Már röhögni se lehet azon, ami a DVTK új stadionja körül van

Micsoda meglepetés, hogy a stadionépítési láz körül egyedül a szurkolói igényekkel nem számolt senki!

Az ember kapkodja a fejét: felépült az MTK betonfal-arénája, Cigánd ezerfős stadiont kap, a legendás focimúlttal rendelkező Balmazújváros pályája is nagyjából kész, de még Szolnokon is egy tök szép stadionba lehet elmenni. Ráadásul ott van ugyebár még a kész mezőkövesdi és gyirmóti katlan, Felcsútot meg már ne is említsük. Ami teljesen egyértelmű, hogy bármit is mond az aktuális megnyitókon Orbán Viktor, ezeknek a stadionépítéseknek az égvilágon semmi köze a szurkolókhoz. Akkor ugyanis nem jöhetne össze az a röhej, amit Miskolcon művelnek a stadion körül.

2012 óta egy dolgot tud a jobb napjain 10 ezer feletti, rosszabb napjain 3-4 ezer fős diósgyőri közönség: hamarosan lesz stadion, és már bármikor jöhet a búcsúmeccs. Az ember azt hinné, hogy a 2014-es akciónál nem jöhet röhejesebb, akkor a Fradi elleni győztes meccs után teátrálisan érkeztek a markolók, és lazán el is bontottak két szektort az Andrássy úti stadionból, jelezvén a közönségnek, hogy most már aztán tényleg beindulnak a dolgok. Az a két szektor azóta is le van bontva, a tévében pont látszik a stadion mögötti romatelep egyik része, és mint kiderül, nem hogy szó sem volt az új helyszínről, de még a bontásra se volt engedély.

Azóta már több látványterv is elkészült, már a 2015/2016-os szezont is úgy indították el, hogy már csak pár meccset játszik a csapat a régi stadionban, aztán irány az albérlet. Most ott tart a dolog, hogy a Boon szerint már hoztak dolgokat, amik majd kellenek a stadionépítéshez, a szurkolók több, mint egy éve gyűjtenek a stadionbúcsúztató koreográfiához adományokat, de senkinek fogalma sincs róla, mégis mikor játszik ott utoljára a csapat. Már volt róla szó, hogy szeptember végén, erről egy nappal a meccs előtt derült ki, hogy nem igaz, a pletykák szerint pedig vagy október 15-én, vagy október 29-én játszhat utoljára a Diósgyőr az 1939-ben épült, két oldalán már erősen omladozó sporttelepen. De az is lehet, hogy később.

Amit itt látunk, az viszont király. (fotó: DVTK Facebook)
Ők itt a DVTK szurkolói. Arra várnak, hogy elmondják, mikor lehetnek itt utoljára. (fotó: DVTK Facebook)

A DVTK sajtóosztályának írt levélre a búcsúmeccs dátumáról egyszerűen ennyi volt a gyorsan megírt válasz: “A DVTK-t működtető Diósgyőr FC Kft. egyelőre nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy meddig használhatja a Diósgyőri Stadiont. Klubunk a stadionrekonstrukcióval kapcsolatban nem illetékes, ez egy közös állami és önkormányzati beruházás, csak bérlői leszünk a majdan felépülő új létesítménynek. Amint hivatalosan jelzik számunkra az utolsó mérkőzés időpontját, azonnal megosztjuk majd a hírt a DVTK hivatalos weboldalán.”

Aki nem jár meccsre, annak elmagyarázzuk, miért fontos ez: egy szurkolónak nagyjából húszéves korára helye van a stadionban, emlékek kötik hozzá. A stadion nem egy betontömb, ahova kijártunk hétvégente berúgni, hanem egy olyan hely, aminek a közelében kicsit összeszorul a gyomor, és egyszerre jönnek elő a legjobb és a legrosszabb emlékek is. Ha többé nem mehetünk egy stadionba, akkor nem csak nyugtázzuk, hogy akkor mi mostantól máshova megyünk, hanem nagyon nehezen elengedjük.

Ezért egészen röhejes, hogy ameddig a Vasasnál már szinte percre pontosan tudják az emberek, mikor lehet újra menni a Fáy utcába, addig az amúgy nagyon nagy számban külföldön vagy Budapesten élő miskolciaknak évek óta fogalmuk sincs róla, mikorra kéne akár szabadságot is kivenni. A helyzet komikusságát az alábbi szurkolói videó bizonyítja talán a legjobban: a jól láthatóan régóta tartogatott hangulatvideó csak azt tartalmazza, hogy majd el kell mennie kötelezően mindenkinek a búcsúra, de a búcsú időpontjával kapcsolatban még évszámról sincs szó.

Ha a stadionépítésnek akár minimálisan is lenne köze a magyar szurkolói igényekhez, akkor az ország második-harmadik legnagyobb közönségével rendelkező csapat szurkolói már hónapok óta véshetnék kőbe, mikor kell még utoljára beállniuk/beülniük a kedvenc helyükre. Így viszont frissíthethetik a helyi híreket, nézhetik a társadalmi igényt maga mögött amúgy egyáltalán nem tudó MTK szép új stadionját a tévében, és reménykedhetnek benne, hogy végül jó hétvégére esik a búcsúztató. Akkor talán olyan lehet egy, mintha egy valódi bajnokság valódi csapatainak szurkolna.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!