Mel Gibson már átélte a passiót, most jön a feltámadás

Állítólag már nem is iszik vagy zsidózik, színésznek és rendezőnek azonban még mindig a régi.

A 60 éves Mel Gibson a hétvégén bejelentette, hogy továbbra sem tervez megpihenni, pláne, hogy kilencedszer is apuka lesz. De nemcsak a magánélete, a karrierje is szépen lassan kezd újra mozgásba lendülni.

Rendezői pályafutásának egyik leghíresebb és leghírhedtebb darabja a Passió, ami sokak szerint fantasztikus, erőteljes film, mások szerint meg öncélú vérpornó, megint mások szerint förtelem, telistele hazugságokkal. Gibson mindenesetre most a folytatáson gondolkodik: s ezzel bezárul a kör, és a saját karrierjének passiója után, Jézus feltámadásával jöhet az övé is.

Megfeszítették

Gibson karrierje a kétezres évek elejéig valósággal szárnyalt. A Halálos fegyver filmekkel már közönségkedvenc lett belőle, az általa rendezett Rettenthetetlennel pedig bekerült a legmagasabb rangú színészek közé, akiknek a nevével bármit el lehet adni.

A passiónál még úgy tűnt, Gibsonnak ezután nincs megállás.
A passiónál még úgy tűnt, Gibsonnak ezután nincs megállás.

2000-ben még akkora császár volt, hogy a Gladiátor főszerepét is simán visszautasította, hiszen ott volt neki a Hazafi, a Mi kell a nőnek, aztán 2002-ben meg a Jelek. Ezután kicsit a kamera másik oldalán akart tevékenykedni, és megrendezte a már említett Passiót, ami igazi gigasiker lett, aztán meg belevágott az új filmjébe, az Apocalyptoba.

Ekkoriban kezdett először látványosan szétcsúszni az élete. Felesége 2006-ban elköltözött a gyerekekkel, és az egész életében a család szentségéről beszélő Gibson összeomlott. Egy júliusi éjszakán egy Los Angeles-i rendőr megállította a seggrészeg Gibsont, aki kőkemény zsidózásba kezdett az amúgy zsidó származású zsaru jelenlétében.

A rendőrségi fotón is látszik, hogy nincs minden rendben.
A rendőrségi fotón is látszik, hogy nincs minden rendben.

Sokak szerint a kétségbeesett, bipoláris színész egyáltalán nem antiszemita, hiszen erre azelőtt nem utalt semmi. Közeli barátai azt mondták, az elkeseredett Gibson csak azt akarta kiprovokálni a rendőrnél, hogy az fegyvert rántson rá. Ettől függetlenül a közvéleményben annyi maradt meg, hogy az ember, aki iszonyú kegyetlen módon filmre vitte a Passió történetét, olyanokat üvöltött, hogy

Kibaszott zsidók! Ők tehetnek a világ összes háborújáról. Maga zsidó?

Gibsonnak korábban is voltak agresszív megnyilvánulásai, egy újságírónak azt mondta, hogy nemcsak őt, de még a kutyáját is megöli, mert zsidóellenesnek találta a Passiót. Ezzel viszont a legtöbb embernél megkapta a plecsnit az antiszemita  homlokára.

Meghalt

Ettől függetlenül egyáltalán nem volt lehetetlen a visszatérés. Aztán az Apocalypto közel sem teljesített úgy, mint várták, és ezután négy évig semmilyen film nem is jött Gibsontól. Közben több barátja és kollégája mellé állt, hogy meggyorsítsák a megbocsátás folyamatát.

Gary Oldman egy interjúban még azt is találta mondani, hogy szerinte igazából már mindenki elsütött egy-két “kibaszott zsidózást”, aztán persze nem győzött bocsánatot kérni, még mielőtt Gibson mellé küldik a kispadra.

Mel Gibson és Robert Downey Jr. az Éneklő detektívben. Akkor még utóbbi volt kitaszított.
Mel Gibson és Robert Downey Jr. az Éneklő detektívben. Akkor még utóbbi volt kitaszított.

Szintén a kegyvesztett színész mellé állt Robert Downey Jr., aki ezzel gyakorlatilag szívességet is törlesztett. 2003-ban ugyanis Gibson bízta az Éneklő detektív főszerepét a börtönből szabadult Downey-ra, akit akkor épp nem igazán akart foglalkoztatni senki.

2009-ben úgy tűnt, készülődik Gibson visszatérése. Jodie Foster komoly szerepet ajánlott neki A hód című drámájában, közben pedig egy klasszikus nagy költségvetésű akciófilm, a Sötétség határán főszerepét is megkapta. Gibson ekkor már a feleségén is túllépett, új barátnője Oksana Griogeriva énekesnő volt.

A hód érdekes próbálkozás volt, de alig jutott el valakihez.
A hód érdekes próbálkozás volt, de alig jutott el valakihez.

Látszólag minden készen állt a nagy visszatérésre, aztán két hónap alatt összeomlott az egész.

