Nem elég, hogy nem volt kézműves a kézműves fagyi, de még bacilusokat is tartalmazott

Újabb, fontos állomáshoz érkezett a magyarországi kézműves forradalom.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról tájékoztatta a Somogyi Hírlapot, hogy a nyári szezonális élelmiszerlánc vizsgálatok keretében Somogy megyében 340 egységet ellenőriztek a szakemberek, és a 30 figyelmeztetésen túl 12 esetben – összesen egymillió-315 ezer forint értékben – bírságot szabtak ki. A szokásos gyros büfés, borozós rajtaütések mellett egy mozgó fagylaltárusítóra is lecsaptak, de a legszomorúbb hír az, hogy egy kézműves fagylaltozóban azt állapították meg a szakemberek, hogy a termékek nem teljesítik a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves fejezetének előírásait, s jelölésük és megnevezésük sem felel meg az édesítőszerek használata esetén előírt kötelezettségeknek.

Ráadásul a vizsgált fagylaltok közül az egyik határérték felett tartalmazott enterobacteriumokat, s ezért rendkívüli és teljes körű takarítást, fertőtlenítést rendeltek el. A büntetést sem úszták meg: a nem megfelelő jelölés következtében figyelmeztetést, a valótlan állítások és reklám miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtották a vállalkozást.

Idén nyáron országosan több mint 7700 ellenőrzött létesítmény, 23 600 vizsgált termék, 102 tonna forgalomból kivont élelmiszer és csaknem 43 millió forint bírság lett a Nébih szakembereinek országos zárómérlege.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!