A hulláktól kezdve a villámcsapásig itt van 18 tény, ami miatt tuti lemondjuk a következő repülést

Ön fél a repüléstől? Akkor most vegyen egy mély levegőt, és ne olvassa el a cikket.

A gépekbe néha belecsap a villám

A legtöbb pilóta már látott villámcsapást, elég hangos, és szinte megvakítja az embert a fény, de ha kondicionálja magát erre a pilóta, semmi gond nem érhet minket. A repülőgép egyébként egy Faraday-kalitka, ha bele is csap a villám, a töltés a gép felületén oszlik el, aki benne ül, azt nem rázza meg az áram, de ettől még viharban utazni nem veszélytelen, hiszen egy kis műszaki hiba és jöhet a zuhanórepülés.

villam

A legtöbb gépen szállítanak holttesteket és fagyasztott szerveket

Van az úgy, hogy az embert éppen egy külföldi nyaraláskor éri a vég, amire éppen mi is repülünk, aztán vissza kell szállítani azt a rothadó tetemet a szülőföldre. Fakoporsóba be, gépre fel. Miután végignéztük a légiutaskísérők bemutatóját, hogy mit tegyünk, ha éppen zuhanni kezd a gép, megnyugvásként elővesszük a reptéri magazint, hogy berendeljük a whiskeyt, nyugodjunk meg, mert nem fogunk egyedül megdögleni könnyen lehet, hogy a mi gépünkön már bőven vannak holttestek vagy éppen emberi szervek.

koporso

Ha a pilóta fáradt, simán álomra hajtja a fejét a pilótafülkében

Innentől pedig minden a Jóisten kezében van, és csak reméljük, hogy jól be lettek állítva a koordináták, nem hibásodik meg a robotpilóta és éppen nem vezetnek minket egy orbitális hegynek.

A pilóták szakszervezete, a PALPA felmérésében a pilóták 56%-a ismerte be, hogy aludt már el repülés közben, közel harmada pedig bevallotta, hogy amikor felébredt, a másodpilótát is alva találta. Jó, hát van az úgy, hogy elfárad az ember, amikor több száz ember életéért felel. Viccet félretéve, a repülés tuti biztonságos, alapból két számítógépes rendszer áll rendelkezésre, itt bizony minden duplán van biztosítva, a robotpilóta meg nagyon okos.

alvopilotak

Lazán lezuhanhat egy gép egy rohadt szárnyas miatt

A Rolls Royce többek között hajtóműveket is gyárt, és úgy szimulálják azokat a madaras baleseteket, hogy műcsirkét lőnek a hajtóműbe, Angry Birds a legfelsőbb szinteken. Szóval megtörténhet, hogy egy madár belerepül a gép hajtóművébe, ami aztán azonnal leáll, de nyugodjunk meg, egy hajtóművel még simán elmegy a gép, csak elég szarul tud kinézni.

csirke

A légimarshall nem fog segíteni a tajrészeg utasok kontrollálásában

Ugyanis a részeg utas egy tipikus terrorista trükk, így próbálják a terroristák kiszűrni, hogy van-e légimarshall a járaton. Szóval, ha valaki nagyon be van nyomva, akkor készüljünk fel a halálra és kezdjünk el imádkozni.

terror

Simán lehet fejsze a gépen

Hiszen egy balta bármikor jól jöhet, például, ha a másodpilóta bezárja a kabint, mert öngyilkossághoz támad kedve, és éppen az Alpoknak vezeti a gépet. Ilyen eset valóban történt, Germanwings kapitánya Patrick Sondenheimer egy fejszével próbált betörni a pilótafülkébe, mert azt zárolta a lelkileg labilis kolléga.

balta

Utasvédelmi szempontok miatt gyenge a belső világítás leszálláskor

Azért sötétítenek be éjjeli földet érés előtt a gépeken, hogy a a pilóták szeme hozzá legyen szokva a sötéthez, ha baleset esetén éjszaka kell kiüríteni a gépet, ne vakon bénázzanak.

repulovilagitas

A fejhallgatónk tök retkes

Hiába adnak nekünk steril csomagolásban fejhallgatót, az bizony nem első ízben van használatban. Könnyen előfordulhat, hogy éppen az előző utas rüheit is megkapjuk grátiszba az utazáshoz. Nyilván itt is megy spórolás, ezért minden repülés után letisztítják a fejeseket, legalábbis reméljük, majd újracsomagolják őket, mintha csont újak lennének. Csak remélni tudjuk, hogy az üzemanyaggal nem spórolnak.

fejhallgato

A pilóták akár egy haldokló végrendeletét is megírhatják

Egy pilóta jogkörébe sok minden beletartozik, ha éppen nem szundikál a pilótafülkében, például indokolt esetben bármelyik utast letartóztathatja, szóval viselkedjünk azon a gépen! Ennél is meglepőbb talán, hogy egy haldokló ember végrendeletét is megírhatja, ha a helyzet ezt kívánja.