A Sötétség határán iszonyatosat bukott a mozikban, a 80 milliós büdzséjű film alig 101 milliót termelt a kasszáknál, szóval a marketingköltségekkel együtt veszteséges lett (ráadásul a kritikusok se szerették). De nem a teljes nézői érdektelenség volt Gibson kegyelemdöfése, hanem a hangfelvétel, ami ezután előkerült róla.

Ugye ön sem emlékszik erre a filmre? Persze, hisz nem látta!
Ugye ön sem emlékszik erre a filmre? Persze, hisz nem látta!

2010 júliusában az interneten megjelent egy telefonbeszélgetés Gibson és barátnője, Oksana Griogeriva közt, amin a színész minősíthetetlen stílusban ordibál a nővel: olyanokat vág a fejéhez, hogy kurvásan öltözködik, ezért magának köszönheti, ha egy csapat nigger megerőszakolja.

A legdurvább része viszont az volt, amikor Griogeriva arról beszél, hogy már többször megütötte őt, és még a fogait is kiverte. Gibson ebből egyetlen szót sem tagad a felvételen.

Ekkor úgy tűnt, végleg kiveti őt magából Hollywood: az ügynöksége felbontott vele minden szerződést, Leonardo DiCaprio pedig azonnal lemondta a korábban elfogadott főszerepet Gibson következő rendezésében. Mel Gibson karrierje egyszerűen meghalt.

Feltámadott

Ezután két évig egyedül a 2012-es Börtönregényben (Get the Gringo) kapott főszerepet (azt is úgy, hogy producer volt). Ez egyébként egy egész kemény akciófilm lett, de Gibson akkori megítélése mellett senki nem nagyon volt rá kíváncsi, úgyhogy az Egyesült Államokban nem is került rendesen moziba.

Jodie Foster még ezután is mellé állt, és dicsérte őt, amiért nem adja el magát, és kezd el például Oprah műsorában sírni, hogy mennyire nehéz az élete, és hogy megbánt mindent. Az amerikai nézők szeretik az ilyesmit, de Gibson nem ment le kutyába a kedvükért. Viszont ha rákérdeztek, minden interjúban normálisan elmondta, mennyire megbánta a korábbi dolgokat.

Az Expendables 3-ban beállt gonosznak, de ez se a filmet, se a karrierjét nem mentette meg.
Az Expendables 3-ban beállt gonosznak, de ez se a filmet, se a karrierjét nem mentette meg.

Ha már ő volt a rosszfiú Hollywoodban, el is játszott gyorsan két főgonosz szerepet két év alatt, de a Machete gyilkol és a Feláldozhatók 3 is hömpölygő fostenger lett, bár egyik sem miatta. Ez a két film kicsit visszaültette a köztudatba Gibsont, de a karrier-megváltást egyik sem hozhatta el.

Ezután majdnem két évig megint nem láttunk tőle semmit a mozikban. 2015-ben gyakorlatilag csak az új Mad Max miatt lehetett hallani a nevét, de már abban sem ő játszott. Idén viszont úgy tűnik, hiába a zsidózás, hiába a nőverés, Mel Gibson mindennel szembemenve visszatér, méghozzá két jelentős filmmel.

Az egyik a Blood Father, ami egy független francia akció-thriller: idén májusban mutatták be Cannes-ban, többen azt mondják, ez volt az öreg Mel legjobb alakítása az elmúlt tíz évben. A filmben egy börtönből szabadult apát játszik, aki züllött, drogos lányát próbálja megmenteni a maffiától. A szerep tökéletes Gibsonra, és egyébként a film is remek szombat esti szórakozás, a szemfülesek már be tudják szerezni.

Sokkal fontosabb szerepe van Gibson visszatérésében az új rendezésének, a Hacksaw Ridge-nek. Ez tíz éve az első rendezői munkája, de úgy néz ki, megérte várni: a filmet álló ováció fogadta a velencei bemutatóján, a kritikusok szerint iszonyatosan hatásos és megindító moziról van szó. A visszatérő rendező egész szép csapatot is szedett össze a hollywoodi középmezőnyből: a főszereplő Andrew Garfield, de itt van Vince Vaughn, Sam Worthington és Hugo Weaving is. Amerikában novemberben lesz a bemutató, de már most Oscar-esőt jósolnak, szóval reméljük, mi is láthatjuk még az idén.

Cannes, 2016. május 21. Mel Gibson amerikai színész a Blood Father címû filmje bemutatója alkalmából tartott fotózáson a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2016. május 21-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Úgy néz ki, most már jöhet a bűnbocsánat.

Ha a film tényleg eljut az Oscar-jelölésig, az végleg visszarakja a hollywoodi térképre Gibsont, de a lényeg igazából már megtörtént. A friss interjúk szerint letette a piát, már túl van az ötvenes éveinek őrületén, és biztosra mondja, hogy nem fog visszaesni. Mel Gibson tehát elvileg megtért, és most épp a fél világ az új filmjét várja, pont mint régen.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!