Stadler József levett nekünk a polcról egy dobozt, amiből soha nem látott fotók kerültek elő

Néhányról már ő sem tudja, mikor is készült, de mi megpróbáltunk kideríteni mindent. Az első rész magáról a Stadler FC-ről, mint csapatról szól.

Stadler Józsefet alig pár hete látogattuk meg Akasztón, ahol nosztalgiáztunk vele kicsit, és még arról is beszélt, milyen kevesen múlt, hogy nagy ember legyen kedvenc csapatánál, a Fradinál.

Az akasztói irodában előkerült a polcról egy hatalmas kartondoboz is, ami tele volt régi képekkel. Stadler készségesen végigmutogatta őket, mi pedig válogattunk belőlük. Egy rakás olyan darab jött szembe, amit eddig senki sem látott, úgyhogy érdemes lesz őket végigpörgetni, hiszen amit látunk, az mára történelemmé lett.

Volt olyan, amelyikről már ő sem tudta, mikor is készültek pontosan, úgyhogy amennyi információt tudtunk, összeszedtünk hozzájuk. Az első rész a Stadler FC-ről, mint csapatról szól, aztán lesz egy második is, ahol többek között Torgyán József is előkerül majd.

Az akkor még Kiskőrös-Stadler FC néven futó klub 1993-94-ben nyerte meg az NB II-t. Két ponttal előzték meg a Hatvant, és ezzel feljutottak a Bohócligába. Az alábbi fotón nem csak úgy pezsgőzik az akkor még Kiskőrösön játszó csapat, hanem a feljutást ünneplik.

stadler-19

Minden valószínűség szerint a Stadler FC 1997/98-as, tehát az NB I-ben utoljára szereplő csapata. A guggoló sor közepén, a kopasz játékos Vincze Zoltán, és mivel ő csak 98 tavaszán játszott Akasztón, talán nem tévedünk nagyot. Érdekesség, hogy négy évnyi élvonal is kevés volt ahhoz, hogy a háttérben látható eredményjelzőt befejezzék.

stadler-01

Igen, középen és sárgában Puhl Sándor, méghozzá az újonnan épült 21 ezres stadion első hivatalos meccsén, amit az akkor még Parmalat FC néven futó Videoton ellen játszott a csapat az NB I-ben. A dátum 1995. március 4., a vége pedig gól nélküli döntetlen lett.

stadler-05

A meccsre tízezren voltak kíváncsiak, ami tekintve, hogy Akasztó lakossága hivatalosan 3500, nem rossz. Ez persze még semmi sem volt a későbbiekhez képest, de ne menjünk ennyire előre.

stadler-15

Emlékszik még valaki, hogy a III. kerületnek is volt csapata az NB I-ben?

stadler-06

És Babócsy Andrásra emlékeznek még? Mielőtt ugyanis elkezdett bajnokságokat nyerni Finnországban, végigvédett egy szezont Akasztón.  stadler-09

Első tippünk szerint a képen egy 1995 tavaszán rendezett Stadler – Győr meccs jelenete látható. Ősszel a Stadler felcserélte a pályaválasztói jogát, amíg el nem készült a saját stadionja. A székek még nincsenek felszerelve, tehát közel lehetünk az átadáshoz. 1995 tavaszán csak a Győr és a Fradi érkezett zöld szerelésben Akasztóra, utóbbihoz látványosan kevés a néző, tehát marad az ETO.

Az MLSZ TV archívumába azonban felkerült a mérkőzés összefoglalója, ahol mind az ETO, mind a Stadler teljesen más mezben játszik, vagyis mégsem jött be a tippünk.

stadler-11

Frissítés //

Egy kedves olvasónk a Facebookon kommentben jelezte, hogy a képeken valószínűleg a Stadler-Lánycsók Magyar Kupa-mérkőzés látható.

Valószínűleg ugyanaz a meccs egy másik szögből.

stadler-13

Egy csapatkép valamikor 1993 vagy 94 környékén. Az edző még nem Sándor István, viszont már nem is Himer István.

stadler-12

Ez itt nem csak az eredmény miatt csodálatos, hanem a nevek miatt is. Nyicsenko? Ilea? Sándor Tamás? Minden szempontból tökéletes.

stadler-14

Itt már Instadt Stadler FC néven a Honvéd ellen, de természetesen nem ez a lényeg, hanem hogy ki végezte el a kezdőrúgást.     stadler-28

És akkor az a bizonyos Fradi elleni bajnoki, amin 22 ezren voltak. Ez még akkor is egészen hihetetlen, ha azt vesszük, hogy gyakorlatilag egész Bács-Kiskun megye fradista. A meccs 1-1-es döntetlennel végződött, a Fradi bajnok lett és ment a Bajnokok Ligájába, a Stadler pedig kilencedik helyen végzett a bajnokságban, ami a legjobb helyezés volt a klub gyászosan rövid történetében.

stadler-27

Ifj. Albert Flórián a lefújás után. Mivel a fradisták leszaggatták a játékosokról a mezeket és a csapat nem hozott magával váltócuccot, a Stadler mezében fejezték be a meccset és lett aranyérmes a Ferencváros.

stadler-16

A “JÓSKA HAZAVÁRUNK” drapi természetesen a puszta Abramovicsának szólt, aki ekkor már javában benne volt az adócsalásos balhéban. Az egyszer ilyen, egyszer olyan nevű klub utolsó meccse 1998. június 6-án volt Akasztón. A már kieső csapat szépen búcsúzott: 0-2-ről fordítva verték 3-2-re a Haladást, mindössze ezer néző előtt. A következő szezonban már a Gázszer bérelte a stadiont, az agárdiak itt játszották hazai meccsüket. A “Hajrá Stadler” mellé “Hajrá Gázszer” székfelirat került.

Frissítés //

A fénykép az 1997/98-as szezon 27.fordulójában, a Stadler FC – Újpest mérkőzésen készült – tudtuk meg a csapat utólag készített honlapjának társszerkesztőjétől, Balasi Barnabástól.

stadler-30

(A fotókat Turbék Attila fotózta le, a cikket pedig Dulai Péter és Gazsó István (vh) írta.)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!