Kijött a martfűi moziból, aztán kezdett nőket gyilkolni a lobogó hajú, sötét alak

Kovács Péter igazán jóravaló embernek tűnt, de aztán kiderült, hogy tíz év alatt legalább négy nőt ölt meg. Neki köszönhető az egyik leghátborzongatóbb rendőrségi fotó is.

A leggyakrabban csak martfűi rémként emlegetett Kovács Péter 1957. július 22. és 1967. július 20. között legalább négy nőt ölt meg. A családszerető, békés embernek ismert teherautó sofőr tíz éves ámokfutása nem csak azért váltott ki óriási felháborodást a szocializmusban, mert brutálisan végzett áldozataival, hanem azért is, mert először egy Kirják János nevű ártatlan férfit ítéltek el helyette, aki tizenegy évet ült a szegedi Csillag börtönben.

A martfűi rém történetéről különösen ahhoz képest könnyű információhoz jutni, hogy abból a korból a legtöbb, Magyarországon történt gyilkosságról szinte semmit sem találni. Összesen hét bűnesetet hoztak kapcsolatba vele, ebből négy végződött halállal, kettő megtámadott nő elmenekült, egy gyilkosságot pedig nem sikerült bizonyítani. Mielőtt első áldozatát meggyilkolta, egy olyan argentin filmet látott a martfűi moziban, amiben valaki egy nővel erőszakoskodott, ez pedig felizgatta Kovácsot. Biciklivel indult a Martfűi Cipőgyár felé és a közelében támadt rá a kivilágítatlan úton hazafelé tartó magányos lányra, akit leütött egy félig lebontott kisvasút egyik síndarabjával, fojtogatta, aztán egy vízelvezető árokba dobta.

Miután az akkoriban negyven év körüli Kovácsot végre elkapták, olyan dolgok derültek ki róla, amik kéjvágytól vezérelt sorozatgyilkosoknál egyáltalán nem ritkák, elég csak az impotens Andrej Csikatilóra gondolni, akinek mindkét gyereke úgy fogant, hogy ujjal kellett feleségébe juttatni a spermáját.

“Kovácsról kiderült, hogy kiskorában egy gyakorlatot vezető tanára olyan cselekményekre késztette, amelyek miatt állatokat kínzott meg, macskát akasztott föl, meg hasonló dolgot csinált. Ez azért fontos, mert tudni akartuk, hogy kegyetlenkedhetett-e. Miután egyetlen nőt sem erőszakoltak meg, utánajártunk a szexuális életének is. Kiderült, hogy komoly problémái voltak a házasélettel. Ez azért volt fontos, mert rájöttünk, hogy a meztelen női test látványára tudott izgalomba jönni, és ilyenkor a fölött végzett önkielégítést. Miután, mint említettem, nemi erőszak nem történt, így ezeket a bűnügyeket egy ilyen ember követhette el” – mesélte egy interjúban a Magyar Nemzetnek Barna Bálint, aki a valódi tettes megtalálásának szempontjából kulcsembere volt az ügynek. Az egykori szolnoki vizsgálóügyész volt ugyanis az, aki perújítási eljárást kezdeményezett, vagyis neki köszönhető, hogy az ártatlanul elítélt Kirják Jánost szabadlábra helyezték és Kovács Pétert végül elkapták.

A korábban saját maga és egy szemtanú által is csak lobogó hajúként leírt, de tíz évvel később már kopaszodó Kovács Péterhez, illetve a helyszíni bizonyítási kísérlethez fűződik a magyar kriminalisztika egyik leghátborzongatóbb rendőrségi fotója is, pedig van pár egyszerűen leközölhetetlen képünk is a martfűi rém áldozatairól.

kovácspéter-újrajátszás
Kovács Péter éppen azt mutatja meg, hogyan rejtette el egyik áldozata holttestét

Miután a forradalmi megtorlások okozta káoszban tíz évig nem sikerült elkapni az igazi tettest, Kovácsot a lehető leggyorsabban elítélték. Hiába próbált meg arra hivatkozni, hogy nem beszámítható, a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta a halálos ítéletet és fél évvel a lebukása után, 1968. december 1-én felakasztották.

A martfűi rémről Sopsits Árpád rendezésével film is készül, amit szeptemberben terveznek bemutatni. A Martfűn és környékén játszódó filmben helyi lakosok szerepelnek majd statisztaként, olyan is, akiről kiderült, hogy az anyja anno ott volt Kovács Péter halállistáján. Nagyon kíváncsiak leszünk a filmre, mert azt a hangulatot, amit a korabeli fotókból árad, szerintünk borzasztóan nehéz lesz reprodukálni.

(A borítóképen a martfűi Tisza Cipőgyár látható, innen tartott haza munkából Szegedi Margit, Kovács Péter első áldozata.)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!