Itt van öt jó ok arra, hogy kezdje el nézni a jégkorong meccseket

Az NFL mellett most már indul az NHL is. Úgy tűnik, még több éjszakázás vár ránk.

Tegnap hajnalban indult az NHL szezon, mi pedig nem akarunk emellett szó nélkül elmenni. Már az elején leszögezzük, hogy ebben a cikkben abszolút a szurkolótól szurkolónak stílusban fogunk okoskodni, hiszen nem szeretnénk nagy szakmázásokba belemenni a szezon során sem. Nem kellett sokat gondolkoznunk, hogy kitaláljuk mi az az öt dolog, amiért érdemes nézni ezt a pörgős és látványos sportot, ami megint a képernyők elé fog ragasztani minket a hajnali órákban.

Verekedés

A nehézsúlyú ökölvívás hanyatlás óta ki vagyunk éhezve valami jó bunyóra, amit az NHL-ben – erős túlzással persze – minden héten megkapunk. Most nem mennénk vissza a kezdetekhez, hiszen épp elég annyit tudni a bunyóról, hogy olyan hagyomány, mint a meccs előtti kézfogás. Ha két játékosnak problémája akad egymással – ez lehet sunyi szabálytalanság vagy bármi más miatt – akkor ledobják a botot, a kesztyűt és a sisakot, aztán jól megverik egymást. A játékvezetők persze végig is nézik az egészet, egészen addig nem avatkoznak bele, ameddig valaki a jégre nem kerül. A bunyókat egyébként 5 perces kiállítással jutalmazzák, kettő ilyen után pedig mehet zuhanyozni a játékos.

Jól jelzi, hogy mennyi bunyó van az NHL-ben, hogy csak 2014 márciusából lehetett csinálni egy tizes listát.

Kiélezett meccsek

A hoki egy pörgős, általában sok fordulatot hozó sport. Hasonló indokokat tudunk felsorakoztatni a meccsek mellett, mint az amerikai futballnál, ahol akár 2 perc alatt teljesen megváltozhat egy meccs eredménye. Na, ez a 2 perc a hokiban lehet akár fél perc is. A legjobb jelenetek amúgy is azok, amikor az egy-két gólos hátrányban lévő csapat emberelőnybe kerül – akár még a kapust is lehozza és mezőnyjátékost cserél be helyette – és minden erőt bevetve támad a kevesebb emberrel felálló védekező csapat ellen. Másodperceken belül több lövés, kapufák, védések, mentések, aztán egy hirtelen lövés utáni gól. Egy kis plusz az egészben, ha a hazai csapat üti a gólt és megszólalhat a minden arénában más hangon jelentkező “goal horn” sziréna.

Itt például John Tavares üt egy győztes gólt a hosszabításban, aztán elszabadul a pokol.

Mert rengeteg meccs van

Ugyanannyi, mint az NBA-ben, tehát 82. Ez elsőre nagyon soknak tűnik, és európai szemmel talán kicsit értelmetlennek is gondolhatjuk, de nagyon jól működik ez a rendszer. Egyszeri szurkolóként például jó dolog, hogy sűrűn láthatjuk a kedvenc csapatunkat, egy héten akár háromszor is. Ha valaki ettől azt hiszi, hogy ez követhetetlen lenne, annak elmondjuk, hogy az NHL YouTube csatornája és a hivatalos oldal is sokkal több figyelmet szentel a meccs összefoglalóknak, mint az NFL, akik épp voltak olyan jó fejek és múlt héten lekorlátozták ezt az egészet. Ha ez nem volna elég, a Sport TV után most az Andy Vajna által megalapított Spíler TV fogja itthon közvetíteni a meccseket, szám szerint 300-at.

Mert ebben még mi is jók vagyunk

Valószínűleg a cikk olvasói is tudják, hogy a magyar válogatott milyen sikereket ért el az elmúlt években a jégkorong nemzetközi elitjében. Már eleve az, hogy azt mondhatjuk, az elithez tartozunk, sokat elárul a magyar csapat sikereiről. A válogatott sikerein, illetve az NHL meccseken felbuzdulva pedig akár élőben is van lehetőségünk színvonalas hokit nézni az országban. Elég, ha a pár éve hagyományosan Magyarországon is megrendezett Winter Classicra gondolunk, ahol a téli hidegben, nyitott pályán játszanak egymás ellen a csapatok. Tökéletes sportesemény a téli hónapokban, rengeteg nézővel. Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy idén Vay Ádám, a válogatott kapusa egy karnyújtásnyira volt attól, hogy bekerüljön a Minnesota Wild csapatába.

A Miskolci Jegesmedvék - Dunaújvárosi Acélbikák meccs, 2013-ban a Városligetben. Fotó: Józsa Mihály
A Miskolci Jegesmedvék – Dunaújvárosi Acélbikák meccs, 2013-ban a Városligetben. Fotó: Józsa Mihály

Tökéletes pótlék lehet

Feltételezzük, hogy aki idáig eljutott a cikkben, azt érdeklik az amerikai sportok, mint például az amerikai futball. Mivel az NFL 32 csapata közül legalább 4-6 csapat már totális esélytelennek mondható a bajnokság további részére, ideje egy kicsit megosztani a figyelmünket. A hamarosan induló NBA mellett pedig az NHL egy tökéletes menedéket jelenthet az amerikai sportok rajongóinak. Pörgés, éjszakázás – talán kicsit több, mint amennyit elbírunk – nachos és Amerika. Ha szerencsénk van, akkor egy olyan csapatot választunk kedvencünknek, akinek még talán ki is jön a lépés a szezonban és átélhetünk egy kis sikert is az NFL szomorú vasárnapjai után.

Na, meg azért itt is vannak ám ütközések.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!