Power of Words

Ne kérjünk kávét a gépen,

mert rohadtul nem tisztítják a tartályt, a takarítókat nem fizetik meg rendesen, semmi motivációjuk arra, hogy minden egyes alakalommal patyolat tisztára mossák a kávétartályt. Ha ez nem lenne elég, megfelelő tisztítószereket sem kapnak, így lehet hogy korábbi kávémaradványokat öntünk a szánkba abban a hitben, hogy friss és finom kávét iszunk, ha már fizettünk érte egy rakat pénzt.

kave

A turbulencia délután gyakoribb

A légörvények keletkezése a nap előrehaladtával erősödik, ha félünk a repüléstől mindenképpen reggeli járattal menjünk, mert ahogy a Föld felmelegszik napközben, a földközeli levegőréteg is melegebb lesz, így aztán az alsó és felső légréteg közötti hőmérséklet különbség miatt, nyomáskülönbség is lesz, ami turbulenciát, viharokat okozhat.

turbolencia

Időben legyünk ott a gépen, mert nem fognak megvárni

Ha azt gondolnánk, hogy mivel mindenki megvette a drága repjegyet, majd inkább késni fog a gép, de megvárja az összes utast, és akár századszor is bemondják a nevünket a hangosbemondóban, nagyot tévedünk. A legújabb szabályzat szerint inkább 20 utassal is felszáll a gép, mint hogy késsen.

493312

A pilóták különböző kosztot kapnak

Ezzel szeretnék elkerülni az ételmérgezést lehetőségét, az ételt így nem oszthatják meg egymással. A legjobb persze az lenne, ha vegák lennének, így lenne a legkisebb esély arra, hogy esetleg rosszul lesznek gyomorrontás miatt. Szóval ha a pilóta már megnyerte a csirkét, a másodpilótát már nem kínálhatja meg belőle, nehogy itt rosszul legyenek, meg hányjanak, meg ne tudjon repülni egyikük sem.

kaja

A WC ajtót ki lehet nyitni kívülről

Azt hittük, hogy teljesen biztonságban vagyunk a repülőgép WC-jében, bezártuk az ajtót, senki nem nyithat ránk, kényelmesen végezhetjük dolgunkat?Ht nem! A WC-piktogram alatt van egy kis retesz, amivel akkor is ki tudják nyitni az ajtót, ha mi belülről bezártuk. Persze ez is csak a mi biztonságunkat szolgálja, de ne érjen váratlanul minket, ha jön a nagy „KUKUCS”.

wc

Néha eltűnnek gépek meg el is lopják őket

Például 2003-ban loptak el egy Boeing 727-est, amely üzemanyagot szállított. Valószínűleg két szerelő nyúlta le a járművet. Az FBI és CIA is kereste a repülőt, de gépet úgy tűnik elnyelte a föld.

boeing727

Károly és Vilmos herceg nem repülhetnek együtt

Teljesen logikus az indok, nem szívesen veszítené el a család ugyanis mindkét herceget egy repülőbalesetben. A királynő ügyel arra, hogy ne maradjon üresen a trón, így gyermeke és unokája sosem lehet ugyanazon a járaton.

karolyvilmos

A légiközlekedés a második legbiztonságosabb közlekedési forma

Csak a felvonó biztonságosabb nála, na de egy transz-atlanti út meglehetősen lassabb lenne.

felvono

A legrövidebb kereskedelmi járat az Orkney-szigeteken van

Ez a táv rövidebb, mint az edinburghi repülőtér kifutópályája. Az út összesen 2 percig tart, egy retúr jegy ára pedig: 39 font

Bizarr tények ide vagy oda, nyugodjunk meg, repülni király. A pszichológiai vizsgálatokat is megerősítették, hogy elkerüljék az olyan baleseteket, melyeket a pilóta szorongásos, depressziós állapota idézne elő. Mi az alábbi bizarr szituációval kívánunk mindenkinek jó utat!

 

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!