Ép ésszel felfoghatatlan, ahogyan megölte feleségét a budai tanár

Szabári János egyenként dobálta a vécébe az asszony szerveit. 15 évet kapott érte.

1962. január 3-án a budapesti Bojti Imre a Budapesti Rendőr-főkapitányság Központi Ügyeletén jelentette be, hogy nővére, Szabári Jánosné tisztviselőnő, XII. kerület, Normafa utca 1. szám alatti lakásából 1961. december 31-én délután eltűnt, azóta pedig nem tudni, hol van. Válóperének tárgyalása éppen a bejelentés napján volt, de azon sem jelent meg. Bojti arra is kitért, hogy 30 éves nővére rosszul élt a férjével, Szabári Jánossal, a Villányi úti általános iskola igazgatóhelyettesével, földrajz-biológia szakos tanárral.

Ezután rendelték el a nő országos körözését.

Nem mosott, de még a cipőjét is a férje takarította

Szabári János másnap, január 4-én tanúként tett vallomást felesége eltűnéséről. 11 éve voltak házasok, egy évvel az esküvő után született egy kislányuk. Kapcsolatuk pár hónap után megromlott, aminek a férfi szerint az volt az oka, hogy felesége rettenetesen ideges természetű volt. Gyakran veszekedtek, a nő állítólag rengeteget költött ruhákra, gyereküket nem nevelte rendesen, házimunkát sem végzett, nem mosott és a cipőjét is sokszor a férje tisztította. 

Szabári János, igazgatóhelyettes, földrajz-biológia szakos tanár (fotó: dr. Bodor Endre: Élet elleni bűncselekmények)
Szabári János, igazgatóhelyettes, földrajz-biológia szakos tanár (fotó: dr. Bodor Endre: Élet elleni bűncselekmények)

Kiderült, hogy a MONIMPEX vállalatnál dolgozó Szabáriné összeszűrte a levet egy munkatársával, amit nem is titkolt különösebben az ura elől.

1961. karácsonya óta odáig fajultak a dolgok, hogy ugyan egy lakásban, de gyakorlatilag külön éltek egymástól. A nő szilveszter este egy szürke teddy-beer bundában, fekete magassarkúban, fekete bársonyruhában és narancs színű kalapban, csomaggal a kezében ment el otthonról, amit férje az erkélyről nézett. Beszállt egy fekete kocsiba, azóta pedig nem tudja, mi lehet vele. Legalábbis Szabári ezt mondta.

Miért csak akkor?

A férfi feltűnően idegesen vallott, ráadásul sok ellentmondás is volt az általa előadott történetben. Miért csak négy nappal később, sógora felhívására jelentette be saját felesége eltűnését?

A nyomozók megkeresték a nő munkahelyi szeretőjét, aki elmondta, hogy mindketten válni akartak, hogy aztán összeházasodjanak. Ezt a válóperes tárgyalás után tervezték. Szilveszterkor is együtt lettek volna, de a férfi hiába várt egész este a Szabári-lakás környékén, a nő csak nem jött.

A szomszédban lakó Bessenyei Józsefné este hét óra körül segélykiáltást hallott Szabáriéktól, amit a felhangosított rádió sem tudott elnyomni. A következő két napban kopácsolás is hallatszott, a fürdőben és a vécében meg órákon keresztül folyt a víz. Szabáriné testvére pedig elmondta, hogy 3-án átkutatták a lakást, ahol “több helyen foltosan szennyeződött területet vettek észre”.

Szabári János önként felajánlotta lakáskulcsát az Életbiztonsági alosztály nyomozóinak, és végül így derült ki, mi történt. A ház vízaknájában ugyanis húsdarabokat és belsőrészeket találtak.

A Csatornázási Vállalat kerítette elő a testrészeket

Mivel a húsdarabokat a lakásból vízsugár segítségével engedték le a vécé szennyvízlefolyóján, a Csatornázási Vállalatot kellett segítségül hívni, hogy próbanyomással kerítsék elő az újabb darabokat.

Összesen két vesét, két tüdőt, májat két darabban, epehólyaggal, fél gyomrot, egy lépet, vastagbél maradványokat, a vékonybél hosszabb szakaszát és két darab féltenyérnyi nagyságú bőrt, zsírszövettel együtt engedtek le.

A lakáshoz tartozó mellékhelyiségek átvizsgálása után lefoglaltak egy kisbaltát, egy nyél nélküli baltafejet és pár véres ruhát. Szabári Jánost ezután helyezték előzetes letartóztatásba, mégpedig házastárson elkövetett emberölés alapos gyanúja miatt. A férfi beismerte, hogy megölte feleségét.

A ház vízaknája, ahol a húsdarabokat találták (fotó: dr. Bodor Endre: Élet elleni bűncselekmények)
A ház vízaknája, ahol a húsdarabokat találták (fotó: dr. Bodor Endre: Élet elleni bűncselekmények)

Szilveszterkor szokás szerint veszekedtek, akkor éppen a lakáskulcson, amiről a feleség azt hitte, férje dugta el, hogy ő ne tudjon elmenni. Kislányuk ekkor a szomszédban volt. Az igazgatóhelyettes éppen vasalt, de az asszony csak nem akart megnyugodni. (Hozzá kell tenni, hogy itt már csak Szabári elmondására támaszkodhatott a rendőrség.) Felesége állítólag azért ment felé egy ollóval, hogy szétvagdossa a ruháját, mire ő felkapta a kályha mellől a salakozásra használt vasrudat és egy ütéssel agyonverte az asszonyt. Az igazságügyi orvosszakértők azonban kiderítették, hogy nem csak egy ütésről volt szó, a nőt megfojtották.

Szabári aznap este átment a szomszédba, ahol saját lánya és a szomszéd kislány a szilveszteri tévéműsort nézte, aztán hazament és betette a fürdőkádba felesége holttestét.

Ami ezután történt, józan ésszel felfoghatatlan

Szilveszter éjszakáján kezdett hozzá a test feldarabolásához. Először lefejtette az arcbőrt, hogy megnézze, a vasrúd okozott-e a koponyán törést. Kimetszette a húst és benyúlt a metszésen. Aztán felvágta a hasat, majd mindent kivágott és sorban a vécébe dobálta a darabokat. A tüdőt a légcsővel együtt, csak erőlködve tudta kihúzni, ami után ráadásul eldugult a vécé. Ezután baltával vágta ketté a gerincoszlopot, így két részre esett szét a holttest. A szomszédok hívására aztán elment a Rege utcai SZOT üdülőbe, de nem volt túl jó hangulatban, úgyhogy nem maradt sokáig. Azokat a darabokat, amiket nem tudott lehúzni a vécén, ruhákba göngyölte és a Petőfi-hídról bedobta a Dunába. Másnap kitakarította a lakást.

A vízbe dobott testrészek soha nem kerültek elő, de a gyilkossághoz használt eszközöket megtalálták.

Szabári János ellen 1962. február 23-án emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. A Fővárosi Bíróság 15 év börtönre ítélte, amit a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyott.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!