címmel, hogy “Egy politikai torzszülött klub sajátítaná ki Puskás nevét”, és benne a Bp. Honvéd Rákosi-korszak alatti pár évét próbálták meg viccesnek vélt formában pellengérre állítani, totálisan negligálva azt a tényt, hogy Puskás éppen ennek a klubnak volt a játékosa – és egész életében szurkolója.

Puskás ugyanis sosem tagadta, hogy számára a Kispest és a Honvéd valahol ugyanaz (Puskás 1950 és 56 között játszott a Kispestből Honvéddá lett egyesületben). A klub az első bajnoki címét 1950-ben nyeri, jórészt saját nevelésű játékosokkal, majd 1956-ig több, az NB I-ben valóban sztárnak számító játékost is átigazol, de a korszak több, politikailag felturbózott egyesületéhez (MTK/Bp. Bástya, UTE/Bp. Dózsa) képest egyáltalán nem kirívó mértékben.

puskas-kispest-hungary-felcsut
Puskás, Kispest, Hungary feliratú táblák Felcsúton (fotó: facebook/KispestHonved)

Az elmúlt években némileg

pacifikálódott a helyzet. A felcsúti akadémia nevét talán még mindig fülbántó hallani, de megszokták az emberek, és közben a kispesti szurkolók is beleálltak egy tudatos, lokális és hiteles Puskás-kultusz felépítésébe. A 2006 óta George F. Hemingway amerikai-magyar üzletember által tulajdonolt Bp. Honvéd az első éveiben képtelen volt bármiféle narratívát felvillantani, hogy mit jelent manapság honvédosnak, kispestinek lenni, tehát a klub irányából sugárzott identitásképző és formáló erők hiányában, a légüres térbe nyomulhattak be. A szurkolók által gyártott Puskas’ Army feliratú pólók mára szinte népviseletté váltak a Honvéd mérkőzésein, és létrejött a Gyimesi László elnökségével működő Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesülettel közösen a Kispesti Futball Ház a hagyományok ápolására.

Puskás halálának tizedik évfordulóján a kispesti szurkolók itt, a Futball Háznál (Kispest, Fő utca 38.) tartanak megemlékezést este hét órától.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!