Torgyán József és a szamurájkard: újabb képritkaságok kerültek elő a Stadler-birodalom tündöklésének korszakából

Nem csak focis képeket kaptunk Józsi bácsitól, van itt piros Zsiguli, Stadler-sör, meg a számítógép előtt ülő család is. Második rész.

Stadler József soha nem látott fotóiból készült összeállításunk első része akkora sikert aratott, hogy volt játékosai osztogatták meg a Facebookon, de utólag még a csapat megszűnése után elkészített honlap társszerkesztője is besegített nekünk néhány igen hasznos információval. Jöjjön a második rész, ami már nem a Stadler FC azóta legendás pillanatait dolgozza fel, inkább a kulisszák mögé vezet be minket.

Egyetlen dolgot sajnálunk: hogy ottjártunkkor Stadler nem találta meg a Puskással készült közös fotóját, de ne legyünk telhetetlenek.

A képek kattintásra teljes méretben is megtekinthetők.

A Stadler stadion bejárata még az NB I-es időkben, valamikor a kilencvenes évek végén. A csapat logója, a két U-alakból összerakott S-betű erősen hajaz a Suzuki korabeli megoldására. A sok hányattatáson átesett létesítmény bejárata 2011-ben már így nézett ki, 2014-ben így, a jelenlegi viszonyokat pedig a nemrégiben forgatott videónkon nézheti meg.

stadler-03

Ha már bemutattuk a kész épület állapotának változását, akkor legyen itt egy kép az építés szakaszából is. A piros 2105-ös Zsiguli annyira, de annyira hozzátartozik a hasonló tematikájú fotók kompozíciójához, hogy ha nem lenne rajta, akkor mi magunk photoshopolnánk oda. (A képen csak feltételezzük, hogy a klubház-szálló-öltöző komplexum alapjai láthatók, de erős a gyanúnk.)

stadler-07

A gyepet a szurkolóktól elválasztó kerítés már áll, a támaszkodó korlát dettó, de a nézőtér alapjául szolgáló dombon még egy deka beton sincs. A háttérben látható két háromszög vélhetően a legtöbb helyen maratoninak nevezett kapu váza lehet, amin keresztül a gépjárműves bejárást szokták biztosítani a pálya irányába.

stadler-21

A kapun már háló, tehát a stadiont legalább részben átadták, bár a háttérben látszik még némi földtúrás, és az előtérben magyarázó úr kezében is valami komolyabb jegyzettömb található, vagyis még mindig nincs minden kész. A képen amúgy minden ott van, ami a kilencvenes évek vidéki Magyarországáról az ember eszébe jut: az öregurak kalapja, a suhogó, a csizma, a több évtizedes bőrkabát, a műselyemből szőtt sál, egyedül a hónalj alatt hordott autóstáska hiányzik.

stadler-18

Volt egy olyan ihletett pillanata a magyar labdarúgásnak, amikor Stadler József és Torgyán “doktor” József egyszerre volt klubelnök az NB I-ben. Stadler elmesélte nekünk, hogy rendszeresen találkozott kollégájával, és mondhatni egészen szívélyes sportbaráti kapcsolat alakult ki közöttük.

stadler-04

Ha pedig Torgyán szóba került, akkor mindenképp ide kívánkozik a chilei cseresznyék importőreként is ismert miniszter legendás dekázós képének pusztai verziója. A tuja előtt, mintás ingben és mintás nyakkendőben elindított brazilkör (láb, comb, váll, fej, másik váll, másik comb, másik láb) és a mosoly együtt egészen TÖKÉLETES. Futballt tényleg csak szívből érdemes csinálni.

stadler-25

Az egész világon két olyan embert találni a futball közelében, akin jól áll a térdig érő kabát: Stadler József és Arséne Wenger, az Arsenal edzője (például, például, például). Viszont Stadler az egyetlen, akiből kinézzük, hogy szotyizgatva, vérbő szurkolóként a nép között elvegyülve szorít végig egy meccset. Nincs rá jobb szó: hősünk. Az ilyen, valóban közép-kelet-európai hangulatú tulajdonosok tették emberközelivé egy időben a magyar focit. (A kép, ha minden igaz, 1997-ben készült.)

stadler-08

Ez az ölelkezős kép valamikor 1993-94 környékén készülhetett, és a helyszín valószínűleg Kiskőrös. Sajnos a rajta látható alakok közül egyedül Stadlert tudjuk beazonosítani. A bajszos úr viszont már feltűnt a csapat történetét bemutató galériánkban is, és onnan tudjuk, hogy nem az edző, mert az még Tellinger Vilmos volt. Ha tippelnünk kellene, akkor a Kiskőrösi Petőfi valamilyen funkcionáriusa lehet. Ha bármi közelebbit tud róla, vagy a farmerdzsekis úrról, mindenképp írjon a kozpont@reset.hu címünkre, vagy kommentelje a cikket Facebook-oldalunkon! Az utókor nagyon hálás lesz önnek.

stadler-10

Sajnos Józsi bácsi sem menekülhetett a kilencvenes években feltűnt vállalkozók klasszikus státuszszimbólumaitól. A háttérben egy valószínűleg családi örökség kredenc, benne szinte semmi, a sarkán egy borsszóró, viszont a kép előterében akkorát pózol egy szamurájkarddal, hogy csodáljuk, Tarantino David Carradine-t választotta a Kill Bill főgonoszának szerepére. Az aranysmukkok és a mintás felöltő már csak hab az újgazdagbarokkon. Szerencsére a kupakját vesztett ICO-toll visszaránt minket az örök magyar rögvalóságba.

stadler-17

A bankett. A hagyományos futballkultúrák hagyományos idényzárója. A megyefociban ilyenkor birka- vagy pacalpörkölt fő a bográcsban, esetleg köröm. A sör mindig és gondosan pohár, de mindegy is, mert amint félig üres, máris magától újra tele lesz.

A bankett természetesen nem az egyetlen hely, ahol a futballhoz közeli emberek együtt, nagy tömegben étkeznek. Ilyen volt akkoriban például a sajtó és a szponzorok megvendégelése. A korszak egyik legendás története szerint, amikor a BVSC feljutott az NB I-be, akkor az első hónapokban a közeli Gundel étteremből rendeltek kaját, és nem volt meglepő, ha több tucat újságíró akkreditált a finom falatok reményében. Néhány forduló után aztán jött a szokásos szentháromság: pogácsa, ásványvíz, kávé, és a sajtó jeles képviselői – a mérkőzésről tudósítók kivételével – hirtelen kikoptak a klubház környékéről.

stadler-20

A Stadler nem csak a futballban volt márka, hanem saját, minőségi világos sört is gyártottak ezen a néven. Bár a labda az 1994-es amerikai labdarúgó világbajnokságot hirdeti (Roberto Baggio fölérúgja!), a palackokat mégis inkább Stadler egyik legfőbb külkapcsolati partnere, Oroszország piacára szánták.

stadler-24

Ha pedig brandépítés, akkor nem lehet megállni csak a sörnél. Stadler néven futott ásványvíz, vízkőoldó(!), mosószer, egy wc-tisztító és wc-illatosító kombinációja (valami olaj, amit Stadler saját állítása szerint máig keresnek az emberek), ruházat, cipő.

A labdán lévő oroszlán az 1996-os Európa-bajnokság kabalája volt, így a kép is vélhetően ekkortájt készült.

stadler-26

Családi körben. A képen egy számítógépet is láthatunk, ami azért fontos, mert Stadler azt mondta nekünk, hogy ha értene az internethez, vagy lenne egy ember, aki segít neki a témában, akkor újra fel tudná pörgetni az ipart, hiszen még mindig kitart az általa felépített márkanév. Ha úgy érzi, hogy erre ön a legalkalmasabb, akkor feltétlen keresse meg a Facebookon.

A család. A billentyűzetnél Milánka, aki Stadler kedvenc külföldi csapatáról kapta a nevét. A középső gyerek Zoltán, aki pár éve lemezlovasként próbálkozott meg sikereket elérni a családi vállalkozás helyett. Szélen pedig lánya, Marietta, akinek később tanúskodnia is kellett a bíróságon.

stadler-29

Itt pedig a világ legkisebb emberével, Mészáros “Michu” Mihállyal, a téglákból ítélve még épülő stadionban. A mindössze 83 centis Michu nem volt ám akárki, ő játszotta Alfot az azonos című amerikai sorozatban, amíg nem helyettesítették egy géppel. Szomorú aktualitása, hogy éppen idén, június 13-án, 76 éves korában halt meg.

stadler-31

További anyagaink Stadler Józsefről //

  • A Stadler FC focicsapatához kapcsolódó galériánkat megnézheti itt.
  • Stadler József majdnem a Fradi résztulajdonosa lett (videó).
  • Stadler az akasztói csapat fénykoráról mesél, ahova majdnem befőttért hozott játékosokat (videó).

(A fotókat Turbék Attila fotózta le, a cikket pedig Gazsó István (vh) és Dulai Péter írta.)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!